Aralıklı oruç sırasında nasıl beslenmek gerekir?

Günün belirli saatlerinde tamamen aç kalmayı temel alan aralıklı oruç ile beslenme şeklini uygularken, yediklerinize özellikle dikkat etmelisiniz.

Akşam saatlerinde mümkün olduğunca az yemek yemenin daha sağlıklı bir seçim olduğunu biliyorduk. Aralıklı oruç (Intermittent Fasting / IF) olarak adını duyduğumuz beslenme şekli, belli bir saatte yemek yemeyi tamamen durdurmaya dayanıyor ve faydalarına bakılacak olursa, sadece akşamları yemek yememekten çok daha fazlasına yarıyor.

 

Aralıklı oruç, günde 16, 18, 20 veya 24 saat açlık şeklinde uygulanabiliyor. Bu saatlerde su ve diğer kalorisiz içecekleri tüketmek serbest, ancak sistemin doğru bir şekilde işleyebilmesi için hiç kalori almamanız gerekiyor. Yani açlığa dayanamayıp ağzınıza bir fındık attığınızda aslında aralıklı orucu bozmuş oluyorsunuz. Çünkü bedenin açlık modundayken besin kaynakları yerine yağ yakmaya başlayabilmesi için, kalori alımı ile insülinin hiç tetiklenmemesi gerekiyor.

 

Aralıklı orucu kaç saat yapacağınızı planlayabileceğiniz gibi, her gün değil de haftanın belirli günlerinde bu şekilde beslenecek şekilde de planlama yapabilirsiniz. Her halükarda uzmanlar, aralıklı oruç beslenme şeklinde aldığınız kaloriye ve yediklerinizin besin değerlerine dikkat etmeniz gerektiği konusunda uyarıyor.

 

Fonksiyonel Tıp Uzmanı William Cole, aralıklı oruç beslenmesinde ‘yeme aralığı’ dediğimiz evrede özellikle sağlıklı yağları, temiz proteinleri ve tam gıda kaynaklarından alacağımız karbonhidratları ihmal etmememiz gerektiğini söylüyor.

 

Illinois Üniversitesi’nde 12 yıldır aralıklı oruç üzerine çalışan Araştırmacı Krista Varady ise, beslenme aralıklarında bolca lif tüketilmesini önererek özellikle sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasına dikkat edilmesi konusunda uyarıyor.

Aralıklı oruçta nasıl beslenmeli?

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version