2022 Seyahat Trendleri

Yeni normal kurallarıyla birlikte seyahatte bu sene güzel ve önemli gelişmeler var. Öncelikle çoğu ülkenin sınırlarının kalkması, seyahat etme koşullarının yeniden güvenli olmasıyla birlikte seyahat anlamında çok güzel bir yıl bizi bekliyor. Bununla beraber de seyahat trendleri yenileniyor.

Uzak Yerlere Yolculuk

Bu sene Instagram akışınızda Bora Bora’da kano çekenleri, Tokyo sokaklarında gezenleri, Venice Beach’te günü batıranları görebilirsiniz. Son iki senedir uzak ülkelere gitmek, yeni yerler keşfetmek hayal olsa da aşının yaygınlaşması, hemen her ülkenin önlemler konusunda bilinçlenmesi ve sınırların kaldırılmasıyla uzak yerlere yeniden biletler alınmaya başlandı. Yeni normal kapsamında yolculuk kuralları güncellendi herkes önlemlerini alarak denizaşırı ülkelere bile seyahat etmeye başlayacak. Bu 2022’de çok daha sık görülecek.

Dünya genelinde hâlâ Covid-19 ile ilgili kurallar ülkeden ülkeye değişiklik gösteriyor. Bu kuralları güncel olarak takip etmek ve seyahat ederken mağdur olmamak için gidilecek ya da transfer yapılacak ülkelerin kurallarını Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, cdc.gov, IATA gibi sitelerden kontrol etmekte fayda var.

 

Ev Rezervasyonları

Özellikle pandemi ile birlikte çok tercih edilen ev kiralama sistemi 2022’de de popülerliğini koruyacak. İster huzurlu bir orman manzarasında ister denize karşı isterseniz sadece şehirden kaçmak için güvenilirliği kanıtlanmış siteler üzerinden kiralayabileceğiniz evleri, açıklamasında yazan şartlara uygun olarak kiralayabiliyorsunuz. Bu sistemin güzelliğinden biri de hayalleri süsleyecek kadar güzel tasarlanmış evlerde, tatili konforlu şekilde geçirebilmek.

Ev kiralamalar özellikle kalabalık arkadaş gruplarınca da sıkça tercih edilmeye devam edecek. Birlikte tatil yapmak isteyen ama otel kalabalıklığında rahat edemeyenler için harika bir alternatif.

Karavanla Yolculuk

Pandemi öncesinde pek cesaret edilemeyen karavan yolculukları artık en sevilen ve çok kişi tarafından deneyimlemek istenen seyahat stillerinden biri. Diğer seyahat tarzlarından çok daha farklı olarak karavanla yolculuğa çıkmadan önce konaklanılabilecek yerlerin listesinin çıkarılması, olası acil durumlara karşı yapılacakların öğrenilmesi, yola çıkmadan önce aracın nasıl kullanılacağının keşfedilmesi gerekiyor. Eğer bu gibi detaylara dikkat edilirse karavanla yolculuk en keyifli seyahat anıları arasında yer alacaktır.

 

Tren Yolculukları

 

Hem çok kalabalığa girmeden hem de yol üstü manzaraların tadını çıkararak seyahat etmek için tren yolculukları harika alternatiflerden bir tanesi. Geçtiğimiz haftalarda Ankara-Kars arasını 27 saat gibi bir sürede tamamlayan Doğu Ekspresi uzun bir aradan sonra tüm önlemlerini alarak yeniden seferlerine başladı. Yine TCDD’nin ana hatlarından olan Van Gölü Ekspresi, Erciyes Ekspresi de yeniden sefere başlayan hatlardan.

Eğer farklı bir ülkede tren yolculuğu yapmak istiyorsanız cam tavanlı vagonlarla yapılan Kanada Rocky Mountaineer tren hattı, altı farklı saat diliminden geçerek dünyanın en uzun tren hattı olan Rusya’daki Trans Sibirya treni, İskoçya’daki Harry Potter-Hogwarts ekspresi olarak da bilinen West Highland Line, İsviçre’nin muhteşem dağ manzaralarını izleten ve Unesco Dünya Mirası Listesi’nde bulunan Bernina Ekspres ve artık İstanbul’a uğramıyor olsa da lüks tren yolculuğu sunan Venice Simplon Orient Ekspres 2022’de sıkça tercih edilecek tren yolculuğu hatlarından. Her seyahat sisteminde olduğu gibi tren seyahatlerine bilet almadan Covid-19 kurallarına göz atmak ve gerekenleri önceden hazırlamak gerekiyor.

Uzun Konaklamalar

Hafta sonu ufak bir valizle yakın lokasyonlara gidip gelmeler, her zaman olduğu gibi, 2022’de de çok revaçta olacak. Ama seyahat etmek için kısıtlamalar getirilmesi, yeni şartlar konulması, bir de home office çalışma sisteminin gelişmesi beraberinde uzun tatile çıkma isteğini de getirecek. Uzmanlar neredeyse iki yıl boyunca evde kalmanın sonucu olarak bu yıl özellikle uzak yerlere yapılan tatil rezervasyonlarının konaklama süresinin uzun olacağı görüşünde. Bu da demek oluyor ki rezervasyon yaparken dokuz gün hatta iki haftalık planlamalar yaparken kendinizi bulabilirsiniz.

Lokali Keşfetmek

Pandeminin sonucu olarak yaşanılan yerden uzaklaşma ve yeni yerler keşfetme isteği de göreceğimiz seyahat trendlerinden bir tanesi. Daha önce görülmemiş yeni bir şehri sanki oralıymış gibi yaşamak, yerel pazarlarını gezmek, yaşam alışkanlıklarını denemek, sokak lezzetlerini tatmak 2022’de benimsenecek seyahat alışkanlıklarından biri olacak.

Başka bir yerde lokal yaşamı deneyimlemek çok güzel olsa da özellikle uzun kalınacağı düşünülünce pandemi şartlarını göz önüne alarak (sağlık sisteminin ulaşılabilirliği gibi) gidilecek yeri seçmekte fayda var.

İyi Planlanmış Seyahatler

2022’de pandemi öncesine dair özlediğimiz birçok şey geri dönebilecek olsa da bazı şeylere kavuşmamız zaman alacak gibi. Özellikle yurt dışına yapılan seyahatlerin sayısında büyük bir artış olmayabilir. Bu da beraberinde az ama öz yolculukları getiriyor. Bunun anlamı şu: Seyahat sayıları düşecek bu de herkesi daha iyi planlanmış, yeme içmeden sokak keşiflerine daha dikkatli detaylarla yapılmış seyahatlere yöneltecek.

Şehirde Tatil

Bu başlık aslında çok aşina olduğumuz, yaşanılan şehrin güzelliğini adeta bir turist gibi keşfetmeye yönelik bir anlatım. Şehrin tarihi yerlerine gidebilir, yeni galerileri gezebilir, revaçta olan mekânları deneyebilir, şehrinizin ünlü şeflerinin yemeklerini tadabilir, yakın yürüyüş parkurlarına kaçabilir ya da kendinize sanat turu hediye edebilirsiniz.

Ünlü sanat eserlerini sergileyen İsviçre’deki Kunstmuseum Basel bunu ‘sanatla geçirilen bir saat tatil gibidir’ diyerek çok güzel ifade etmiş. Çok uzaklara gitmeden, kendine bir günlük tatil hediye etmek isteyenler için her şehirde yapılabilecek birçok alternatif mevcut.

Exit mobile version