Uçak Yolculuğunun Vücudumuz Üzerinde Yaratabileceği 9 Tuhaf Etki

Uçak yolculuğunun vücudumuz üzerindeki etkilerini öğrenmeye hazır mısınız? İşte uçakla seyahat ettiğinizde vücudunuzda yaşanabilecek 9 tuhaf şey…

Uçakla seyahat edebilmek, kimilerine göre 20. yüzyılın en önemli gelişmelerinden biri. Günümüzde uzak mesafeleri kat etmek için tercih ettiğimiz bu ulaşım aracı, sık sık kullandığımız diğer ulaşım araçlarından oldukça farklı. Zira uçuyor olması işleri epey bir etkiliyor! 😊 Kabin basıncında yaşanan değişiklikler, vücudumuzu da çeşitli şekillerde etkiliyor. Uçak yolculuğunun vücudumuz üzerinde yaratabileceği etkileri sizler için araştırdık ve yazdık. İşte uçak seyahatlerinin vücudumuza etkileri…

1. Bacaklarınız şişebilir

Uçaktayken özgürce bacaklarınızı uzatamazsınız. Bu durum bacaklarınızda kan durgunluğuna neden olur. Haliyle bacaklarınız şişer. Eğer uzun bir uçak yolculuğu yapıyorsanız saat başı kısa yürüyüşler yapmanız gerekiyor.

2. İşitme problemleri yaşayabilirsiniz

Yolculuk esnasında kulaklarınızın tıkanması oldukça doğaldır. Yine de uzmanlar, hasta olduğunuz ve burnunuzun tıkalı olduğu durumlarda uçağa binmemenizi öneriyor. Zira işitme duyunuz bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Ek olarak kulak tıkanmasını önlemek için sakız çiğnemeyi de deneyebilirsiniz.

3. Cildiniz olumsuz etkilenebilir

Kabin içerisindeki nem, cildinizin kurumasına neden olur. Ek olarak uzun uçuşlar yalnızca bacaklarınızın değil yüzünüzün de şişmesine neden olur. Uzmanlar bu durumun önüne geçmek için bol bol su içmenizi öneriyorlar.

4. Nefesiniz kötü kokabilir

Uçak yolculuğu sırasında tükürük bezlerimiz de dahil olmak üzere vücut sistemlerimiz daha yavaş çalışır. Bu da bakteri oluşumunu hızlandırır. Sonuç mu? Geçmek bilmeyen bir ağız kokusu 😪 …

5. Vücudunuz dehidre olabilir

Uçuş esnasında yaşayabileceğiniz en yaygın problemlerden biri dehidrasyondur. 3 saatlik bir uçuşun ardından yaklaşık 1.5 litre su kaybedersiniz. Bu denli su kaybetmek vücudunuzu olumsuz etkilemenin yanı sıra ruh halinizin de değişmesine neden olur.

6. Başınız dönebilir

Yolculuk esnasında yaşanan basınç dalgalanmaları başınızın dönmesine neden olabilir. Ek olarak gördüğünüz statik resimle hareket hissi uyuşmadığı için mide bulantısı yaşayabilirsiniz.

7. Tat kaybı yaşayabilirsiniz

Uçak seyir irtifasına ulaştığında kabin basıncında değişiklik olur. Bu durum tat alma tomurcuklarınızın hassasiyetini azaltır. Tatlı ve tuzlu yiyeceklerin tadını alma beceriniz yaklaşık %30 azalır.

8. Ani bir diş ağrısı yaşayabilirsiniz

Birçok yolcu, uçuş esnasında yaşadıkları diş ağrılarından şikayet eder. Bunun nedeni de basınç farkıdır. Hava küçük deliklere girerek dişlerinizde baskıya neden olur. Eğer tamamen doldurulmamış bir dolgunuz varsa ağrıma ihtimali oldukça yüksektir.

9. Gergin hissedebilirsiniz

Can güvenliğinizin kendi ellerinizde olmayışı strese kapılmanıza neden olabilir. Bu oldukça doğal ve anlaşılır bir durum. Kaygınızı kontrol altına almak için nefes egzersizleri yapabilir, sevdiğiniz müzikleri dinleyebilirsiniz.

Exit mobile version