Evde kedi besliyorsanız dikkat! Pirelerle başınız belaya girebilir

Minik boyları nedeniyle küçümsediğiniz pirelerin, boylarından daha büyük bir istila kabiliyeti olduğunu biliyor muydunuz? Aslında, 10 adet pire yalnızca 30 gün içinde, kedinizde ve evinizde sayısı 250.000’e yaklaşan bir ”ordu” oluşturarak muazzam bir istilaya neden olabilir. Neyse ki, iyi haberler de var! Çeşitli ilaç çözümlerinin yanı sıra bazı doğal malzemeler kedinizdeki pireleri yok etmeniz konusunda yardımcı olabilir.

Eğer kedi besleyen biriyseniz, bu sevimli hayvanların ne kadar temiz olduklarını biliyor olmalısınız. Ancak yine de kulak içi temizliği gibi bazı konularda yardıma ihtiyaç duyabilirler. Tüylü dostunuzun ayrıca, ‘kedileri ziyafet çekecek harika bir ev’ olarak gören pirelerden kurtulması için de yardımınıza muhtaçtır. Öyleyse, ev ortamında kedinizi pirelerden arındırmak için neler yapabileceğimize göz atalım. Ancak, ilk adım olarak tüylü dostunuzda gerçekten pire olup olmadığından emin olmak isteyebilirsiniz. Aşağıda, kedilerde pire belirtilerini ve ardından çeşitli çözüm önerilerini bulacaksınız

Kedimde Pire Olduğunu Nasıl Anlarım?

Kedinizde pire olup olmadığını anlamanızı sağlayabilecek birkaç yaygın işaret vardır. Ancak, gerçekten emin olmak için biraz araştırma yapmanız gerekecek. Çünkü, pirelerin boyu oldukça küçüktür ve kedinizin kürküyle aynı renkte olabileceğinden kolayca kamufle olabilirler. Bu nedenle, görsel olarak tespit etmeye çalışmak yerine, aşağıdaki belirtileri gözlemlemek daha iyi bir fikir olabilir.

Aşırı kaşınıyor ve huzursuz: Pireler yüksek hızla çoğalma kabiliyetine sahip olsalar da kedinizin kaşınması için çok sayıda pireye gerek yoktur. İstilacı haşereler tüylü dostunuzun kanını emdiğinde, doğal olarak vücudunu fazlaca kaşımak isteyecek ve huzursuz davranacaktır.

Kürkünü ve bacaklarını ısırıyor: Pirelenen kediler, aşırı kaşınmaya ek olarak kürklerini ve bacaklarını ısırma eğilimindedir.

Kuyruk ve boyun yakınlarında aşırı tüy dökülmesi var: Pirelerin salyaları, kedinizde tüy dökülmesine neden olabilecek alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Ayrıca, kaşıma ve ısırma nedeniyle de dökülen tüyler fazlalaşır.

Keyifsiz ve uyuşuk bir hali var: Tek bir pirenin bile konakçısını her gün yüzlerce kez ısırarak kanını emdiği düşünüldüğünde, çok sayıda pirenin oluşturabileceği etkinin kansızlığa (anemi) kadar gidebileceğini söylemek yanlış olmaz. Bu nedenle, çok sayıda pire tüylü dostunuzun kanıyla ziyafet çekiyorsa, uyuşuk, halsiz veya keyifsiz görünmesi normaldir.

Görsel ipuçları: Pireler çoğalmaya başladığında, onları görmeye başlayabilirsiniz. Kedinizin kürkünde veya yatağında açık renkli pire yumurtaları veya siyah renkli pire dışkılarını görebilirsiniz. Ayrıca evcil hayvanınızın kürkünün içinde koşuşturan daha koyu renkli haşerelere de rastlayabilirsiniz.

Doğal Yöntemlerle Kedi Piresi Nasıl Temizlenir?

Kedinizde pire olduğundan emin olduğunuzda yapmanız gereken ikinci şey temizlik aşamasına geçmektir. Elbette, çeşitli tozlar veya damlalarla bu işi rahatlıkla yapabilirsiniz ancak pire ilaçlarının zehir içerdiği ve kedinin yalama riski düşünüldüğünde, aşağıdaki doğal yöntemler daha akıllıca seçenekler olabilir.

Sıvı bulaşık deterjanı: Kulağa şaşırtıcı gelse de pireleri öldürmek söz konusu olduğunda sıvı bulaşık deterjanları harika çalışır. Deterjan, pirelerin dış kabuğunu parçalayarak dakikalar içinde öldürür.

Sıvı bulaşık deterjanı ve ılık su karışımından oluşan basit çözeltiyi fısfıs sprey şişeye boşaltın ve pirelerin saklanmaya meyilli olduğu bölgelere odaklanarak kedinizin kürküne bolca sıkın.

