Uzmanlar koronavirüs pandemisinde yeni bir aşamaya geçildiğini belirtiyor.
2019 yılının son aylarından beri hepimizin aklında aynı soru var: “Bu salgın ne zaman bitecek?, Normal düzenimize ne zaman döneceğiz?” Yaklaşık iki yıldır serzenişte bulunmayan çok az insan vardır. Ancak bu soruların cevabı artık, “çok yakında” olabilir. BBC Türkçe’nin yaptığı habere göre Omicron varyantı, İngiltere’yi hızla salgın sonrası döneme taşıyor. Peki bundan sonra dünyayı nasıl bir gelecek bekliyor? Elbette virüsün tamamen ortadan kalması zaman alacak. Fakat ilerleyen dönemlerde pandemi yerine endemi kelimesini daha sık duyabiliriz. O halde yeni bir dönemin başlangıcında mıyız? Detaylara birlikte bakalım.
Liverpool Üniversitesi’nde görev yapan Profesör Julian Hiscox konuyla ilgili, “en azından İngiltere için sonun başlangıcındayız” açıklamasını yaptı
Hiscox’a göre 2022 yılında hayat “neredeyse” pandemi öncesi dönem gibi olacak. Koronavirüs, 2019 yılında Wuhan’da ilk ortaya çıktığında herkes virüse karşı daha kırılgandı. Çünkü bu virüs bağışıklık sistemi için tamamen yeniydi. Aynı zamanda ilaç ve aşı da bulunmuyordu. Daha sonra koronavirüs, tüm dünyaya büyük bir hızla yayıldı ve hastalığa karşı yeni aşılar keşfedildi. Bu sayede toplumun önemli bir kesimi virüse karşı bağışıklık kazandı. Londra Üniversitesi’nde virolog olan Elisabetta Groppelli konuyla ilgili; “İyimserim, çok yakında virüsün dolaşımda olduğu, risk gruplarını koruduğumuz ancak diğer herkesin virüsü kapacağını kabul ettiği bir durumda olacağız” açıklamasında bulundu. Groppelli gibi birçok uzmana göre koronavirüs; grip, sıtma ve tüberküloz gibi diğer endemik hastalıklar arasına karışacak.
Uzmanlar, hastalığın halen dolaşımda olduğu ancak hayatı kısıtlamadığı durumları tanımlamak için “endemik” kelimesini kullanıyor
Imperial College’ta görev yapan epidemiyolojist Azra Ghani, çok hızlı bir şekilde “endemik covid” dönemine doğru ilerlediğimizi düşünüyor. Bu olumlu gidişatı değiştirebilecek tek durum, yeni bir varyantın çıkması olabilir. Yeni bir varyant çıkmaması durumda toplumun önemli bir kesiminin bağışıklık geliştirebileceği düşünülüyor. Fakat profesör Ghani, endemik olarak kabul edilen bazı hastalıkların çok büyük ölümlere yol açtığını da hatırlatıyor. Örneğin çiçek hastalığı endemik olmasına rağmen, bulaştığı kişilerin üçte birinin ölümüne yol açmıştı. Benzer şekilde sıtma hastalığı da endemik olmasına rağmen yılda 600 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor.
Aşılamanın yoğun olarak yapıldığı ülkelerde “endemik covid” kavramı ön plana çıkıyor
Birçok uzman 2022 yılında sıkı bir karantinanın uygulanmayacağını düşünüyor. Öte yandan sağlık sektöründe çalışanlar, grip sezonunun aynı zamanda koronavirüs sezonu anlamına geldiğini kabul etmeye başladı. Başka bir ifadeyle tıpkı grip gibi Covid-19 hastalığı da endemik olarak kabul edilme noktasına geldi. Fakat bu öngörülerin, aşılamanın yoğun olduğu ülkeler için geçerli olduğunu söyleyelim. Dünyanın geri kalanı henüz salgında sonun başlangıcına çok uzak. Afrika’daki bazı yoksul ülkeler, hala riskli grupların tamamını aşılayabilmiş değil. Bu nedenle aşılamanın yapılamadığı ülkelerde koronavirüs hale bir pandemi şeklinde devam ediyor.