Ağız Kokusu Neden Olur ve Nasıl Önlenir?

Sabahlarınız kabusa dönüşmesin! Ağız kokusunun nedenlerini sizler için araştırdık ve yazdık. İşte ağız kokusunu önlemek için bilmeniz gerekenler…

Romantik filmlerdeki karakterlerin sabah sabah nasıl öpüştüğünü merak ediyorsanız doğru yerdesiniz! Hemen hemen birçoğumuz, sabahları hoş olmayan bir ağız kokusuyla uyanırız. Öncelikle bunun oldukça doğal bir durum olduğunu söyleyelim. Tabii kimse rahatsız edici bir seviyede ağız kokusuna sahip olmak istemez. Peki ağız kokusunu engellemenin yolları yok mu? Bir noktaya kadar elbette var! Ağız kokusu neden olur ve nasıl önlenir sizler için araştırdık. İşte ağız kokusuyla mücadele etmeniz için bilmeniz gerekenler…

Ağız kokusu neden olur?

Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamamak ve diş ipi kullanmamak, elbette ağız kokusuna neden olacaktır. Ancak ağız kokusunun farklı nedenleri de olabilir.

1. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra her seferinde gargara yapmayın

Gargara, nefesinizi kısa süreliğine ferahlatsa da aslında ağzınızı kurutur. Çoğu gargara alkol içerir ve doğal tükürük üretimimizi etkiler. Vücudumuz geceleri daha az tükürük üretir, dolayısıyla dilde ve diş etlerinde biriken ölü hücreler atılamaz. Bu durum sabahları ağız kokusuyla uyanmanıza neden olabilir. Gargara kullanmak istiyorsanız gece saatlerinden ziyade sabah saatlerini tercih etmelisiniz.

2. Ağzınız açık uyumamaya çalışın

Birçoğumuz uyurken ağzımızdan nefes alırız. Oysa bu davranış ağız kuruluğuna neden olabilir, dolayısıyla da bakteri oluşumunu arttırabilir. Bunun yanında ağızdan nefes almak, kronik ağız kokusuna ek olarak diş çürümesine ve diş eti kanamasına da yol açabilir.

3. Oil pulling yöntemini deneyin

Dişleri beyazlatan ve diş sağlığını iyileştiren oil pulling yöntemi, son dönemlerin en çok konuşulan trendlerinden. Birçok kişi oil pulling yöntemi sayesinde ağız kokusuna veda ettiğini ve daha beyaz dişlere kavuştuğunu söylüyor.

4. Kahve tüketiminize dikkat edin

Kahve, daha az tükürük üretmemize neden olarak ağzımızı kurutur. Kahveye eklenen süt ve krema gibi hayvansal ürünler de ağız kokusunu tetikler. Kimilerimiz için güne kahvesiz başlamak pek mümkün olmasa da ağız kokusunu azaltmak için kahve tüketimini sınırlamak gerekiyor.

5. Dilinizi fırçalamayı unutmayın

Tıpkı dişlerimiz gibi dilimiz de bakteri barındırır. Dilimizi fırçalamadığımız takdirde ağzımızdaki bakteriler çoğalır ve nefesimizin kokmasında neden olur. Dilinizi fırçalamak için yumuşak bir diş fırçası yeterli!

6. Nasıl nefes aldığınıza dikkat edin

Aslında birçoğumuz nasıl nefes aldığımızı farkında değiliz. Ağızdan nefes almak, ağzınızın kurumasına neden olacağı için ağız kokusunu tetikler. Ek olarak diş çürüğü ya da kulak enfeksiyonu gibi sağlık problemlerine de davetiye çıkarır.

Exit mobile version