Bilim insanları ömür süresinin ne kadar uzadığını açıkladı!

Bilim insanları yaptıkları hesaplamalarla bir insanın çok sağlıklı olsa bile yaşayabileceği azami süreyi tespit etti. Biz de her yaştan vatandaşa sorduk: Bu kadar uzun yaşamak ister misiniz? ‘Evet’ diyenler de ‘Hayır’ diyenler de çok ilginç yanıtlar verdi…

Ortalama bir insan ömrü ne kadardır? O kişinin cinsiyetine, yaşadığı ülkeye hatta tarihin hangi döneminde yaşadığına göre değişir. Peki insan ömrünün bir üst sınırı var mıdır? Bilim insanlarına göre, evet, vardır…

Sonuçları 25 Mayıs tarihinde bilim dergisi Nature Communications’da yayımlanan bir araştırmada, uzmanlar “İnsanlar en fazla ne kadar yaşayabilir?” sorusuna yanıt aradı. Buna göre çeşitli genetik bozukluklar, kanser ya da kalp yetmezliği gibi ölümcül hastalıklar ve trafik kazaları ya da doğal afetler gibi ani ölüm sebepleri denklemden çıkarıldığında bile, ölümsüzlük söz konusu değil.

Çünkü insanın bünyesindeki onlarca yapısal ve metabolik sistem zaman içinde yıpranıyor ve aşınıma uğruyor. Bu da bir noktada ölümü kaçınılmaz kılıyor. Peki o nokta neresi?

Uzmanlar kişinin hayatı boyunca karşı karşıya olduğu stres faktörlerini en aza indirmesi halinde bile en fazla 120 ila 150 yıl yaşayabileceğini belirtiyor. Bu yaş aralığında sistemlerin zayıflaması ve direncini kaybetmesi ölümü getiriyor.

Yaşayan en yaşlı insan Kane Tanaka

NASIL HESAPLADILAR?

New York’ta bulunan Roswell Park Kapsamlı Kanser Merkezi’nin işbirliğinde ve Singapur merkezli Gero şirketinin araştırmacılarından Timothy Pyrkov’un liderliğinde gerçekleştirilen çalışmada, ABD, İngiltere ve Rusya’da yaşayan çok büyük insan topluluklarındaki yaşlanma hızına bakıldı.

Bir akıllı telefon uygulaması yardımıyla binlerce gönüllünün kan örnekleri ve günlük adım sayıları izlendi. Bilim insanları kan hücresi sayılarını ve günlük adım sayılarını analiz ederek, vücudun stresli bir olay karşısındaki toparlanma süresini ölçtü. Yaş ilerledikçe bu sürenin uzadığı ortaya çıktı.

Ardından yapay zekayı kullanan uzmanlar vücudun azalan direncini bir ölçeğe oturtmayı ve böylece direncin sıfıra ineceği noktayı öngörmeyi başardı.

YAŞLANMA = İLERLEYEN GERİLEME

Araştırmanın özetinde, yapılan hesaplamalar sonucu yaşlanmanın “ilerleyen fonksiyonel bir gerileme” olduğu ve “direncin 120-150 yaş aralığında tamamen ortadan kalkacağı bunun da insan ömrünün sınırını belirlediği” ifade edildi.

Uzmanlar ayrıca, “Bu nedenle en iyi yaşlanan bireylerde bile direnç kaybının önlenemeyeceğini söyleyebiliriz” yorumunu yaptı.

Araştırmayı Scientific American dergisi için değerlendiren Duke Üniversitesi Yaşlanma ve İnsan Gelişimi Çalışmaları Merkezi Direktörü Heather Whitson, “‘Her şey yolunda giderse stressiz bir ortamda bir insanın yaşayabileceği en uzun ömür nedir?’ sorusuna yanıt arıyorlar” dedi. Whitson, araştırma ekibinin elde ettiği sonuçların insan ömrünü sınırlandıran bir “yaşlanma hızına” işaret ettiğini de söyledi.

Jeanne Calment’ın 1895’te çekilmiş bir fotoğrafı ve doğum belgesi

CALMENT 122 YAŞINDA ÖLDÜ

Bugüne kadar bilinen en yaşlı insan Fransız Jeanne Calment, 1997 yılında öldüğünde 122 yaşındaydı. Halihazırda yaşayan en yaşlı insan olan Japon Kane Tanaka’nın ise 1903 doğumlu yani 118 yaşında olduğu tahmin ediliyor.

Şu an dünya genelinde beklenen ortalama ömür süresi 73 yıl. Bu süre 1950’de 47 yıldı. Önümüzdeki dönemde sürenin daha da uzayacağı öngörülüyor.

İnsan ömrünün düzenli olarak uzaması bilim insanlarında sağlık ve fitness girişimleriyle bu sürenin kontrollü olarak artırılabileceği inancına yol açtı. Özellikle Silikon Vadisi’nde birçok zengin, insan ömrünü uzatmak için çalışmalar yapıyor. Yaşlanmayı önleyici araştırmaları destekleyen teknoloji girişimcisi Peter Thiel kendisini “ölüm karşıtı” olarak nitelendiriyor. Google da insan ömrünü uzatmayı amaçlayan bir şirketi destekliyor.

Exit mobile version