DARHANE’DEN TARHANA’YA UZANAN YOLCULUK

Ezan okunurken ilk kimin evinin önünden geçerse Yavuz Sultan Selim Han o eve konuk olmak ister. Yavuz Sultan Selim Han ve veziri bir ailenin evine girer ve evin beyi sofraya davet eder misafirlerini. Sultan ve veziri sofraya otururlar fakat evde yiyecek çok bir şey oktur. Evin hanımı evinde ne varsa karıştırarak bir çorba hazırlar. Padişah çorbayı çok beğenir ve adını sorar. 

ZEYNEP KILIÇARSLAN

Sizlere herkesin hayatında bir kere içmişliği olup ama çoğu kişinin hikayesini bilmediği bir çorbadan bahsetmek istiyorum. Tüm çorbaların atası Tarhana Çorbası daha doğrusu Dar-Hane Çorbası.

Ülkemizin  dört bir yanında onlarca çeşidi ile tarhana çorbası bereketin simgesidir. Tarhananın çorbasından tutun da cipsine kadar bir çok çeşidi ülkemizde tüketilmektedir. Kahramanmaraş, Uşak ve Bolu gibi şehirlerimiz tarhana çorbası ile meşhur şehirlerimizdir. Ama benim favorim kesinlikle Bolu tarhanası. 

Kışın vazgeçilmez ve herkesin kurtarıcısıdır, tarhana çorbası. Soğuk bir kış akşamında eve gelip hemen yapılan ve yapıldıktan sonra evin dört bir yanını saran o koku; nane ve sarımsak. Ben tarhana çorbasının püf noktasının kavurularak pişirilmesi ve sarımsak (bana göre sarımsaksız bir tarhana çorbası tarhana çorbası değil) olduğunu düşünüyorum. Bolu’da da çok değerli bir hoca tarhana çorbasını Yasin Suresini okuyarak yapardı ve o soğuk Bolu akşamında size o çorba adeta ilaç gibi gelirdi. 

Gelelim hikayesine…

Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim Han padişahlık yaptığı yılların birinde, 11 ayın sultanı Ramazan ayında iftar vaktine yakın bir saatte veziri ile birlikte tebdil-i kıyafet yaparak yani kılık değiştirerek halkın arasına karışmışlardır. Gelir durumu çok iyi olmayan ailelerin yaşadığı bir sokağa girmişlerdir. Ezan okunurken ilk kimin evinin önünden geçerse Yavuz Sultan Selim Han o eve konuk olmak ister. Yavuz Sultan Selim Han ve veziri bir ailenin evine girer ve evin beyi sofraya davet eder misafirlerini. Sultan ve veziri sofraya otururlar fakat evde yiyecek çok bir şey oktur. Evin hanımı evinde ne varsa karıştırarak bir çorba hazırlar. Padişah çorbayı çok beğenir ve adını sorar. Evin hanımı şöyle cevap verir: “Bu çorbanın adı Dar-Hane çorbasıdır.”  Fakir ev anlamına gelen Darhane günümüze Tarhana olarak gelmiştir.

Şimdi size 1882-1883 yıllarında Ayşe Fahriye Hanımefendi tarafından kaleme alınan “ Ev Kadını “ kitabındaki Tarhana Çorbasından bahsetmek istiyorum. 

“Akşam suya konmuş veya taze imal olmuş tarhanayı et veyahut tavuk ve hindi suyu ve tuz ile piştikten sonra kaseye almalı ve içine bir lüle kaymak koyup hall eylemeli ve tavla zarı şeklinde fakat biraz büyükçe doğranmış francalayı (beyaz undan yapılmış ekmek) da tereyağında kavurup çorbanın üzerine vaz ile hemen tenavül olunmalı. Bazıları bu yolda tertip olunan tarhanadan hoşlanmadıklarından diğer nevi dahi beyan olunur. Şöyle ki tarhanayı minvali meşruh üzere tabl eyledikten ve kaymak yerine tulum peyniri ve dövülmüş kırmızıbiber karıştırdıktan sonra kavrulmuş ekmek konur. Anadolu halkı kasede iken fazla olarak dövülmüş az veya çok sarımsak karıştırırlar ve bu sırada yağlı kuşbaşı kavurmada koyarlar. Böyle kavurma vazı mutasavver olan tarhana çorbasının tabhında et suyu yerine adi su konmuş olsa da fena olmaz.”

Osmanlı’daki hanımların tarhana çorbasını bu denli özenle yapması ve bizim günümüzde bu çorbayı günü kurtarmak için yapmamız biraz acı. Bu kadar güzel bir hikayesi olan çorbasını eskiden ne kadar çok malzeme ve değer verilerek hazırlanıyorsa  günümüzde de böyle olması dileğiyle.

