Geleneksel olan siyahtan, yeşilden beyaza kadar aynı tür bitkinin (Camellia Sinensis) yapraklarından üretilen vazgeçilmez içeceğimiz olan çay… Yaprakların toplandığı ve nasıl yetiştirildiği ve işlendiği yer, her birine ayrı bir lezzet katıyor.
Bazıları çayın kahveden daha sağlıklı olduğu algısına sahipken, diğerleri bunun tam tersine inanıyor.
Uzmanlar, “Çayın kahveden daha sağlıklı olduğunu söylemek tam olarak doğru değil” diyorlar.
Kahve ve enerji içecekleriyle karşılaştırıldığında çay daha az miktarda kafein içerir. Bununla birlikte, kafein içeriğindeki farkın yanı sıra, her iki içeceğin de çok kalorisi yoktur ve ne kadar iyi veya kötü oldukları, içeceğe eklenen ek bileşenlere bağlıdır.
Bu nedenle, aşırı kafein tüketimi uykusuzluğa, huzursuzluğa, kalp atış hızının yükselmesine veya sindirim sisteminde tahrişe neden olabileceğinden çay (kahve gibi) ölçülü içilmelidir.
Çayda ayrıca yiyeceklerimizde bulunan demir ile bağlanan ve sindirim sistemi tarafından emilmek üzere daha az demir bırakan tanenler (kabuk, yapraklar ve meyvede bulunan bir bileşik) bulunur. Bu nedenle, yetişkinlerin genellikle çay alımlarını günde 3 fincandan fazla olmayacak şekilde sınırlamaları öneriliyor.
Alternatif olarak, daha az kafein içeren veya hiç içermeyen bitki çaylarının tadını çıkarabilirsiniz. Bunlar papatya, nane ve krizantem gibi çeşitli bitkilerden elde edilen köklerden, yapraklardan, çiçeklerden üretilir.
Antioksidanlar açısından zengin
Çay, flavonoller, theaflavinler ve kateşinler gibi antioksidanlar bakımından zengindir.
Bu antioksidanlar sadece çayın farklı tadı ve aromasına katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda kolesterol ve şeker seviyelerini düşürmek ve kan basıncını düşürmek gibi sağlığı geliştirici özelliklere de sahip olabilir. Bununla birlikte, kesin sağlık yararlarını göstermek için daha fazla araştırma ve bilimsel çalışmalara ihtiyaç vardır.
Çayınızı nasıl içtiğiniz, ne kadar sağlıklı olduğunu belirler
Sade çay tek başına kalori içermez. Çayınıza giren şeker, süt veya bal gibi içeceğin kalori içeriğini önemli ölçüde artıran ve kilo almaya neden olabilecek ek bileşenlere dikkat etmek gerekir.