Alışveriş Yaparken kendimizi Kontrol Etmeyi başarabiliriz

Bugün sizleri yeni bir terimle tanıştırmak istiyoruz: Impulse buying! Yani plansız, dürtüsel ve ani bir satın alma işlemi. Günümüzde tüketim kültüründe pek çoğumuzun muzdarip olduğu bu durum, bütçemizin en büyük düşmanlarından biri. Özellikle de pandemi süreciyle birlikte hemen hemen hepimiz, bizi daha fazla alışveriş yapmaya teşvik eden reklamlarla karşılaşıyoruz. Peki alışveriş isteğimizi kontrol etmenin bir yolu yok mu? Elbette var! Alışveriş yaparken kendinizi kontrol etmenizi sağlayacak tüyoları araştırdık ve derledik. İşte her alışveriş bağımlısının bir şans vermesi gereken 15 tüyo…

1. Topuklu ayakkabı giyin

Yakın zamanda yapılan küçük bir araştırma, topuklu ayakkabı giyerek harcamalarınızı azaltabileceğinizi doğruluyor. Topuklu ayakkabı giyen kadınlar, alışveriş yaparken bir yandan da dengelerini sağlamaya odaklandığı için kendilerini alışverişe kaptırmıyor, daha kontrollü harcamalar yapıyorlar. Yapılan araştırmalar, yoganın da benzer bir etkisi olduğunu doğruluyor. Yani yoga yaptıktan sonra alışverişe gitmek, harcamalarınızı sınırlamanın bir başka yolu.

2. Cüzdanınızda yeni banknotlar taşımaya çalışın

Yapılan bir başka araştırma ise elimizdeki banknotların kalitesinin, harcama isteğimiz üzerinde etkili olduğunu iddia ediyor. İnsanlar; eskimiş, yırtık ya da pis paralarını hızlı bir şekilde harcamak isterken yeni banknotları harcamamayı tercih ediyorlar. Yani harcamaya kıyamıyorlar desek daha doğru olur! 😊 Bu nedenle alışveriş yaparken kendinizi kontrol etmek istiyorsanız cüzdanınızda yeni banknotlar taşıyarak başlayabilirsiniz.

3. Ertelemekten çekinmeyin

Alışveriş yaparken kendinizi kontrol etmenin bir başka yolu da erteleme yöntemini kullanmak. Yani “Siparişi tamamla” butonuna basmadan önce birkaç saat ya da bir gece kadar beklemek. Böylelikle o ürünleri bir anlık hevesle mi yoksa gerçekten ihtiyacınız olduğu için mi istediğinizi düşünebilirsiniz. Minik bir düşünme seansının ardından sepetinizdeki ürünleri azaltacağınıza eminiz!

4. Satış elemanlarıyla iletişim kurmaktan kaçının

Hepimizin de bildiği üzere satış elemanlarının amacı, satış yaptırmak yani sizi satın almaya teşvik etmektir. Dolayısıyla satış elemanlarıyla iletişim kurduğunuzda işin sonunda ihtiyacınız olmayan ürünlerle mağazadan ayrılabilirsiniz. İyisi mi siz alışverişlerinizi yalnız yapmaya ya da satış elemanlarıyla olabildiğince az iletişim kurmaya gayret edin.

5. Arada bir kredi kartlarınızı ve banka kartlarınızı evde bırakın

Yapılan araştırmalar, kredi ya da banka kartı kullandığımızda nakit para kullandığımız anlara göre para harcamaya daha istekli olduğumuzu doğruluyor. Yani ödemelerimizi nakit olarak yapmak, ne kadar para harcadığımızı somut bir şekilde görmemizi sağladığı için bizi kısıtlıyor. Kredi kartları ise harcamalarımızı takip etmemizi zorlaştırdığı için bizi daha fazla harcama yapmaya teşvik ediyor. Eğer alışveriş yaparken kendinizi kontrol etmek istiyorsanız banka ve kredi kartlarınızı evde bırakmayı deneyebilirsiniz.

6. Üye olmadan alışveriş yapmaya çalışın

Eğer online alışveriş yapmayı tercih ediyorsanız bu alışverişlerinizi mümkün olduğunca üye olmadan gerçekleştirmelisiniz. Kart bilgilerinizi depolayan ve tek tıkla hızlı ödeme yapmanızı sağlayan bu siteler, tahmin edebileceğiniz üzere alışveriş yapma isteğimizi tetikliyor. Üye olmadan alışveriş yapmak, kart bilgilerinizi tekrar tekrar girmenizi gerektireceği için sizi alışveriş yapmaktan vazgeçirebilir.