Ömrününüz de Tarhana Çorbası kadar bereketli olsun inşallah. 

Geleneksel Anadolu çorbalarından tarhana, kurumuş haliyle birkaç şekilde hazırlanır. Mutfaklarda en sık yer verilen hali ise toz tarhana ve yoğurt tarhanasıdır. Toz tarhana kırmızı biber, soğan sarımsak, yoğurt ve kapya biberle hazırlanır, esas malzemesi undur. Kurutulmuş yoğurt tarhanasının ise esas malzemesi yarma ve yoğurttur.

Bölgelere göre değişmekle birlikte her iki hali de tadına doyulmaz tariflere konuk olur. Listemizde ise “tarhana çorbası nasıl yapılır” sorusunun değişik yanıtlarından toz ve yoğurt tarhana yapımına kadar epey bol tarif var. Tarhana çorbası tarifleri dışında toz tarhana, çeşnili yapısı sayesinde yemek yapımında da kullanılır. Girdiği tarife şifa ve lezzet katar.

 

Sade Tarhana Çorbası Tarifi

Malzemeler

Püf Noktası

Çorbaya içme suyu yerine et suyu ya da tavuk suyu kullanabilirsiniz.

Tarhana çorbasını sade sevmeyenler ve farklılık oluşturmak isteyenlere bir öneri. Çorbayı pişirirken içine 3 – 4 yemek kaşığı kavrulmuş kıyma ya da haşlanmış nohut ekleyin. Bu küçük dokunuşla lezzeti katlanacak.

Tarhanayı beklettiğiniz suyun oda sıcaklığında olması önemlidir. Aksi takdirde tarhana topaklanabilir.

Sade Tarhana Çorbası Tarifi

1. Tarhanayı çukur bir kaba alın, üzerine 1 su bardağı su ekleyin ve karıştırın.

2. Tarhananın topaklanmasına engel olmak ve tam olarak çözülmesini sağlamak için yaklaşık 1 saat tarhanayı bu suda bekletin.

3. Suda beklettiğiniz süre içinde tarhanayı ara ara karıştırın.

4. Tencereye tereyağını alın, eriyince domates salçasını ekleyip salçayı kokusu çıkana kadar kavurun.

5. Suda çözdürdüğünüz tarhanayı, bekletme suyuyla birlikte tencereye ekleyin, karıştırın.

6. 6 bardak su, tuz, karabiber ve kuru naneyi ekleyin.

7. Çorbayı aralıksız şekilde karıştırarak orta ateşte kaynatın.

8. Çorbanız kaynamaya başladığında ocağı kısın, tencerenin kapağını kapatın ve 10 dakika pişirin.

Tarhana çorbanız hazır, sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.

 

Tarhanalı Bulgur Köftesi

arhanalı Bulgur Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için:

Haşlamak için:

Sosu için:

Üzeri için:

Toz Tarhana İle Çıtır Tavuk Parçaları

Toz Tarhana İle Çıtır Tavuk Parçaları Tarifi İçin Malzemeler

Bulmak İçin;

Tarhana Cipsi Tarifinin Püf Noktası

Tarhanaya ekleyeceğiniz suyu dökerken az az dökmeye özen gösterin. Tarhananızın cinsine göre aldığı su miktarı değişebilir. Tarhana hamurunuzu açarken özellikle ince açmaya çalışmanızı tavsiye ederim. Eğer ince açmazsanız hamurunuzun kenarları pişerken ortası yaş kalabilir ve istediğiniz çıtırlığı elde edemezsiniz.

  1. 250 gr tarhanamızı derin bir kaba alıyoruz. İçerisine bir miktar su koyup karıştırıyoruz. Daha sonra baharatları ve tuzu ekliyoruz.
  2. Karıştırıyoruz. Yavaş yavaş su eklemeye devam ediyoruz. Buna çok dikkat edin fazla sulu olmaması için yavaş yavaş ekliyoruz.
  3. Hamurdan biraz yumuşak bir kıvamı olması gerek. Bu kıvama gelene kadar suyu dikkatlice az az ekleyin.
  4. Fırınınızı öncede 150-160 dereceye ayarlayın. Açtığımız hamurun üzerindeki yağlı kağıdı alın ve fırına koyun.
  5. 20 dakika kadar pişirin. Fakat sürekli kontrol etmelisiniz.
  6. Muhtemelen kenarları daha ince açacağınız için kenarlarda kararma olabilir. Telaşlanmayın. Kenarları koparın ve ortası iyi pişene kadar pişirmeye devam edin.
  7. Fırından çıkardıktan sonra 20 dakika soğumasını bekleyin Afiyet olsun.
Exit mobile version