Cilt lekesi nasıl çıkar?

Cilt lekesi neden oluşur? Cilt lekeleri nasıl geçer? Cilt lekesi tedavisi nasıldır? Uzmanlardan konu hakkında bilgiler…

Cilt lekeleri nelerdir?

Ciltte sadece güneş lekeleri oluşmaz. Yaş ilerledikçe beliren ve büyüyen kahverengi lekeler, gebelikte oluşan lekeler, akne olarak bilinen sivilce izleri de cilt lekeleri arasında yer alır.

Cilt lekeleri neden olur?

Cilde rengini veren melanin pigmentinin bir bölgede yoğunlaşması cilt lekelerine neden olur. Melanin pigmentinin bir bölgede yoğunlaşması fazla güneşlenmekten kaynaklanabileceği gibi, kimyasal içerikli ürünlerin kullanılması, solaryuma fazla girilmesi ve genetik faktörler de cilt lekelerinin sebebi olabilir.

 

 

Saç, Cilt Bakım ve Güzellik Uzmanı, Eğitmen Master Figen Aktosun cilt lekeleri hakkında bilgiler verdi.

Deriye rengi melanin adı verilen pigment hücrelerin verdiğini söyleyerek söze başlayan Master Figen Aktosun, yüz ve eller başta olmak üzere vücutta yaşanan lekelenmelerin nedenlerini şöyle maddeliyor:

Her leke masum değil!

Kadınların lekeler konusunda çok hassas olduğunu, bunun erkeklerin bu durumu göz ardı ettiği anlamına gelemeyeceğini dile getiren Aktosun’un bir de önemli uyarısı var: “Bu cilt lekelerinin bazıları önemli sağlık sorunlarına neden olabileceği için uzman dermatoloji doktorları tarafından takip edilmeleri gerekir. Benim tavsiyelerim her hangi bir sağlık sorununa neden olmayan ancak görüntü olarak kişinin mutsuz olmasına neden olan lekelenmelere dairdir.”

Aman güneşe dikkat!

“Güneş güzele vururmuş” sözü bir hoşluk olarak hayatımızda yer almaya devam etsede lekelenmelerin ana nedenlerinden biri olarak orta yerde duruyor. Master Figen Aktosun, güneş lekelenmelerini önlemek için şu tavsiyelerde bulunuyor: “Cildimizi güneşin zararlı UVA ve UVB ışınlarından korumamız gerekir. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde güneşe çıkmamalıyız. Cildimize güneş koruma faktörlü yüksek kremler sürmeliyiz. Şapka hayatımızın özellikle güneşi yoğun hissettiğimiz mevsimlerde en önemli aksesuarımız olması gerekir. Güneş gözlüğü de aynı şekilde çok önemli. Ve ben bütün mevsimlerde güneş gözlüğü kullanılması taraftarıyım. Çünkü göz çevremizdeki cilt tabakamız oldukça ince ve yıpranması, kırışması çok daha hızlı ilerliyor.”

Lekeleri sorun olmaktan çıkaran medikal uygulamalar

Hamilelik kaynaklı lekelenmelerin genellikle alında, yanakların orta kısmında ve seyrek olarak da üst dudak ve boyunda oluştuğunu, nedeninin ise östrojenlerin melanin sentezini stimüle etmesi olduğunu aktaran Aktosun, güneşe mazur kalındığında bu lekelenmelerin yoğunlaştığına dikkat çekiyor. Sivilcelerin geçtikten sonra geride iz ve lekelenmeler bıraktığını, aynı şekilde kortizon içerikli kimi ilaçlar ile doğum kontrol haplarının benzer lekelenmelere neden olduğunu dile getiren Aktosun, kimi medikal uygulamalarla kahverengi lekelerin sorun olmaktan çıktığını ifade ediyor.

Aktosun, bu uygulamaların mutlaka deneyimli kadrosu ile isim yapmış kurumlardan alınması gerektiğini, medikal uygulama temelli tedavilerin Eylül-Nisan döneminde yapılmasının uygun olacağını kaydediyor.

Leke savar doğal maske tarifleri

Medikal uygulamaların yanı sıra doğal kürler konusunda da uzman olan Master Figen Aktosun, herkesin mutfağında bulunan malzemelerle yapılabilecek doğal maske tarifleri de verdi. Basit lekelenmeler için kullanabileceğiniz tarifler şu şekilde:

Bir tatlı kaşığı karbonat, bir kaşık vazelin, bir yumurta kabuğu (toz haline getirilecek), orta boy patatesin yarısının suyu. Bütün bu malzemeler bir cam kasede karıştırılır, maske şeklinde yüze sürülür. 25 dakika bekletilir, sonrasında ovularak çıkarılır. Sonrasında güneş kremi sürülür.

