Çikolatanın hiç bilinmeyen tarihi

Çikolatasız bir hayat olmaz diye düşünüyorsanız 16. yüzyıldan önce doğmadığınız için kendinizi şanslı hissetmelisiniz. Çünkü dikkatlice tüketildiğinde sağlık için pek çok faydası olan bu yiyecek, o zamana dek sadece orta Amerika’da ve şu an bildiğimizden çok  farklı bir yapıda bulunuyordu.

Bilinen en eski kakao tüketme yöntemi, MÖ 1900’lü yıllara dayanıyor. Bu dönemin kayıtları bize tohumların çekildiğini ve mısır unu ile acı biber karıştırılarak bir içecek yapıldığını anlatıyor. Yani yerliler, bugünün sıcak çikolatasından çok farklı olarak acı, canlandırıcı ve köpüklü bir karışım içiyorlardı.

Kralların içeceği çikolata

Amerika’da kakaonun insanlara tanrı tarafından bahşedilmiş kutsal bir yiyecek olduğuna inanılıyordu. Bu tanrının adı Mayalarda Kukulkan, Azteklerde ise Quetzalcoatl idi. Aztekler kakaoyu para birimi olarak kullanıyor ve kral ziyafetlerinde çikolata içiyor, savaşta başarı gösteren askerlere ödül olarak verip ritüellerde de kakaoyu kullanmayı ihmal etmiyorlardı.

Kakaonun Avrupa’ya gelişi

Avrupalılar, kakaoyla ilk defa Azteklerin sarayında tanıştı. Sömürgeciler bu garip ve yeni tohum yükleriyle kıtalarına döndüler ve ilk başta acı tadı nedeniyle karın ağrısı gibi rahatsızlıklar için ilaç olarak görülen bu yiyecek, daha sonra bal, şeker ve vanilyayla tatlandırıldı ve bu sayede İspanya genelinde hızlı bir popülariteye kavuştu. Yapımı hayli zor olan çikolata, artık aristokratların evinden eksik olmuyordu.

Kakao makinesi

1828 yılında, Amsterdamlı Coenraad van Houten’in kakao makinesini ortaya çıkarmasıyla, çikolata dünyası tamamen değişti. Van Houten’in icadı, kakaodaki yağı veya kakao yağını ayrıştırabiliyordu. Bunun sonucunda da ortaya içilebilir bir çözeltiye dönüşebilen ya da bugün bildiğimiz katı çikolatayı üretmek için kakao yağıyla karıştırılabilecek bir toz çıkmıştı. Kısa süre sonra Daniel Peter adlı İsviçreli bir çikolatacı, bu karışıma süt tozu ekledi ve böylece sütlü çikolatayı icat etmiş oldu. 20. yüzyılda çikolata artık elitlere ait bir lüks değil, halkın da zevkle tükettiği bir yiyecek haline gelmişti.

Exit mobile version