Bitkisel deri nedir? Nasıl üretilir? Hayvan derisinden farkı nedir? Çeşitleri hangileridir? Bitkisel deri hakkında merak edilenleri derledik…
Bitkisel deri nedir?
Bitkisel deri çeşitli ağaçlardan, ağaç kabuklarından, bitki yaprak ve köklerinden üretilen maddedir.
Hayvan derisinden farkı nedir?
Hayvan derisinin tabaklanması sırasında kullanılan kimyasal maddeler, bitkisel deri üretiminde kullanılmıyor. Bitkisel deri, kullanıcısına gözenekleri aracılığıyla kimyasal içerik taşımıyor. Çevreye bıraktığı zararlı atık miktarı ise en az düzeyde.
1-Ananas derisi
Pinatex adıyla bilinen çeşiti, İspanya’da ananas meyvesinin yapraklarından elde ediliyor. Dayanıklı ve esnek yapısı ile istenen dokunun verilebildiği ananas derisi, biyolojik olarak parçalanma özelliğine sahip ve çevreye etkisi minimum düzeyde.
2-Okaliptus derisi
Almanya’da pestisit kullanılmadan üretilen türün hammaddesi, dayanıklılığı ile öne çıkan okaliptus ağacı.
3-Mantar derisi
Muskin olarak isimlendirilen, süeti andıran görünüme sahip bu bitkisel deri, mantar şapkasından elde ediliyor. Kimyasal tabaklama yapılmadan hazırlanan, doğada çözünebilir yeteceğe sahip, İtalya merkezli Muskin, esnek ve hava geçirgen, bakteri oluşumunu engelleyen bir yapıya sahip.
4-Hevea derisi
Kauçuk bitkisinin yapraklarından elde edilen esnek ve dayanıklı Hevea derisinin diğer adı, “orman kumaşı”. Anavatanı, Brezilya ormanları.
5-Liege deri
Diğer bitkisel deri türlerine göre kullanımı daha yaygın olan Liege’in ana maddesi meşe kabuğu. İki önemli avantajı ise hafifliği ve su geçirmezliği.
Hangi bitkisel deriyi seçmeli?
Karar aşamasında, edinilecek ürünün üreticisi önem kazanıyor. İnsan sağlığına ve çevreye zarar vermeden üretildiğini kanıtlamış markalara yönelmek gerekiyor. Kullanılan ana madde ve (etik kurallara uygunluk açısından) üretimin gerçekleştirildiği ülke seçim yapmaya yardımcı olacak değerlendirme kriterleri.