Bir patates rendelenir. İçine bir kaşık bal, bir kaşık yoğurt karıştırılır. Yüze sürülür ve 15 dakika bekletilir. Gül suyuyla silinir. Sonrasında güneş kremi sürülür.

üç kaşık soda, toz haline getirilmiş bir yumurta kabuğu, bir kaşık karbonat, yarım kaşık limon. Bütün malzemeler cam bir kasede karıştırılır ve lekelere sürülür. 20 dakika bekletildikten sonra ovularak çıkarılır. Sonrasında güneş kremi sürülür.

Gebelikte görülen cilt lekeleri…

Hisar Intercontinental Hospital Dermatoloji Uzmanı Dr. Canan Savaş İyigün, gebelik döneminde oluşan cilt lekeleri hakkında bilgiler verdi.

Yüzde yama tarzı açık veya koyu renkli kahverengi lekeler şeklinde seyreden ‘melasma’ çoğunlukla kadınlarda görülen bir sorundur. Gebelikte sık görüldüğünden halk arasında gebelik maskesi de denilir. Güneş, koyu renk cilt tipi, doğum kontrol hapları, östrojen, bazı epilepsi ilaçlarının kullanımı bu lekelerin oluşumunda rol oynayabilir. Bazı makyaj malzemeleri, kolonya, parfümler, sabun ve nemlendiriciler gibi kozmetik ürünler de özellikle güneşle teması takiben bu tür lekelenmelere yol açabilir.

Gebelik döneminde oluşan cilt lekeleri daha sonra kaybolur mu?

Gebelik sırasında gelişen ve gebelik maskesi de denilen melasma, doğumdan sonra kaybolabilir. Bazen de kalıcı olur. Melasma; tedavisinin zor olması nedeniyle hastaları ve doktorları sıkıntıya sokabilir. Melasma tedavisinde lekenin yerleşim yeri önemlidir. Derinin daha üst tabakalarında yerleşim klinik olarak daha kahverengi görünümlüdür. Tedavi edilebilme olasılığı daha yüksektir. Daha alt tabakalara yerleşim mavi gri renklidir. Tedavi edilmesi daha zordur. Bu ayrım Wood lambası denilen özel lambalarla muayene edilerek yapılabilir ve hastaya tedavi başarısı hakkında daha net bir bilgi verilebilir. Açık tenli kişilerde tedavi bazen lekeleri tamamen ortadan kaldırabilir ancak tekrarlama olasılığı vardır. Koyu tenli kişiler daha az oranda tamamen tedavi olabilirler ve lekelerin tekrarlama olasılığı daha fazladır. Açık tenli kişilerde sonuçlar haftalar içinde ortaya çıkarken koyu tenli kişilerde aylarca tedavi gerekebilir.

Melasması olan kişilerde güneş ışınları bu lekelerin koyulaşmasına neden olur. Bu nedenle güneşten korunma tedavinin temelidir. Güneş koruyucular hem UVA hem de UVB koruması içermelidir. UVA camdan da geçebilir. Bu yüzden dışarıya çıkılmasa bile güneş koruyucu düzenli bir şekilde tüm gün sürülmelidir. Ayrıca hiç bir koruyucunun tam bir koruma sağlamadığını da bilmeli ve güneşten kaçınmayı bir alışkanlık haline getirmelisiniz. Leke kremleri hastanın cildine ve lekeye göre seçilir. Tek ya da birkaç maddenin birlikte kullanıldığı kremler vardır. Tedavi sürecinde de kremlerde zaman zaman değişikliğe gidilir. Kimyasal peeling jessner solusyonu, trikloroasetik asit, alfa hidroksi asitler gibi maddelerin cilde uygulandığı soyma yöntemleridir. Mutlaka uzman kişilerce yapılmalıdır. Leke tedavilere ek olarak kullanılabilir ve daha çabuk bir sonuç sağlarlar. Lazer tedavileri krem ve peeling tedavilerine cevap vermeyen kişilerde denenebilir.

Medikal Estetik Uzmanı Dr. Nihat Dik, cilt lekelerinden kurtulmanın yollarını anlattı.

