Amellerimizin Allah’a Arz Edildiği Mübarek Gece: Berat Kandili

Berat gecesinin Müslümanlar tarafından bu denli önemli ve kıymetli bilinmesinin nedeni o gece amel defterlerinin yazılmasından kaynaklanmaktadır. Böylelikle bizimde ibadetlerimiz gün içerisinde tuttuğumuz oruç ile beraber Allah’a arz edilecek ve hoşnutluk kazanılacaktır. Bu konuyla ilgili bir hadis-i şerifte de şöyle geçmektedir: – Efendimiz (SAV), “Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göğe inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?” buyurarak oruç tutmanın ne kadar faziletli olduğuna işaret etmiştir. (İbn Mâce, H. no: 1388). Bu önemli gecede sizlere rehberlik edebilmesi için tavsiye ibadetleri sizlere derledik…

2022 BERAT KANDİLİ NE ZAMAN? 

04 Mart 2021 tarihinde içine girmiş bulunduğumuz mübarek Şaban Ayı, Berat Gecesini de içinde barındırdığından dolayı çok önemli bir aydır. En son gerçekleşen Miraç kandilinden sonra şimdi de amellerimizin Allah’a arz edileceği Berat gecesinin hangi güne denk geldiği merak konusu oldu. Berat Kandili 2022 takvimine göre 17 Mart yani Perşembe gününe denk gelecek.

BERAT KANDİLİNİN ÖNEMİ NEDİR? BERAT GECESİNDE GERÇEKLEŞEN OLAYLAR NELER? BERAT GECESİ ÖZELLİKLERİ:

İslam aleminde en hayırlı ve mübarek gecelerden biri olan Berat gecesinde bol bol ibadet edilmelidir. Çünkü bu gecenin sırları ve hikmetleri çok büyüktür. En büyük örneklerinden biri ise; Allah (c.c)’un kitabı olan Kuran-ı Kerim, berat gecesinde Levh-i Mahfuzdan dünyaya bütün bir şekilde indirilmiştir. Bu durum inzal olarak tanımlanır. Kadir gecesinde ise ilk defa Peygamber Efendimiz (SAV)’e parça parça indirilmiştir. Buna da tenzil denir.

Berat gecesinde gerçekleşen 5 önemli haslet:

BERAT GECESİNİN SIRLARI VE FAZİLETLERİ

Berat gecesinin öneminden bahsedilen bir hadis-i şerif için Hz. Aişe (ra) şöyle naklediyor: Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), Şaban ayının 15. gecesi olan Beraat gecesi’nde: ‘Ya Aişe! Bu gece hangi gecedir?’ buyurdu. Ben de: ‘Allah ve Resulü en iyi bilir…’ dedim. Efendimiz (SAV) şöyle cevap verdi: ”Bu gece Şaban’ın 15. gecesidir. Bu gecede dünya işleri ve kulların amelleri Yüce Allah’a arz olunur. Bu gece Allah’ın Cehennem’den affettiği kimselerin adedi, Benî Kelb Kabîlesi’nin koyunlarının kılları miktarıncadır.” buyurdu. Ve: ‘Sen bu geceyi benim ibâdetle geçirmeme izin verir misin?’ dedi. Ben: ‘Evet, buyurun,’ dedim.

Resulullah (sav) namaz kılmaya başladı. Fatiha ve küçük bir sûre okuyarak kıyâmını hafif tuttu. Secdesini ise gecenin yarısına kadar uzattı. Sonra ikinci rek’ata kalktı. Birinci rek’attaki kıraat gibi kıraatını hafif ettikten sonra, secdeye vardı. Ve sabaha kadar secdede kaldı. Ben Resulullah’ın o kadar uzun secdede kalmasından ve kendisinden geçmiş görünmesinden, ruhu kabz oldu sanmıştım. Bu endişe ile kendisine yaklaştım. Mûbarek ayaklarına dokununca vefat etmediğini anladım.” (Beyhaki)

Bu geceye Berat gecesi denmesinin haricinde bir de “Kısmet ve Kader Gecesi” de denilebilmektedir. Nedeni ise şu şekilde rivayet olunmaktadır: Efendimiz (SAV) buyurdu ki: “Şaban ’ın yarısının gecesinde senenin tüm işleri kesin kararı bağlanır. Yaşayacak olanlar, ölecek olanlardan ayrılıp yazılır.” (Suyûtî, Dürül-Mensûr, 13/252-253)

BERAT KANDİLİNDE NASIL İBADET EDİLMELİ? 

– Berat gecesi 4 Yasin-i Şerif okumanın fazileti çoktur. Bunlardan birincisi sağlıklı, ibadetli ve uzun bir ömür için; ikincisi hayırlı ve helal bol rızık için; üçüncüsü kaza ve beladan korunmak için; dördüncüsü de beratların sağ taraftan alınması için niyet edilmelidir.

Exit mobile version