Kekik yağı: Can sıkıcı kan emicilerden kedinizi kurtarmak için deneyebileceğiniz bir diğer ev çözümü kekik yağı kullanmaktır. Kekik yağında bulunan carvacrol (karvakrol) isimli doğal bileşen, kedi pirelerini yok etmek konusunda iyidir. 1 çay kaşığı kekik yağını 3 çay kaşığı zeytinyağı ile karıştırın ve kedinizin kulakları, gövdesi, kuyruğu ve boynu gibi pirelerin toplanma eğiliminde olduğu bölgelere az miktarda uygulayın.

Lavanta ve papatya: Pirelenen kedinizin cildini yatıştırmanın ve rahatlamasını sağlamanın nazik bir yolu olan lavanta, pirelere karşı güçlü ve hızlı etki gösteren doğal bir çözümdür. Aslında, bazı araştırmalar lavanta içeren formüllerin pire öldürmede ticari kimyasal spreyler kadar etkili olduğunu gösteriyor. Yapmanız gereken tek şey, taze lavantayı sabaha kadar suda bekletip, bu suyu kedinizin kürküne uygulamaktır.

Evinizde lavanta yoksa o halde benzer etkiyi gösteren papatya kullanmak isteyebilirsiniz. Her zamanki gibi papatya çayını demleyin ve iyice soğumasının ardından kedinize uygulayın. Hem lavanta hem de papatya yöntemlerinin sonrasında durulamaya gerek yoktur ve gün içinde istenilen sıklıkta tekrarlanabilir.

Limon suyu: Doğal pire öldürücüler içinde en bilinenlerinden biri de limon suyudur. Limona bu özelliğini kazandıran şey ise içeriğinde bulunan sitrik asittir. 1 veya 2 limonu parçalar halinde kesip az miktarda suya atarak kaynatın. Tam kaynama esnasında ocaktan alın ve akşamdan sabaha dinlendirin. Son aşamada süzün ve elde ettiğiniz suyu kedinize uygulayın.

Elma sirkesi: Elma sirkesinin pireleri öldürdüğünü daha önce duymuş olabilirsiniz. Aslında bu tam olarak doğru bir bilgi değil. Sirke pireleri öldürmez ancak bulundukları konakçıdan hızla uzaklaşmalarını sağlar. Kısaca, pireler sirkeden nefret eder.

Pireleri uzaklaştırmak ve biraz olsun kedinizi rahatlatmak için 1 ölçüye 1 ölçü olacak şekilde elma sirkesi ve su karışımı yapın. Sprey şişeye doldurduğunuz sirkeli suyu kedinizin tüylerine sıkın. Yukarıdaki yöntemlerden hangisini uygularsanız uygulayın, son aşamada bir pire tarağı kullanmanız iyi bir fikirdir. Nitekim, pire tarakları olası yumurtaları ve henüz tam olarak ölmemiş pireleri veya ölenleri kedinizin tüylerinden kolayca temizler. Yalnızca, tarağı kullanırken kedinizin cildine zarar vermediğinizden emin olun.

Kedimdeki Pirelerden Kurtulmak İçin Başka Ne Yapabilirim?

Kedinizin ve sizin sağlığına zararı olmayan doğal pire karşıtı yöntemlerden bahsettik. Ancak, özellikle yoğun istilanın olduğu bazı durumlarda, doğal yöntemlerden daha güçlü formüllere ihtiyacınız olabilir. Aslında yapılacak en iyi şey bir veteriner kliniğine giderek uzmandan destek almaktır. Veteriner hekim, kedinizin yavru veya hamile olup olmadığına bağlı olarak, pire damlaları, pire tozları veya pire hapı tavsiye edebilir.

Ek olarak, pire tasması kullanmanızı önerebilir. Kedilerdeki pirelerle savaşın son aşaması genel bir ev temizliğidir. Zira, pireler her ne kadar uçamasalar da arka bacaklarını bir yay gibi kullanarak boyutlarına oranla çok uzağa zıplayabilen hayvanlardır. Evinizde kedi dışında başka evcil hayvanınız varsa konakçı olarak onu seçebilir veya evinizin bazı noktalarında kümelenebilirler.

Son olarak, bu konuda en çok merak edilenlerden biri de kedi pirelerinin insanlara geçip geçmeyeceği sorusu. İnsanlarda bulunabilen saç bitlerinin hayvanlara geçmediği gibi kedi pireleri de insanlara geçmez. İnsan vücudu kedi pireleri için cazip bir konak yeri değildir. Ancak, kedinizde olan pire kum piresiyse, vücudunuzda uzun süre konaklamasa da size geçerek kanınızla beslenebilir.

Exit mobile version