1- Cildinizde ton farkları varsa; haftalık bir iki defa scrub peeling maskelerinden yardım alın. Bu maskelere “resurfacing maske” denir. Bunlar, cildin yüzeyini yenilemek için laktik asit gibi “süt asidi” içeren, aynı zamanda C vitamini ve hyaluronik asit gibi cildi canlandıran ve nemlendiren içerikler barındıran maskelerdir.

2- Leke tedavi ürünlerinin faydasını artırmak için, cildimizin ölü hücre tabakalarını uzaklaştırmada görev alan AHA dediğimiz meyve asitleri ve salisilik asit gibi keratolitiklerin (soyucu) üzerine leke ürününüzü sürmelisiniz.

4- Dudak üzerindeki lekeler ile ilgili en önemli konu güneş koruyucunuzdur. Koruyucunuzu organik kimyasal içeriği fazla olanlarından seçmelisiniz. İçeriğinde bitkisel leke açıcılar; arbutin, meyan kökü ve yeşil çay gibi ekstreler bulunması iyi olur.

5- İster yaşlanmaya, ister hamileliğe, ister güneşe bağlı olsun, en koyu cilt lekelerine karşı bile etkili luk glikolik ve azelaik asit karışımına sahip olan serumlar, antibakteriyel yapısı ve içerdiği yoğun antioksidanlar sayesinde cildinizi sıkılaştırırken cildinize kaybettiği doğal parlaklığını geri kazandırmaya yardımcı olur.

6- Uygulanan ürünlerle beraberinde kullanılan hyalüronik asit cildinizin ihiyacı olan nemi sağlamaktadır. Glikolik asit ve diğer asitlerin sonrasında kullanımında etkinliğinin artışına şaşıracaksınız, hyalüronik asit şeker jeli olarak açıklayabileceğimiz cilt altı bağdokumuzun temel yapı taşıdır. Su tutar ve cilt yüzeyinin nemlemesini içeriden destekler.

 

7- Siyah nokta ve akneleri temizlerken lekelerin de gitgide azalmasını sağlayan salisilik asitli pedlerle sabah akşam cildinizi silebilirsiniz. Eğer 30’lu yaşlara yaklaştıysanız cildinize hem yaşlanma etkilerine karşı koruyan hem de ton farklılıklarını düzeltmeye yardım eden bir temizleyici kullanmak size zaman kazandırır.

Cilt lekeleri için doğal tarifler

Doğal tarifler cilt lekelerini azaltmada etkilidir. Haftada bir düzenli olarak uygularsanız lekelerinizin azaldığını göreceksiniz. Dikkat etmeniz gereken konu, hazırlayacağınız maskeleri göz çevrenize sürmemek.

Karbonatlı tarif

Sırasıyla yoğurt, karbonat, zeytinyağı ve limon suyunu karıştırın. Yüzünüze sürün, beş dakika kadar beklettikten sonra ılık suyla yıkayın.

Karbonatlı tarif 2

Macun kıvamına getirdiğiniz karışımı hemen yüzünüze sürün. 10 dakika bekletmeniz yeterli.

 

Salatalıklı tarif

Malzemelerin tamamını karıştırıp yüzünüze sürün. Kuruduktan sonra ılık suyla yıkayın.

 

Salatalıklı tarif 2

Şekeri salatalık suyuna ilave edip karıştırın. Yüzünüze sürün ve kuruyana kadar bekleyin. Ilık suyla ytıkayın.

Suna Dumankaya’dan cilt lekelerine iyi gelecek doğal tarif…

 

Soru: Yüzümde yazdan kalma güneş lekeleri var. Bunları yok etmek ve tertemiz bir cilde sahip olmak için ne yapabilirim?

Cevap: Size cildinizin temizlenmesini sağlayacak hafif bir maske tarifi vereceğim. Bir adet orta boy patatesi rendeledikten sonra bir çay kaşığı zeytinyağı, bir çorba kaşığı süt ve alabildiği kadar yulaf unuyla karıştırın. Bu karışımı isterseniz direkt olarak cildinize sürün, isterseniz gazlı bir bezin arasına koyup cildinizde bekletin. 25 dakika bu şekilde kaldıktan sonra yüzünüzü yıkayın. Ayrıca kışın da güneşli havalarda dışarıya çıkarken koruma faktörlü krem kullanmayı unutmayın.

Exit mobile version