Ekinezya Çayı Evde Nasıl Hazırlanır, Faydaları Nelerdir?

Yüzyıllar önce alternatif tıp alanında önemli bir yere sahip olan şifalı bitkiler, günümüzde de bitki çayları olarak tüketiliyor.

Ekinezya, dünyada en çok yetiştiği bölge olan Kuzey Amerika ile beraber tüm dünyada popülerlik kazanan bitki türleri arasında bulunuyor. Papatyagiller familyasında bulunan ve kirpi otu olarak da bilinen bu şifalı ot, adını Yunanca kirpi anlamına gelen “ecinos” kelimesinden alıyor. Ekinezyaya Türkiye dahil olmak üzere tüm dünyada tanınırlık kazandıran noktaların başındaysa oldukça verimli ve yararlı bir bitki oluşu gelmekte. Yüzyıllar önce alternatif tıp alanında önemli bir yere sahip olan şifalı bitkiler, günümüzde de bitki çayları olarak tüketiliyor. Özellikle kış ayları gelince sıklıkla tüketilen bitki çayları, insan vücuduna birçok fayda sağlıyor. İçerisinde barındırdığı birçok bitkinin tüm şifasını tüketicisine aktaran bitki çayları, kış aylarında ortaya çıkan hastalıklar nedeniyle de alternatif tıp olarak tercih sebebi. Şifalı bitki çayları içerisinde yer alan ekinezya çayı da aromatik kokusu ve tadı ile severek tüketilen bir çay. Üstelik ekinezya çayı faydaları saymakla bitmiyor. Peki ekinezya çayı tarifi nedir? Ekinezya çayı nasıl demlenir ve nasıl içilir? İşte bu şifa deposu bitkiyi en yararlı şekilde tüketebilmeniz için bilmeniz gereken her şey.

Ekinezya çayı nedir?

Papatyagiller familyasına ait şifalı bitki çeşitlerinden biri olan ekinezya bitkisi, yüzyıllar önce insanlar tarafından alternatif tıp alanında ilaç ve şifa bitkisi olarak kullanılmaktaydı. Günümüzde de bitki çayı olarak özellikle kış aylarında sıkça tüketilen bu bitki, zengin içeriği nedeniyle insan vücuduna birçok fayda sağlıyor. Ekinezya bitkisinin kurutulması ile elde edilen ekinezya çayı da ana maddesi olan ekinezya bitkisinin zengin besin değerini içerisinde bulunduruyor.

Ekinezya çayı neye iyi gelir? Faydaları nelerdir?

Ekinezya çayı nasıl içilir?

Bitkisel ürünlerin üretimini yapan markaların poşet çay şeklinde satışa sunduğu şifalı ekinezya çayı, demleme açısından tüketicilerine pratik bir şekilde kullanım olanağı sağlıyor. Poşet çay olarak evinizde bulunanan ekinezya çayını, bir fincan kaynamış suyun içerisine bir adet süzen çay poşeti ekleyerek 4 ile 5 dakika arasında demlendikten sonra keyifle tüketmeniz mümkün. Hazırlanan bu karışım, süzüldükten sonra arzu edilirse birkaç damla limon ve balla beraber tüketilebilir. “Peki ekinezya çayı ne sıklıkla içilmeli?” diye soracak olursanız; ekinezya çayı gün içerisinde 3 bardaktan ve 10 günden fazla tüketilmemelidir. Daha fazla tüketimde mutlaka hekime danışılmalıdır. Ekinezya çayının kontrollü şekilde tüketilmesi doğru olacaktır.

Ekinezya çayı nasıl demlenir?

Ekinezya çayı faydaları neler konuştuk. Peki toz halinde bulunan ekinezya çayı nasıl demlenir? Oldukça pratik bir hazırlanış sürecine sahip olan bu bitki çayını demlemek için 4 tatlı kaşığı ekinezya ve 1 litre kaynar su yeterli olacaktır. Kaynar suyun içine ekleyeceğiniz ekinezyaları yaklaşık 5-6 dakika civarı kaynattıktan sonra süzerek tüketmeniz mümkün. Eğer çayın tadı sizin için biraz acı geldiyse ekinezyanın sadece kökleri dışında kalan kısımlarını kaynatabilir ya da tatlandırıcı malzemeler ilave edebilirsiniz. Ancak kullanacağınız tatlandırıcı malzemelerin toz veya küp şeker gibi zararlı ve yapay destekleyiciler değil; bal, tarçın, zencefil ve limon gibi doğal ve faydalı içeriklerden oluşmasına özen göstermelisiniz. Faydalı bir şey tüketirken ekstra yapay bir ürünü tüketmek istemezsiniz.

Ekinezya çayı, her ne kadar insan sağlığı üzerinde faydalı etkilere sahip olsa da bu şifalı bitki çayını tüketmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar da bulunuyor. Örneğin; hamilelik döneminde devamlı ekinezya çayı tüketmek sağlık açısından büyük risk yaratabiliyor. Aynı şekilde papatya ve familyasına alerjisi bulunanların, kalp ve karaciğer rahatsızlıkları bulunanların ya da ilaç kullananların da pek çok bitki çayında olduğu gibi ekinezya çayı konusunda da dikkatli olmaları oldukça önemli. Ekinezya çayını, yemeklerle birlikte olmamak şartıyla öğün arasında ve gün içerisinde 2 bardak olacak şekilde tüketebilirsiniz.

Exit mobile version