Cildin Sebum Dengesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler…

Cildinizdeki sebumu dengeleyerek daha canlı ve pürüzsüz bir görünüm elde edebilirsiniz.

Sebum cilt bakımı söz konusu olduğunda sıklıkla duyduğumuz bir terim. Sebum, cilt ve saç için oldukça önemlidir. Ancak dengeli oranda kaldığı sürece. Sebum, cildin kendini korumasını sağlayan ve ince tabaka halinde bulunan yağ bezeleri salgısı olarak tanımlanabilir. Cildin kurumasını engelleyen sebum, yağlı ciltlerde sıklıkla karşılaşılan şikayetler olan sivilce ve siyah noktalara sebep olabilir. Peki sebum nedir? Cilde faydaları ve zararları neler? Sebum artarsa ne olur? Merak edilenleri 5 maddede sizin için listeledik.

1. Sebum nedir?

Sebum, vücudun yağ bezleri tarafından salgılanan yağlı yapıya sahip bir madde. Cildinizi kaplayan sebum aynı zamanda cildi nemlendirir ve korumaya yardımcı olur. Vücudun doğal yağlarının ana bileşeni olarak tanımlanabilir. Sebum, %57 oranında trigliseritler ve yağ asitleri, %26 mum esterleri, %12 skualen ve %4.5 oranında kolestrol barındırır. Sebum cilt yumuşaklığını korur. Cilt yumuşaklığı, kuru ciltten muzdarip insanlar için oldukça değerlidir. Yağlı ve normal cilt tipine sahip insanlar için de cilt yumuşaklığı oldukça önemlidir. İşte tam bu noktada sebum devreye girer. Cilt hareketlerini de pratik hale getiren sebum üretimi, bu yumuşaklığı korumada fazlasıyla etkilidir. Sebum, cildin nem seviyesini dengeler. Nemli ve taze bir cilt ise kırışıklık sorunlarından uzaktır. Bu nedenle nem dengesini korumak için sebum seviyesinin kontrol altında tutulması önemlidir.

2. Ciltte sebum neden artar?

Sebum nedir sorunu cevapladığımıza göre sebum neden artar bu konuya yakından bakalım. Cilt, doğal olarak sebum üretir. Üretilen bu sebum, cilt yüzeyindeki gözeneklerden cilt dışına çıkar. Eğer cildin nem dengesi normal değerlere sahip değilse, cilt kendini korumak için daha fazla sebum üretimi yapabilir. Fazla sebum ise cilt gözeneklerden dışarı çıkarak cildin yağlanmasına ve parlamasına yol açar. Özellikle saç dipleri ve yüzdeki gözeneklerde daha yoğun bir şekilde gözlemlenebilen fazla sebum, yağlı bir cilde zemin hazırlar. Sebum üretimi vücuttaki hormonlar aracılığıyla gerçekleştiği için, fazla sebum üretiminin nedenlerinden biri de hormonal dengesizlikler olarak listelenebilir. Özellikle ergenlik döneminde sebum üretimi bu noktaya bağlı olarak artar. Bunlara ek olarak fazla kimyasal ve sert sabunlar içeren ürünlerin tercih edilmesi, cildin nem dengesini alt üst edeceği için, cildin çok daha fazla yağ üretmesine yol açabilir. Ayrıca yağlı yiyecekler tüketmek, ilaç kullanımı, stres ve bazı sağlık problemleri de fazla sebum üretimine neden olabilir.

3. Sebum artarsa ne olur?

Peki ciltte fazla sebum üretimi hangi etkenlere yol açar? Sebumun vücutta gereğinden fazla üretilmesi durumunda gözenekler tıkanır. Ek olarak cilt yüzeyi ile saç diplerinde yoğun bir yağlanma fark edilir. Yağlanma sonucunda ise sivilce ve akne gibi problemler görülür. Aksi durumda, sebumun az miktarda üretilmesi yine olumsuz sonuçlara yol açar. Yani denge oldukça önemlidir.

4. Sebum azalırsa ne olur?

Sebum az salgılandığında ise ciltte kuruluk yaşanacaktır. Özellikle 30 yaş sonrası vücudun doğal hali nedeniyle azalan sebum cilt yüzeyinde bazı sorunlara yol açar. Cilt kuruluğu çeşitli ürünlerle dengede tutulmazsa cilt yüzeyinde matlaşma ve çatlama gibi sorunlar ortaya çıkar. Yaşanan bu sorunlar da cildin olduğundan çok daha yaşlı görünmesini sebep olur. Bu nedenle cildinize olabildiğince iyi bakmak önemli. Yağlanma da kuruma da cildi yıpratacağı için cilt bakımında hassas olmanız gerektiğinin altını çizmek isteriz.

5. Sebum nasıl dengelenir?

Cilt için oldukça faydalı olan ama dengede tutulmadığı takdirde olumsuz sonuçları gün yüzüne çıkaran sebumun kontrolü sağlamak mümkün. Üstelik birkaç adımda bunu gerçekleştirebilirsiniz.Öncelikle beslenme düzeninize dikkat edin. Gün içinde yediğiniz öğünleri önemseyin ve sağlıklı alternatifler yaratın. Doğru cilt bakım ürünlerini seçmeye gayret edin, gerekirse bir cilt bakım uzmanından yardım alın. Yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak kalın. Sebum kontrol kremlerine şans verin. Cildinizin nem dengesini koruyun. Haftada bir maske ya da peeling uygulamaya gayret edin. Cildinizi daima temiz tutun.

Yağlı ciltlerde sebum dengeleme özelliği bulunan salisilik asit ve çinko gibi içerikler tercih edilebilir. Bu içerikler cildin nem dengesini korurken aynı zamanda cildi arındırır ve daha fazla sebum üretmesini engeller. Cilt parlamasını dengeler. Uzun vadede ise siyah nokta ve akne oluşumunu en aza indirir. Bu nedenle cilt bakım rutininde, cildi kurutmayacak bir temizleyici kullanmaya özen gösterin. Gözeneklerdeki yağı ve kiri arındırmak için tonik uygulamayı ihmal etmeyin. Son olarak cildin nem dengesini koruyacak temiz içerikli bir nemlendirici uygulayarak rutininize tamamlayın.

Exit mobile version