Antik çağların ‘Sıvı Altın’ı zeytinyağı

Akdeniz mutfağının baş tacı, gurmelerin vazgeçilmez lezzeti. Şeflerin çoğu bugün tüm yemeklerde bu lezzetin kullanılmasını öneriyor. Ancak zeytinyağı için sadece özel bir mutfak malzemesi olmaktan fazlası var. Zeytinyağı aynı zamanda cildiniz ve saçlarınız için de bir sağlık kaynağı. Bu özel sıvı hakkında daha fazla bilgi edinmek istemez misiniz?

1) ZEYTİNYAĞININ İYİSİ NASIL ANLAŞILIR?

Bir bardakta avcunuza alıp ısıtın, koklayın. Kendinizi yeni kesilmiş otlar arasında, enginar temizlerken hissediyorsanız elinizde birinci sınıf bir zeytinyağı var demektir.

2) HATALAR DA TADIMLA ANLAŞILIR MI?

Damağa yayıp acılığını ve aromaları kontrol edin. Yuttuktan sonra nefesinizi genizden buruna çekip kokusuna bakın. Küf, sirke ya da bayatlık kokusu varsa yağ kusurludur. Dudakta yağlı bir his olmamalı.

3) SIZMA ZEYTİNYAĞI NE DEMEK?

Avrupa Birliği sadece mekanik olarak sıkılmış, herhangi bir işleme maruz kalmamış, ısısı 27 dereceyi geçmemiş, sıkım sonrası asidite değeri yüzde 0.8’i aşmayan zeytinyağını sızma olarak değerlendiriyor.

4) ASİDİTEYİ NASIL ANLARIZ?

Kimyasal analiz gerekir. Zeytin acı bir meyvedir. Yağının da yakıcı olması iyidir. AB’nin belirlediği yüzde 0.8 asidite yüksek. İtalya yüzde 0.5’e çekmeye uğraşıyor. İyi bir zeytinyağında yüzde 0.3’ü geçmese iyi olur.

5) ERKEN HASAT NEDİR?

Hasat genelde ekim ortası yapılır. Son yıllarda erken hasat çılgınlığı başladı. Hem pahalıya mâl oluyor hem de yağın özelliklerinde sapma oluşuyor.

6) FİLTRELİ Mİ FİLTRESİZ Mİ?

İlk sıkıldığında, filtrelenmeden önce aroma yelpazesi çok zengin oluyor. Ancak birkaç ayda fermantasyona uğruyor.O tazecik halini tercih ediyorsanız üç ay içinde tüketmeye özen göstermek zorundasınız.

7) HANGİSİ, HANGİ YEMEK İÇİN UYGUN?

En saf halini soğuk yemeklerde, tencere yemeklerinde ve salatalarda kullanabilirsiniz. Rafine zeytinyağının asit derecesi yüksektir. Kızartmalarda kullanılabilir. Salatalar ve kahvaltı için uygun değildir.

8) ZEYTİNYAĞI YANAR MI?

Doğru ısı ayarında yanma riski taşımaz. Ancak kaynama derecesi türüne bağlı olarak 190-220 derece aralığındadır. Ayçiçeği ya da diğer sıvı yağlarda yanma noktası 180 derece civarındadır.

9) ZEYTİNYAĞI NASIL SAKLANMALI?

Ateşe yakın durmamalı, kokusunu alabileceği ürünlerin yanında saklanmamalı. Oksijen düşmanı olduğu için büyük şişeler ve tenekeler de ideal değil. Hava geçirmeyen vida kapaklı şişeler kullanılmalı.

10) NE KADAR ÜRETİLİYOR?

Dünyanın yıllık zeytinyağı üretimi yaklaşık 3 milyon ton. Diğer bitkisel yağların üretimi karşısında yaklaşık yüzde 2 hacme sahip. Türkiye 966 bin ton bitkisel yağ üretiyor. 264 bin tonu zeytinyağı. 188 milyon zeytin ağacımız var. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine rağmen üretimimiz istikrarlı.

 

 

 

11) Günlük zeytinyağı tüketimi vücut sağlığınız için güçlü bir kalkan olacaktır

Organik sızma zeytinyağı kan basıncını düşüren oleik asit, E vitamini, karotenoidler ve oleuropein gibi birçok antioksidanları yüksek oranda içermektedir. Ayrıca organik sızma zeytinyağının göğüs, prostat, endometriyum ve sindirim sistemi gibi çeşitli kanserlere karşı koruyucu bir etkisi olduğu düşünülmektedir. Günde 1 kaşık zeytinyağı tüketmek sağlığınız için çok yararlı olacaktır. Kendinize taze sebze ve meyvelerden hazırladığınız smoothie içine zeytinyağı ekleyerek fantastik içecekler hazırlayabilirsiniz.

12) Ölmez ağaç olarak da anılan zeytin ağacı 4000 yıl yaşayabilir

Zeytin ağacı Akdeniz havzasına özgü olup; arkeolojik bulgular, M.Ö. 4.000 yıllarından beri üretildiğini göstermektedir. Tarih boyunca zeytinyağı sadece yemek için değil tıp, lamba yağı, sabun ve cilt bakımı için de kullanıldı.

13) Organik sızma zeytinyağının cilde faydaları saymakla bitmez

Zeytinyağında bulunan polifenolik bileşikler vücuttaki oksidatif stresin azalmasına yardımcı olur. Bu güçlü antioksidanlar vücuttaki yaşlanmaya sebep olan serbest radikalleri bulur ve etkisiz hale getirir. Cildin derinliklerine nüfuz edebilen zeytinyağı cilt hücrelerinin katmanlarına en ihtiyaç duydukları A ve E vitaminlerini gibi önemli besinleri sağlar. Düzenli kullanımda kendinizi daha hafif hissetmenizi ve cildinizin daha sağlıklı gözükmesine yardımcı olur.

14) Organik sızma zeytinyağı saçlarınızın sağlığı ve güzelliği için gerçek bir güç kaynağıdır

Nemlendirir, güçlendirir, besler. Dilerseniz sadece zeytinyağı olarak veya bal ve yumurta sarısı gibi doğal mucizeler ile karıştırarak ve saçınıza masaj yaparak uygulayın. 30 dk bekledikten sonra zeytinyağı sabunu ile yıkayın. Düzenli kullanımda saç deriniz ve saçlarınız silikon ve kimyasallardan arınacak, ışıltıyla parlayacaktır.

15) Akdeniz beslenme tarzı sağlığımız için önerilen en sağlıklı beslenme şeklidir

Zeytinyağının temelini oluşturduğu Akdeniz beslenme tarzı pek çok sebze, meyve, tahıl, balık, et ve süt ürünlerini barındırır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Akdeniz beslenme tarzını benimsemiş kişiler daha uzun ve sağlıklı yaşayabiliyor. Ayrıca kalp ve damar hastalıkları, diyabet, tansiyon, kolesterol gibi rahatsızlıkların riski daha aza iniyor.

Exit mobile version