Bunlardan vazgeçemiyorlar! İşte sekiz ünlü sokak lezzeti

Bir yeri tanımanın en lezzetli yolu olan sokak lezzetlerinden en özel dokuz tanesini derledik.

Seyahat edilen yerlerin sokak lezzetlerinden tatmak orayı deneyimlemenin en güzel yollarından biridir. Sokak lezzetleri, kültür ve tarihle şekillenir; bir ülkenin mutfağının ve damak tadının da temelini oluşturur. Bir ülkenin ya da şehrin sokak yemeklerinden yemek sizi orayı ve oranın insanlarını tanımaya bir adım daha yaklaştırır, kendinizi bir yerlinin yerine koymanızı sağlar.

Gurme restoranlardaki birçok lezzetin de kökeninin sokak lezzetleri olduğunu düşününce bir seyahatte belki de restoranlarda yaşayacağınızdan daha gerçek bir lezzet deneyimini en saf haliyle sokak satıcılarının sunduklarında yaşayabilirsiniz. Türkiye de sokak lezzeti kültürü açısından çok zengin bir skalaya sahip, bu da bizi sokak lezzetlerini denemede daha cesur kılabiliyor.

Biz de bir yandan seyahat hayalleri kurmaya devam ederken dünyadan, kimi ünlü, kimisi nispeten daha az bilinen, dokuz ilginç sokak lezzetini derledik.

Trdelnik – Çek Cumhuriyeti

Spiral şeklinde pişirilen bir tür donut olan Trdelnik, Çek Cumhuriyeti’nin soğuk kış günlerini ısıtan tatlı bir lezzet. Şekere bulanarak, bazen de çikolatalı fındık kremasıyla servis edilen bu boru şeklindeki tatlıyı özellikle de Noel pazarlarındaki tezgahlardan satın almanın keyfi bambaşka.

Poutine – Kanada

Bir tabak dolusu lezzet olan Poutine, patates kızartması, bir tür lor peyniri ve gravy sosun birleşimi. Kanada’nın Quebec bölgesine özgü olan Poutine’in günlük dildeki anlamı ise “dağınık”.

Mango Sticky Rice – Tayland

Buharda pişirilmiş pirincin iyice emdiği hindistancevizi sütü yapışkan bir kıvam oluşturuyor. Ardından bu pilav üzerine biraz daha süt gezdirilerek mango ile birlikte servis ediliyor. Tayland sokak yemekleriyle ünlü bir ülke olsa da bu hem hafif hem de leziz tatlı aralarından sıyrılıyor.

Arancini – İtalya

İtalya da her bölgesine özgü birçok sokak lezzetine sahip bir ülke. Arancini ise Sicilya bölgesine ait bir sokak lezzeti. Arancini’nin, pilavını avlanırken de yanında taşımak isteyen eski bir imparator için icat edildiği söyleniyor. Arancini, top şekli verilmiş risotto pirincinin içine mozzarella peyniri ve ragu sosu konularak ekmek kırıntısına bulanması ve ardından derin yağda kızartılmasıyla hazırlanıyor.

Currywurst – Almanya

Almanya’nın bir sosis cenneti olduğunu söyleyebiliriz. 1949’da ortaya çıkan Currywurst çok eski bir sokak yemeği olmasa da lezztiyle her yiyeni büyülüyor. Önce buharda pişirilen ardından kızartılan özel sosisler, yanında patates kızartması, ketçap ve köri tozu ile servis ediliyor. Almanların yılda yaklaşık 800 milyon Currywurst tüketmesinden bu yemeği ne kadar çok sevdiklerini anlayabilirsiniz.

Ceviche – Peru

Ceviche için Peru’nun milli yemeği de denebilir, hatta öyle ki bu yemeği onurlandıran bir özel güne bile sahipler. Genellikle levrek ya da dil balığı ile yapılan Ceviche hazırlanırken küp küp doğranmış çiğ balık narenciye sularıyla marine ediliyor, ardından dilimlenmiş soğan ile jalapeno biberiyle servis ediliyor. Cheviche’e tabağında tatlı patates, marul, mısır ya da avokado da eşlik edebiliyor.

Banh Mi – Vietnam

Banh Mi Fransızların Güneydoğu Asya’yı sömürgeleştirmesiyle ortaya çıkmış bir sokak lezzeti. Fransız bagetinin Vietnam’a gelmesinin ardından Batı ile Doğunun lezzetlerinin birleşimi Banh Mi’i doğurmuş. Birçok çeşidi olsa da en klasik versiyonu bagetin içine ızgara, köfte ya da soğuk et, salatalık, kişniş filizi, havuç ve japon turbu turşusu, ciğer pate ve biraz mayonez konarak hazırlanıyor.

Halo Halo – Filipinler

Halo Halo Filipince de “karışık karışık” demek. Dünyanın en çılgın sundae’lerinden biri olan bu rengarenk yiyeceğin en temel malzemeleri kar helvası ve koyulaştırılmış süt. Bunun dışında tercihe göre içine eklenen sayısız malzeme bulunuyor. Fasulye taneleri hindistan cevizi, tatlı patates, dondurma ve tropik meyveler bunlardan sadece bazıları.

 

Exit mobile version