Daha hızlı bir metabolizma için 7 ipucu

Hızlı çalışan bir metabolizmaya sahip olun, kilo almamayı garantileyin.

Yaklaşık bir yıldır devam eden pandemi nedeniyle zamanımızın çoğunu evde, genellikle de hareketsiz geçiriyoruz. Ne kadar dikkat etsek de yeme düzenimiz de bozulmuş olabiliyor. Tüm bunların birleşimi ise bize metabolizmamızın yavaşlaması olarak geri dönüyor.

Metabolizma hızı yaş, genetik yapı ve hormonal problemler gibi pek çok faktörden etkileniyor, ancak hatalı beslenme ve yetersiz fiziksel aktivite gibi sağlıksız alışkanlıklarımızın da metabolizma hızı üzerindeki etkisi büyük. Yavaş bir metabolizma kilo verememeye ve hatta kilo almaya sebep oluyor. Çünkü hareketsizlik ve hatalı beslenme vücuttaki yağ kütlesinin oranını artırıyor ve buna paralel olarak kas kütlesinin oranı düşüyor. Oysa vücudumuzdaki kas kütlesi oranı ne kadar fazla olursa, metabolizma hızı da o kadar fazla oluyor.

Yavaşlayan metabolizmamızı hızlandırmak ve evde kalırken kilo almayı engellemek için uzmanlar 7 ipucu sunuyor.

Günde 2 defa protein tüketin

Protein tüketmek yaktığınız kalori miktarını artıyor. Ayrıca proteinler uzun süre tokluk da sağlıyor. Yumurta, yoğurt, et ürünleri ve bakliyatlar gibi protein grubunda yer alan besinleri kahvaltıda ve diğer öğünlerden birinde mutlaka tercih etmelisiniz. Ancak protein içeren besinlerin genel olarak doymuş yağ oranı da yüksek olduğu için ideal tüketim miktarını aşmamaya özen göstermeniz gerekiyor.

Öğün atlamayın

Aç kaldığınızda metabolizmanız da bu yiyecek kıtlığına ayak uydurabilmek için hızını yavaşlatıyor. Dolayısıyla uzun süre aç kalıyorsanız metabolizma hızınız yavaşlayacağı için bir süre sonra kilo vermeniz zorlaşıyor. Bu nedenle az ama sık beslenmeye dikkat etmek önemli. Günlük ihtiyacınız olan kaloriyi 2 öğün yerine 4-6 gibi daha fazla öğünde alırsanız, metabolizma hızınız artacaktır.

Düşük kalorili diyetler yapmayın

Çok düşük kalorili diyetler uygulamak bedeninizi asgari düzeyde alması gereken besin ögelerinden mahrum bırakır. Bunun sonucunda da kas kayıpları yaşayabilirsiniz. Kas kaybı metabolizma hızının yavaşlamasıyla sonuçlanıyor ve bu durum zamanla kilonuzu koruyamamanıza, hatta kilo almanıza yol açabiliyor. Diyet yaparken size gerekli kalori miktarının altına düşmemeniz ve kalori saymaktan çok kalorilerin doğru besin gruplarından oluştuğundan emin olmanız gerekiyor.

Bol bol su tüketin

 

Yapılan bazı çalışmalara göre 500 ml su içmek metabolizma hızını yüzde 30’a kadar artırabiliyor. Günde 2-2.5 litre su tüketerek hem metabolizma hızınızı arttırabilir hem de vücudunuzda susuzluktan kaynaklanabilecek problemleri yaşama riskini düşürmüş olursunuz.

Egzersizi ihmal etmeyin

Egzersiz, bazal metabolik hızınızı yani tam dinlenme halinde iken yaşamsal fonksiyonları için kullanılan enerjiyi artırıyor. Dolayısıyla haftada 150-300 dakika kadar, yürüyüş, yüzme ve bisiklet gibi orta yoğunlukta bir egzersizi hayatınıza mutlaka dahil etmelisiniz.

Yeşil çay için

Yeşil çay, vücuttaki yağ kütlesini azaltmaya yardımcı oluyor. Ancak bu çok mucizevi bir etki değil. Bunu fiziksel aktivite, yeterli protein ve enerji alımı gibi diğer olumlu faktörlerle bir araya getirdiğinizde ortaya anlamlı bir etki çıkabiliyor. Günlük güvenli kafein sınırlarında kalarak yeşil çay tüketebilirsiniz.

Baharatları mucize olarak düşünmeyin

Acı yemenin metabolizmayı hızlandırdığı gibi yaygın kanılar olsa da yemeklere bol acı eklemek gibi uygulamalar aslında metabolizma hızını anlamlı bir ölçüde artırmıyor. Kırmızıbiberde bulunan kapsaisin adlı maddenin metabolizmayı hafif ölçüde hızlandırabiliyor ancak fazla miktarda acı tüketmenin bağırsak sağlığı üzerinde uzun vadede olumsuz etkileri olabiliyor. Bu nedenle acı baharatları ölçülü kullanıp, mineral içeriğinden ve lezzetinden faydalanmayı hedeflemeli, yağ yakıcı veya metabolizma hızlandırıcı olarak düşünüp gereğinden fazla tüketmemelisiniz.

Exit mobile version