7. Pahalı bir ürün satın almadan önce o ürünün yorumlarını okuyun

Eğer siz de pahalı ve gereksiz şeyler alıyor, ardından da pişman oluyorsanız sizleri buraya alalım! Pahalı bir ürün satın almadan önce o ürünün yorumlarını okumak, ona gerçekten ihtiyacınız olup olmadığını anlamanıza yardımcı olabilir. Çoğu zaman pahalı ürünlerin yorumlarında, aynı özelliklere sahip uygun fiyatlı seçeneklerden de bahsedilir.

8. Mağazaları gezerken naneli sakız çiğneyin

Scent marketing; bergamot, vanilya, beyaz çay ya da bambu gibi güzel kokular kullanarak, müşterileri alışveriş yapmaya teşvik eden bir satış stratejisidir. Bu nedenle pek çok mağaza; kendilerine has, hoş bir koku kullanır. Eğer bu kokuların dikkatinizi dağıtmasını istemiyorsanız naneli sakız çiğneyebilirsiniz.

9. Alışveriş yaparken mağazalarda çalan şarkıları değil, kendi müziğinizi dinleyin

Mağazaların yalnızca kokuları değil, şarkı listeleri de özenle seçilir. Uzun yıllardır yapılan çalışmalar, yüksek tempolu müziklerle alışveriş isteğimiz arasında bir bağ olabileceğini doğruluyor. Bunlara kanmamak için kendi müziğinizi dinlemeniz en iyisi!

10. Ürünlere dokunmaktan olabildiğince kaçının

Yapılan araştırmalar, ürünlere dokunan müşteriler dokunmayanlara göre fazla harcama yapmaya daha meyilli oluyorlar. Yani ürünlere dokunmak, satın alma kararlarımızı etkileyebiliyor. Bu nedenle satın almayacağınız ürünlere olabildiğince az dokunmaya çalışmalısınız.

11. Market alışverişi yaparken alışveriş arabası ya da alışveriş sepeti kullanmaktan kaçının

Günümüzde pek çok market, sizi daha fazla alışveriş yapmaya teşvik etmek için market arabalarının boyutunu büyütüyor. Yani elinizdeki araba ya da sepet ne kadar büyükse o kadar fazla alışveriş yapıyorsunuz. Gereksiz harcamalardan kaçınmak için küçük sepetler ya da bez çantalar kullanmalısınız.

12. Alışveriş yapmak için mağazaların sakin olduğu anları tercih edin

İnsanlar, indirim günlerinde ya da yoğun saatlerde normalden daha fazla harcama yapmaya meyilli olurlar. Bu nedenle alışveriş için en sakin saatleri seçmeye özen göstermelisiniz. Ek olarak arkadaşlarınızla alışveriş yapmak da sizi gereksiz harcamalar yapmaya itebilir. Bu nedenle tek başınıza olmakta fayda var!

13. Testerlar’dan ve ikramlardan uzak durun!

Büyük marketlerde verilen ikramlar, sizi satın almaya teşvik eden bir stratejiden ibarettir. Marketin size bir şey ikram ediyor olması sizde “Ben de karşılığında bir şey satın almalıyım” düşüncesi uyandırır.

14. Yenilenen ambalajları mutlaka kontrol edin

Pek çok şirket, düzenli olarak ürünlerinin ambalajlarında ufak değişiklikler yapar. Bizler ise çoğu zaman bu değişikliği detaylı incelemeyiz. Ancak yapılan değişikliğin nedeni, genellikle gramajın değişmesidir. Yani fiyat sabit kalsa bile ürünün gramajı düşürülür. Bu tip değişikliklere dikkat etmek, sizi gereksiz harcamalar yapmaktan bir nebze de olsa alıkoyabilir.

15. Alışverişe çıkmadan önce gardrobunuzu gözden geçirin

Eğer kimi zaman dolabınızdaki kıyafetlere oldukça benzer parçalar satın alıyorsanız alışverişe çıkmadan önce dolabınızı gözden geçirmenizde fayda var. Böylelikle neye ihtiyacınız olup olmadığını görebilir, gereksiz harcamalardan kaçınabilirsiniz.

Exit mobile version