DİORAMA SANATINI HİÇ DUYMUŞ MUŞDUNUZ? 10 ADIMDA BAŞARILI MİNYATÜR SAHNE OLUŞTURMA REHBERİ

Diorama ya da diyorama, bir olayın, anın veya hikâyenin 3 boyutlu modellemesine denir. Bu modellere ışıklarla ve boyama teknikleri ile yaşanmışlık ve o “an” ifadesi katılabilir. Siz de kendi dioramanızı yapmak istiyorsanız hemen kafanızda o anın fotoğrafını çıkarın ve daha sonra gerekli olabilecek malzemeleri düşünün ve zamanı durdurmak için çalışmalara başlayın.

Diorama ya da diyorama, bir olayın, anın veya hikâyenin 3 boyutlu modellemesine denir. Bu modellere ışıklarla ve boyama teknikleri ile yaşanmışlık ve o “an” ifadesi katılabilir. Fransızca kökenli bu sözcük içinden anlamına gelen dia ve görünen anlamındaki orama sözcüklerinin birleşimden oluşmuştur. Müzecilikte ve sergilerde sıklıkla kullanılan bu yöntem eskiden seyyar tiyatroların da tercih ettiği bir sanat türüdür. Gerçek boyutlarda yapılabildiği gibi minyatür eserler de bulunabilmektedir.

Günümüzde bu işi yapan birçok diorama sanatçısı bulunmaktadır. Anın görüntüsünü tüm yaşanmışlığıyla veren bu modeller insanlara sanki zamanın o anda durduğu izlenimi vermektedir. Bu yüzden de zamanı durdurma sanatı olarak da geçmektedir.

Türkiye’de önemli diorama sanatçılarının bulunmasının yanında bir diorama müzesi de bulunmaktadır. İstanbul Kağıthane’de bulunan Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nde birçok savaş sahnesi ve önemli anların diorama halleri bulunmaktadır. Maket yapımı ile karıştırılan bir sanat olsa da aralarındaki en önemli fark diorama kurgusal ya da gerçek bir olayın modellenmiş halidir. Bu bir savaş olabileceği gibi daha kişisel bir anınızı da modelleyebilirsiniz. Evlerde kaldığımız bu günlerde hobisel aktivitelerimizin artmasından kaynaklı olarak dioramaya olan ilgi oldukça artmış durumdadır.

Siz de kendi dioramanızı yapmak istiyorsanız;

  1. Yapmak istediğiniz modele karar verin.
  2. Kafanızda o anın fotoğrafını çıkarın.
  3. O anın çizimini yapın veya bilgisayardan tasarlayın.
  4. Daha sonra gerekli olabilecek malzemeleri düşünün. Bu o malzemenin gerçek materyali olabileceği gibi ona benzeyen farklı malzemelerden de olabilir tamamen iş sizin yaratıcılığınıza kalmış.
  5. Dioramada detaylar çok önemlidir. Zaten dioramayı diorama yapan şey de bu yaşanmışlığıdır. O yüzden her şeyi en ince ayrıntısına kadar detaylandırmalısınız.
  6. Sonra olarak da malzemeleri temin edip (maket ve diorama ürünleri satan mağazalardan da alabilirsiniz ya da kendiniz evdeki doğadaki malzemelerden yararlanarak da yapabilirsiniz.) çalışmaya başlayabilirsiniz.

Diorama uzun emek ve çaba isteyen bir sanattır. Ufak bir nesne bile sizin çok uzun saatleriniz alabilir bunu unutmayın o yüzden de yapımı sırasında sabırla uğraşmanız gerekir. Her ne kadar uzun uğraşlar da gerektirse yaparken keyfini çıkarın ve merak etmeyin güzel bir dioramanız olacaktır.

Exit mobile version