Demir Eksikliği Ve Beslenme Tedavisi

 

Demir kan yapıcı özelliğinin yanı sıra nörolojik gelişim, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, metabolizmanın çalışması, bazı hormonların sentezi gibi bir çok görevi vardır.  Özellikle kadınlarda ve çocuklarda eksiklik önemli ölçüde rastlanmaktadır. Peki hangi kaynaklarda Demir’i bulabiliriz bakalım.

Pekmez

Eskiden beri en çok kan yapıcı olarak bilinir. Süte , yoğurda veya kahvaltılarda 1 yemek kaşığı kullanır.

Ayrıca kalsiyum ve potasyum kaynağıdır. Bebek beslenmesinde ve diyetlerde tatlandırıcı olarak da kullanılır.

KIRMIZI ET

Yüksek demir içeren kaynaklarımızdandır. Özellikle pişirdiğiniz etin yanında bol limonlu yeşillik tüketmeye özen gösterin. Salatanın içerdiği  C vitamini etin yapısındaki Demir’in biyoyararlılığını artırmaktadır.

KARACİĞER

Karaciğer yüksek demir içeriği ile ön planda. Fakat tüketilen karaciğer sağlıklı olması şarttır. Fazla antibiyotik kullanılan hayvanın karaciğeri bizlerin sağlığınıda tehlikeye atmaktadır. Eğer karaciğeri kendiniz pişirecekseniz dokusuna  mutlaka  bakın. Mor ve delikli bir yapı sağlıksız bir karaciğeri gösterir. Eğer dışarda tüketiyorsanız ağır ve kötü  kokudan kaçının.

ISPANAK

Demir açısından önemli bir kaynaktır ıspanak . Ödem attırma özelliği ile diyetlerin vazgeçilmezidir.  Vitamin ve mineral kaybı olmaması açısından kendi suyunda buharda pişirmek en güzel pişirme yöntemidir.

SPİRULİNA

Mavi yeşil alglerden oluşan yosundur. İçerisinde ki besin çeşitliliği fazladır. Protein vitamin mineral ve Yüksek miktarda demir içerir. Tablet formunda günde iki defa alınması önerilir.

BEYAZ ET

Kırmızı et sevmiyorsanız beyaz ette iyi bir demir kaynağıdır.

Eti ekstra yağ ilave etmeyip kendi yağında pişirmek önemlidir.

Her gün bir tane yumurta yemek hem kilo kontrolünü sağlamada hemde demir içeriği ile önemlidir. Kahvaltıda bir haşlanmış yumurtanın üzerine biraz limon sıkıp tüketebilirsiniz veya yumurtanın yanında bol limonlu bir yeşillik tüketerek demir emilimini artırabiliriz.

Exit mobile version