Lezzetli bir yemek gördüğümüzde hemen hemen hepimizin ağzı sulanır! Peki bunun neden olduğunu biliyor musunuz?
Bilim dünyası her geçen gün büyük ilerlemeler kaydetse de kimi fiziksel ve biyolojik özelliklerimiz, hala gizemini koruyor. Neyse ki günlük hayatta tecrübe ettiğimiz “Gözlerimizi neden kırparız?”, “Neden esneriz?” ya da “Neden lezzetli bir yemek görünce ağzımız sulanır?” gibi sorular çoktan cevaplanmış durumda! Eğer siz de lezzetli bir yemek gördüğünüzde neden ağzınızın sulandığını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz! Aslında oldukça temel bir işleve sahip olan bu biyolojik özelliği sizler için araştırdık. İşte vücudumuzun işleyişiyle ilgili fikir sahibi olmanızı sağlayacak o bilgiler…
Fırından yeni çıkmış, dumanı tüten bir pizza düşünün Ondan kocaman bir ısırık aldığınızı ve afiyetle mideye indirdiğinizi…
Düşüncesi bile ağzınızı sulandırmaya yetti değil mi? Peki neden lezzetli yemekler gördüğümüzde ya da düşündüğümüzde ağzımız sulanıyor, hiç düşündünüz mü?
Salya, ya da halk arasındaki adıyla tükürük, pek çok farklı işleve sahiptir
Ancak en önemli işlevi, yemek yememize yardımcı olması yani bu süreci kolaylaştırmasıdır.
Lokmalarımızı kayganlaştıran, çiğnememizi kolaylaştıran ve bir yandan da tat almamızı sağlayan bu sıvı, sindirim sürecini başlatacak çeşitli enzimler içerir
Böylelikle sindirim süreci, yemekler henüz ağzımızdayken başlamış olur.
İki çeşit salya tipi vardır: Mucous ve serous
Mucous salya, adından da anlaşılabileceği gibi, mukozaya yani sümüksü bir dokuya sahiptir. Bol miktarda mukus içerir, bu sayede kıvamlı ve yapışkan bir yapı oluşmuş olur. Serous salyanın tamamı ise neredeyse sudan oluşur.
Yani serous salya, ağzımız sulandığında üretilen salya çeşididir
Vücudumuzun serous salya üretmesi, beynimize verilen bir çeşit “Bu yemeği yemeliyim!” sinyalidir. Böylelikle vücudumuz, serous salya üretir ve yemek yeme sürecimizi kolaylaştırmaya hazırlanır.