Doğru Zeytinyağı Nasıl Seçilir?

Mutfak kültürümüzde önemli bir yere sahip olan zeytinyağını satın alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Sonbaharın gelmesiyle birlikte zeytin bahçelerinde hasat dönemi hareketliliği başladı. İşte yavaş yavaş raflara taşınan yeni sezon ürünler arasında en sağlıklı ve en lezzetli zeytinyağını seçmenize rehberlik edecek 5 püf noktası.

Üretim Tekniği

Zeytinyağı satın alırken ilk bakmanız gereken üretim tekniği olmalı. Erken hasat ve soğuk sıkım özelliği olanları tercih etmelisiniz. Zeytinyağını bu denli sağlıklı bir besin yapan ‘polifenol’ içeriğidir. Polifenol seviyesi erken hasat döneminde en yüksek düzeydedir, ağaçtaki zeytin olgunlaştıkça bu seviye azalır.

Zeytinin doğru işlenmesi demek soğuk sıkım yapılması ve mümkün olduğunca az su kullanılması demektir. Polifenoller, uçucu ve suda çözünür yapıda olduklarından sıcak sıkım veya su ile yapılan sıkımlarda yok olur. Dolayısıyla en sağlıklı yağı tercih etmek için erken hasat edilmiş ve soğuk sıkım ile işlenmiş ürünlere yönelmelisiniz.

Koku

Zeytinyağını koklayarak satın alın. Sanılanın aksine, zeytin kokusu almak zeytinyağının kalitesini göstermez, aksine meyvenin fazla bekletilerek sıkıldığını işaret eder. Kokladığınızda mutlaka meyvemsi bir koku almanız gerekir. Eğer aldığınız koku taze meyve ya da taze çimen kokusunu çağrıştırıyorsa, bu ürünü gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz. Ancak pastel boya veya yağlı boyayı çağrıştıran kokular, yağın beklemiş olduğunu gösterir.

Tat

Zeytinyağını tadarken onu dilinizin üzerinde hafifçe hava ile beraber gezdirin. Eğer zeytinyağı iyiyse, dilinizin yanlarında acılık ve boğazınızda yakıcılık hissi bırakması gerekir. Bu yakıcılık asitle ilgili değildir; yağın içinde yüksek miktarda antioksidan olduğunu gösterir.

Renk

Zeytinyağını satın alırken renk dikkat etmeniz gereken bir kriter değildir, çünkü yağın rengi ürünün kalitesini ifade etmez. Piyasada içerisine belirli maddeler eklenerek rengi değiştirilen ürünler bulunabildiğinden, renge bakarak seçim yapmak yanıltıcı olabilir.

Marka ve Ambalaj

Markası ve etiketi olan, yani Tarım Bakanlığı’nın onayladığı ürünleri tercih edin. Etiket okurken dikkat etmeniz gereken noktalar, zeytinyağının üretim ve hasat yılı, son kullanma tarihi, elde edildiği zeytin çeşidi ve bölgesi olmalı.

Ayrıca alacağınız zeytinyağının pet şişede değil, mutlaka koyu renkli bir cam şişede olmasına dikkat edin. Çünkü zeytinyağı şişesinden geçen ışık, ürün içindeki maddelerin çok kısa sürede bozulmasına sebep olur. Zeytinyağındaki asit değerinin düşüklüğü ise zeytinyağının iyi işlendiğine dair bir göstergedir. %0,3’ün altında asit değerine sahip zeytinyağları genel olarak iyi kalitededir.

En önemlisi, zeytinyağının bekledikçe bozulann bir ürün olduğunu da unutmayın. Satın aldığınız ürünü mümkünse bir iki ay içinde tüketmelisiniz.

Exit mobile version