Dinimizde Bulunan Özel Günleri Nasıl Hesaplarız?

Gelişiyle sevindiren gidişiyle hüzünlendiren Ramazan ayı her yıl 10 gün önce gelir. Bu durumda Müslümanlar senenin her mevsiminde oruç tutma imkanı bulurlar. Peki Ramazan ayı neden her yıl 10 gün önce gelir? Herkes tarafından merak edilen bu konuyu araştırdık. Tüm detaylarıyla haberimizde bulabilirsiniz.

Her yıl Müslümanların sabırsızlıkla beklediği Ramazan ayı 2022’de Nisan ayına denk geldi. İslamiyet’te bin aydan daha hayırlı olarak tanımlanan Ramazan ayı için Müslümanların akıllarında oluşan sorular var. Herkes tarafından Ramazan ayının neden her yıl 10 gün önceden başladığı merak ediliyor.

Bu durum Bu durum hicri takvim ile miladi takvim farkından kaynaklanmaktadır. Ramazan ayı hicri takvim ayıdır. Bu sebeple miladi takvimde sürekli farklı tarihe denk gelir.

Hz. Ömer (ra) zamanında Hicretin 17. yılında alınan bir kararla Hicretin olduğu sene Hicri Takvimin 1. yılı ve o yılın Muharrem ayı da Hicri Kameri takvimin yılbaşısı olarak kabul edilir. O yıl 1 Muharrem’in rastladığı 16 Temmuz 622 tarihi de Hicri Kameri Takvimin başlangıcı görülmüştür. Uygulamada Hicri Takvim olarak bu bilinmektedir.

HİCRİ TAKVİM NEDİR?

Hicretin gerçekleştiği ilk yılda kullanılmaya başlanan Hicri takvim Müslümanlar tarafından kabul edilen takvimdir. İslam’da yer alan özel günler bu takvim ile hesaplanır. Aya bakarak hesaplanan bu yıl 12 ay içerir. Bunlar; Muharrem, Safer, Rebiülevvel, Rebiülahir, Cemayizelevvel, Cemayizelahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade ve Zilhicce aylarıdır.

İslam ülkelerinde kullanılan Hicri takvim Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV)’in M.S. 622’de Mekke’den Medine’ye hicretiyle başlar. Hicri – Kameri takvim, ayın dünyanın etrafında dönüşüne göre tanımlanır.

 Allah Yunus Suresi’nin 5. ayetinde, “Güneşi bir ışık, Ay’ı bir nur yapan, vaktinizi ve hesabınızı bilesiniz diye Ay’a menziller takdir eden de odur. Allah bütün bunları boş yere değil, hak ve hikmetle yaratmıştır. O, bilgi sahibi bir topluluk için âyetlerini işte böyle açıklar” buyurmuştur.

هُوَ الَّذِي جَعَلَ الشَّمْسَ ضِيَاء وَالْقَمَرَ نُورًا وَقَدَّرَهُ مَنَازِلَ لِتَعْلَمُواْ عَدَدَ السِّنِينَ وَالْحِسَابَ مَا خَلَقَ اللّهُ ذَلِكَ إِلاَّ بِالْحَقِّ يُفَصِّلُ الآيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ

“Huvellezi cealeş şemse dıyaen vel kamere nuren ve kadderehu menazile li ta’lemu adedes sinine vel hisab, ma halakallahu zalike illa bil hakk, yufassılul ayati li kavmin ya’lemun.”

MİLADİ VE HİCRİ TAKVİM

Miladi Takvim

Hicri Takvim

“Sana yeni doğan aylardan sorarlar. De ki: Onlar insanlar için ve hac vakitleri için birer zaman ölçüsüdür. İyilik, evlere arkadan girmekte değildir. Asıl iyilik, nefsini günahlardan sakınan takva sahibinin iyiliğidir. Evlerinize kapılarından girin ve Allah’tan korkun, tâ ki, kurtuluşa eresiniz.” (Bakara Suresi / 189. Ayet)

يَسْأَلُونَكَ عَنِ الأهِلَّةِ قُلْ هِيَ مَوَاقِيتُ لِلنَّاسِ وَالْحَجِّ وَلَيْسَ الْبِرُّ بِأَنْ تَأْتُوْاْ الْبُيُوتَ مِن ظُهُورِهَا وَلَكِنَّ الْبِرَّ مَنِ اتَّقَى وَأْتُواْ الْبُيُوتَ مِنْ أَبْوَابِهَا وَاتَّقُواْ اللّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

“Yes’eluneke anil ehilleh, kul hiye mevakitu lin nasi vel hacc, ve leysel birru bi en te’tul buyute min zuhuriha ve lakinnel birre menitteka, ve’tul buyute min ebvabiha, vettekullahe leallekum tuflihun.”

 

Exit mobile version