Bitkiler, insan yaşımı için son derece önemli canlılar. Ayrıca tabiatın birbirinden güzel renklerle bezeli bu canlıları, insan sağlığı için hem fiziksel hem de psikolojik açıdan oldukça faydalı (Elbette, zehirli olan bazı bitki türleri hariç!) Bu nedenle, pek çok insan için evde bitki yetiştirmek oldukça yaygın ve faydalı bir uğraş. Ancak bitki bakımı, başlı başına bir uzmanlık alanı. Çoğu insan, bitkilerini yeteri kadar suladığı ve güneş gören bir yere koyduğu halde, onların anlaşılamayan bir sebeple ölmesinden şikâyet ediyor. Aslında, çoğu bitki anlaşılamayan sebepler yüzünden ölmüyor. Ancak sağlıklı bitkiler yetiştirebilmek için onlara daha yakından bakmak gerekiyor. Çünkü bitkiler de insanlara, yardım çığlığı niteliğinde bazı işaretler gönderebiliyor! Yani yeşil dostlarınıza biraz daha yakından bakarak, onları hayatta tutmanız mümkün. İşte bitkilerin yardım çığlığı niteliğinde verdiği 4 işaret ve onları kurtarmak için uygulayabileceğiniz yöntemler…
1. Bitki köklerinin yüzeye çıkması
Kökleri yüzeyde olan bazı bitki türleri var. Ancak bu durum çoğu bitki için geçerli değil. Eğer saksıda yetiştirdiğiniz bir bitkinin kökleri yüzeye çıkmışsa, bazı sorunlar var demektir. Çünkü bitki köklerinin temel işlevi suya ve topraktaki besinlere uzanmaktır. Yüzeye çıkan bitki kökleri ise, bitkinin bu ihtiyaçlarını yeteri kadar karşılayamadığı anlamına gelir.
Bitkilerinizi bu sorundan kurtarmak ve besinlere daha rahat erişebilmesini sağlamak için yapmanız gereken şey, onlar için işlevsel bir sulama sistemi geliştirmektir. Böyle bir durumda damla sulama sistemi oldukça faydalı olacaktır. Damla sulama sistemi sayesinde bitkinizi aşırı sulama ve susuz kalma tehlikesinden kurtarabilirsiniz. Ayrıca bu yöntem ile bitkinin her daim yeteri kadar nemli kalmasını sağlayacağınız için ekstra bir bakım yapmanız gerekmiyor.
İç mekan bitkilerinin acilen yardıma ihtiyacı olduğunu gösteren bir başka işaret ise açılmayan yeni yapraklarıdır. Çoğu insan bu yaprakları el yordamı ile açmanın iyi bir fikir olduğunu düşünse de bu bitkinin daha fazla zarar görmesine neden olacaktır. Öte yandan açılmayan yaprakların sebep olduğu durumu ortadan kaldırılmazsanız daha ciddi sorunlara neden olabilir. Yapraklar uçlarından sararmaya başlar ve süreç bitkinin yaprak dökmesi ile sonlanır. Eğer iç mekânda yetişen bir bitki yeni çıkan yapraklarını açmıyorsa bu bitkinin kendisini korumaya aldığı anlamına gelir. Bunun nedeni ise çoğu zaman çevresel faktörlerdir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız bitkinin bulunduğu ortamı nemlendirmeyi deneyebilirsiniz. Eskisinde yüzde 40 ila 60 oranında daha nemli bir ortam, bitkinin koruma pozisyonundan çıkmasına ve yaprakların da kendiliğinden açılmasına olanak sağlayacaktır. Bitkinizi yetiştirdiğiniz ortamı herhangi bir buhar makinesi ile nemlendirebilirsiniz.
3. Küçük yapraklar
Bütün bitkiler yalnızca ideal şartlar altında sağlıklı bir şekilde var olabilir. Bunun için ışık, konum, toprak ve su gibi farklı dış faktörlerin ideal koşullarda bitki ile temas etmesi gerekir. Bu unsurlardan herhangi birinin ideal bir düzeyde olmaması, bitkinin de ideal bir şekilde gelişemeyeceği anlamına gelir. Bu durumun dışarıya yansıyan en belirgin işaretlerinden birisi ise, normalden daha küçük bitki yapraklarıdır. Elbette, bu durumun farkına varmak için bitkinizi ve gelişim sürecini yakından takip etmeniz gerekiyor. Fakat küçük yaprakların temel sorumlusu genellikle güneş ışığıdır. Bitkinizin güneş ışığından daha fazla yararlanabilmesi için yerini değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Eğer böyle bir imkânınız yoksa bitkiler için özel olarak üretilen bitki yetiştirme ışıkları da işe yarayabilir.
4. Yaprakların yırtılması veya kopması
Bitkilerin yaprakları, bu canlıların en savunmasız ve narin kısımlarıdır. Yaramaz bir evcil hayvan veya biraz şiddetli bir rüzgar bile bitki yapraklarına zarar verebilir. Eğer sizin de bitkinizin yaprakları kolayca yırtılıyor veya kopuyorsa endişe etmenize gerek yok. Çünkü bu durum bitkiler için ölümcül değil. Yine de böyle bir durumla karşı karşıya olan bir bitki, özel bir bakımı hak ediyor. Bunun için yapılabilecek en iyi şey, bitkiye ekstra besin sağlamak olacaktır. Bunu yaparken bitkinize uygun gübreleri kullanabilirsiniz. Ayrıca bu besin takviyeleri saksıda yetişen her bitki için son derece faydalı olacaktır. Çünkü bu bitkilerin yaşam ve beslenme alanları içerisinde bulundukları saksılar ile sınırlı. Yani vahşi doğada rahatlıkla ulaşabileceği besinleri bitkinize siz getirmelisiniz!