İsilik Nedir? Bebeğinizde İsilik Tedavisi Nasıl Yapılır?

İsilik genellikle sıcak ve nemli hava koşullarında ciltte oluşan bir rahatsızlıktır. İğneleme hissiyle birlikte yanma gösterir. Bu hastalık tüm insanlarda görülebilse de cilt hassasiyetine göre değişmekte ve buna bağlı olarak bebeklerde daha çok görülmektedir. Ebeveynlerin bebekler için endişelendiği isiliği uzmanlar anlattı. Bebeklerde isilik neden olur ve nasıl geçer? Bebeklerde isilik için en iyi gelir?

Günümüzde özellikle de sıcak mevsimlerin hakim olduğu yaz aylarında büyük- küçük demeden her yaş grubunda sıklıkla görülen cilt problemlerinden birisi de isiliktir. Bizlere göre çok daha hassas ve narin yapıda olan yeni doğan ve çocukluk döneminde daha fazla karşılaşılan isilik, vücudun kol ve bacak kısımlarındaki boğumlu yerlerde, sırtta, boyunda, karında ve göğüste kırmızımsı ya da pembemsi noktacıklar halinde kendini belli eder. Yaz aylarında doğum yapmış olan annelerin birkaç ay sonrasındaki dönemlerinde bebeklerini aşırı sıcak havalardan dolayı oluşan isiliğe karşı korumak için gerekli bilgiler edinilmeli, bu durumla karşılaşıldığı vakit doğru yöntemlerle isilik tedavisini uygulayarak bebeğini bu rahatsızlıktan kurtarmalıdır.

BEBEKLERDE İSİLİK NEDİR VE NASIL GEÇER?

Tıp literatüründe “Miliaria” olarak geçen ancak günümüzde daha çok “isilik” olarak kullanılan cilt rahatsızlığı, bebeklik döneminde en yaygın görülen durumlardan biridir. Kırmızı veya pembe noktacıklar halinde kabartıların görülmesi ile fark edebileceğiniz isilik çoğunlukla su çiçeği, kızamıkçık, kızamık ve altıncı hastalık gibi döküntülü hastalıklarla karıştırılabilir. Ancak bu tip hastalıklara göre çok daha alt seviyede bir rahatsızlık olan isiliğin bebeklerde daha sık rastlanmasının nedeni; cilt gözeneklerinin çok küçük olması ve ter bezlerinin tamamen gelişmemesinden kaynaklanmaktadır.

Bilhassa açık tenli bebeklerde sıcaklık dolayısıyla terlemeden veya geçirdiği ateşli hastalıktan sonra ortaya çıkabilecek olan isilik, elinizde olan nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir. Sentetik kumaş türünden üretilmiş dar bebek giysileri, bezin sık sık değiştirilmemesi, yanlış bez bağlama yöntemi, bebeğin yeterli yıkanmaması sonucu oluşabilen isilik de terli kıyafetleri değiştirmemekte etkili olacaktır.

BEBEKLERDE İSİLİK NASIL ANLAŞILIR? BEBEKLERDE İSİLİK BELİRTİLERİ

Dirsek içinde, boyunda, koltuk altında ya da sırtta görebileceğiniz döküntüler sonucunda cildin pul pul dökülmesi isiliği ele veren bir diğer bulgulardandır. Bununla beraber kızarıklık, deriyle aynı renkte şişlik, deri üzerinde kırmızımsı sulu şişkinlik, kırmızı lekelenme gibi belirtiler hem bebeklikte hem de çocuklukta görülen isilik nedenlerinden birisidir.

BEBEKLERDE İSİLİĞE NE İYİ GELİR?

Bebeğin vücudundaki isilikli bölgeye öncelikli olarak uygulanması gereken müdahale soğuk bezin o bölge üzerinde tutularak serinlik verilmesidir. İsilik olan bölgeyi daha iyi anlayabilmek için ovalamak ya da elinizle dokunmanız tahrişe neden olacağından dolayı fiziksel temasa girişilmemelidir. İsilik olan bölgedeki döküntüler de sıvı ya da irin sızması olursa yüksek ateş ya da birtakım problemlerin habercisi olacağı için böyle durumlarda vakit kaybetmeden doktora görünmelisiniz.

Ciltteki kabarmaların ve pul pul dökülmelerin yalnızca isilikten ibaret olduğu ortaya çıkmışsa 4-5 gün içinde kendiliğinden iyileşme görülecektir. Uygulayabileceğiniz bazı isilik tedavi yöntemleri arasında yer alan deniz suyunun gerçekleştirilebilmesi için bebeğin aşılarının hepsinin yapılmış olması şartı aranır. Aksi takdirde enfeksiyon riskine karşılık bazı hastalıklar oluşabilecektir. İsilik tedavisinde uygulayabileceğiniz bir diğer yöntem ise isilik kremleri ve kullanılan ilaçlardır.

Exit mobile version