O kadar fazla kitap var ki kişisel gelişimle ilgili, hangisinin faydası olur, hangisi en doğrudur sorusunu cevaplamanın yolu muhtemelen yoktur.
Kimisi bir kitaptan beklediğini bulamazken, kimileri okudukları o kitap ile hayatlarının değiştiğini söyleyebiliyor. Bunun sebebi, nasıl ki her insan için güzellik algısı farklı ise, doğruluk algısının da farklı olması olsa gerek. Birisi kitapta yazılanları uygulayıp kendini geliştireceğine, hatta iyileştireceğine inanabilirken, bir başkasının bunların tamamen saçmalık olduğuna inanması da bu yüzdendir belki de.
Elbette mutsuz olduğunuz anlarınızda keyfinizi yerine getirecek bilgiler hangi kitapta yer alıyor bilemem ama, sizlere hayatınızı değiştireceğine inandığım birkaç öneri sunabiliriz.
Okuduklarımdan, yaşadıklarımdan, belki de gördüklerimden çıkardığım bu dersleri kendimi depresif, mutsuz ve melankolik ruh hali içerisinde hissettiğim zamanlarda uygulayarak daha huzurlu bir insan olduğumu söylemek isteriz.
Nefes alın
Meditasyon ve motivasyon ile ilgili yazıların başlıca kuralı diyebiliriz nefes almak için. Çok yazılıp çizilir, her yerde söylenir; nefes, nefes, nefes… Yapılan tüm bilimsel açıklamalar bir kenara, basit bir dille söylemek gerekirse, derin derin nefes alıp vermek bulunduğunuz negatif ruh halinden çıkmanızı, rahatlamanızı ve sakinleşmenizi sağlayacaktır.
Zaten hayatımız da önemsemediğimiz o nefeslere bağlı değil midir? İşin en güzel yanı da her yerde, her ortamda gerçekleştirilebiliyor olması.
Nefes al, her şey güzel olacak!
Kendinizle baş başa kalın
Mutsuz, hüzünlü ya da karamsar olduğumuz anlarımızda ilk akla gelen yakın bir arkadaşın, bir aile bireyinin, belki de hayat arkadaşımızın yanımızda olmasını istemek olacaktır. Ancak bu ruh halinde olduğumuz zamanlarda yanımızda illa koruyucu, kollayıcı bir melek olmasını istemektense, yalnız kalıp kendimizi dinlemeyi, tüm o karanlık düşünceleri bir ekranda izler gibi göz önüne getirip bunlardan nasıl kurtulabileceğimizi, çözüme nasıl ulaşabileceğimizi düşünmeyi, kimsenin yardımı olmadan yalnız başımıza başarabilmeyi deneyebiliriz.
Elbette bu, tüm mutsuz anlarınızda yalnız kalın demek değil. Söylemek istediğim, arada da olsa mutsuz, hatta bazen mutlu anlarınızda yalnız kalıp kendinizi dinlemenin, hayal ettiğiniz yere gelmek için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini kimsenin yardımı olmadan bulabilmenin sizi daha huzurlu ve daha özgüvenli bir kişiye dönüştürme ihtimalidir.
Kitap okuyun
Hayatta daha başarılı, daha huzurlu, daha bilgili bir insan olmak için kişisel gelişim adı ile adlandırılan kitaplar okumaktansa, roman, biyografi, hikaye, hatta çocuk kitapları okumayı deneyebilirsiniz.
Kuşkusuz kitap okumanın hayatınıza katacakları saymakla bitmez ama ilk etapta verilebilecek örnekler; hayata bakış açınızı değiştirecek olması ve yepyeni kelimeler öğrenecek olmanız olabilir.
Bana göre ise bu gibi durumlarda kitap okumak kesin çözümdür diyebilmenin sebebi, yalnızca sayfalara yoğunlaşıp tüm o negatif düşüncelerden tamamen uzaklaşacak olmamızdır.
Her şeyin sizinle ilgili olmadığını bilin
Sanırım kendimi mutsuz, depresif hissettiğim zamanların en önemli sorumlusu yaşanan ve söylenen her şeyin benimle ilgili olduğuna inanmam oluyor. Oldukça saçma bir düşünce olduğunu bildiğim için de kısa süre içerisinde bu ruh halinden çıkabiliyorum neyse ki. Çevremizde gerçekleşen tüm olayların bizimle ilgili olmadığını düşünerek ruh halimizde oldukça olumlu etkiler yaratabileceğimizi düşünüyorum.
Kafanızdan bu saçma düşünceleri atıp etrafınızda yaşanan tüm olayların, söylenen tüm sözlerin sizi üzmek için bilinçli olarak yapılmadığını aklınızın bir köşesine not edin derim. Bu şekilde hayatın daha yaşanılabilir olacağından emin olabilirsiniz.
Müzik dinleyin
Daha önceki yazılarımdan da anlaşılabileceği gibi, hayatımızda en az kitap okumak kadar önemi olan bir diğer madde de müzik dinlemek. Benim favorim ise kitap okumak ile müzik dinlemeyi bir arada gerçekleştirmek.
Depresif olduğunuz anlarda hiç vakit kaybetmeden herhangi bir platformdan sevdiğiniz ve size güzel anları hatırlatan bir şarkı açıp dinleyin. Aklınızda hoş anılar canlanacağı için ruh haliniz otomatik olarak pozitif yönde değişecektir.
Tavsiyem ne kadar çok sevseniz de böyle zamanlarda depresif şarkılardan uzak durmanız. Elbette her insanın sevdiği mutlu şarkılar vardır, öyle değil mi?
Hobi edinin
İsveçli bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre hobisi veya bir uğraşı olan insanlar, olmayanlara göre daha mutlu bireyler oluyorlarmış.
Hayır, hayır bunu tamamen ben şu biz uydurduk, ama aksini kim söyleyebilir ki?
Bilim insanlarını bilemem ama benim düşüncem eğer bir hobiniz varsa sizler de şanslı azınlıktansınız. Eğer hala bir hobiniz yoksa da birkaç öneride bulunabiliriz.
Mesela resim çizmek, yazı yazmak, takı yapmak, yemek yapmak, seramik objeler yapmak, şiir yazmak, puzzle yapmak, bir müzik aleti çalmak. Bunlar arasından, ilginizi çekebilecek en azından bir şey çıkar diye düşünüyoruz.
Stresli veya mutsuz olduğunuz anlarınızda imkanınız varsa bu uğraşınızı gerçekleştirip rahatlayabilirsiniz. Eğer o anda bunu gerçekleştiremiyorsanız, gün içerisinde veya akşam eve gittiğiniz zaman gerçekleştirmenizi ve gününüzü huzurlu bir şekilde sonlandırmanızı öneririz.