Beyin Dostu Beslenme nasıl olur?

Beslenmenize bu gıdaları ekleyerek daha güçlü bir beyne ve daha sağlıklı bir zihne kavuşabilirsiniz.

Beslenme düzenimiz ve beyin sağlığımız arasında güçlü bir ilişki bulunuyor. Beslenmemizi iyileştirmek ve zihinsel sağlık üzerindeki pozitif etkilerini artırmak için daha az ya da daha fazla tüketmemiz gereken bazı besinler bulunuyor.  Diyetisyen Özden Örkcü, sağlıklı bir beslenme düzeninin depresyon riskini bile azalttığını belirtiyor.

Yüksek oranda işlenmiş gıdalar, rafine şekerler ve yağ oranı yüksek gıdalar hızlı, kolay erişilebilir ve hatta haz-ödül hissi veren tarzda yiyecekler. Ancak bunlar bize kendimizi mutlu hissettirseler de beyin fonksiyonlarımızı olumsuz etkiliyor. Bitki ağırlıklı olan Akdeniz diyeti ise bunama ve Alzheimer gibi hastalıkların riskini azaltan sağlıklı gıdalara odaklanıyor. Akdeniz diyeti, sağlıklı bir mikrobiyomu desteklerken aynı zamanda yapılan araştırmalar depresyon riskini azalttığını da gösteriyor.

Daha güçlü bir beyin ve daha iyi bir zihin sağlığı için, Akdeniz diyetinde de sık sık karşımıza çıkan bu gıdaları mutlaka beslenme düzeninize eklemeniz gerekiyor.

Yapraklı Yeşiller

Lahana, ıspanak, brokoli ve diğer yeşil yapraklı yiyecekler, K vitamini ve beta karoten dahil olmak üzere beyin işlevini destekleyen besinlerle dolu. Yeşillik yemek, yaşla birlikte gelen bilişsel gerilemeyi yavaşlatmaya da yardımcı olabiliyor. Salata yemeyi seçerseniz, bunu glikoz şurubu içeren nar ekşisi gibi şekerli tatlandırıcılar yerine, alternatif baharatlarla tatlandırabilirsiniz.

Yağlı Balıklar

Bazı balıklar vücut tarafından işlendiğinde hafızayı güçlendiren, ruh halini iyileştiren ve beynimizin işlevselliğindeki düşüşe karşı koruyan Omega-3 yağ asitleri içeriyor. Bu faydayı en üst düzeye çıkarmak için somon, alabalık ve sardalye gibi yağlı balıkları seçmelisiniz. Ayrıca koruyucu maddeler veya büyüme hormonları eklenmemiş balıkları tercih etmelisiniz.

Yüksek Kaliteli Yağlar

İşlenmiş bitkisel ve kanola yağları çoğu alternatiften daha fazla bulunmasının yanı sıra daha ucuzlar. Ne yazık ki bu tür daha uygun fiyatlı ancak yüksek oranda işlenmiş yağların tüketilmesi, oksidasyon işlemi sırasında oluşan serbest radikaller nedeniyle vücuda zararlı olabiliyor. Ancak avokado, ayçiçeği ve zeytinyağı gibi daha kaliteli yağlar sindirim sistemini destekliyor ve biliçsel hafızanın kuvvetlenmesine yardımcı olabiliyor. Ayrıca yüksek kaliteli bu yağlar yemeklerinizi çok daha lezzetli hale getiriyor.

Kuruyemişler

Fındık, ceviz, badem ve antep fıstığı gibi kuruyemişler, hafızayı geliştirmekle ilişkili temel bir Omega-3 yağ asidi olan alfa-linoleik asit bakımından zengin. Atıştırmalık kuruyemişler ayrıca yüksek protein içerdikleri için tatlılara da sağlıklı bir alternatif. Kestane ve badem gibi kuruyemişler de doğal olarak alkali oluşturduklarndan sağlıklı bir mikrobiyomun desteklenmesine yardımcı olabiliyor.

Bitter Çikolata

Bitter çikolata, kakao ve kakao tozu, sağlığımıza çok az zarar vererek ruh halimizi iyileştirmek için güçlü araçlar. Bitter çikolata flavonoidler, kafein ve hormon fonksiyonumuz üzerinde olumlu etkileri olan ve iltihaplanmayı azaltabilen çok sayıda antioksidan bakımından zengin. Daha da önemlisi, bitter çikolata dopamin salınımı yoluyla ruh halimize keskin bir destek verebiliyor. İşlenmiş sütlü ve beyaz çikolataların yanı sıra ilave şekerli çikolatalardan uzak durmanız öneriliyor. Sisteminizi dopaminle boğmaktan veya baş ağrısına neden olmaktan kaçınmak için bir seferde birkaç parçadan fazla bitter çikolata yemekten de kaçınmalısınız.

Çilek

Çilek, meyvelere parlak renklerini veren doğal pigmentler flavonoidler içeriyor. Araştırmalar bu bitkisel besin grubunun serbest radikallerle savaşmaya ve vücudunuzdaki oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Antioksidan içeren meyvelerin özellikle hafızayı iyileştirdiği de biliniyor.

Exit mobile version