Geçmişte Binlerce İnsanın Ölümüne Neden Olan 6 Gündelik Eşya

Kremlerden biberonlara, Viktorya döneminde binlerce insanın ölümüne neden olan eşyaları araştırdık…

1837-1901 yılları arasını kapsayan Viktorya dönemi, Britanya’da sanayi devriminin yükselişine tekabül ediyor. Bu yıllarda eğitimden sosyal değerlere, yaşamın her alanında hızlı ve köklü değişimler yaşandı. Bu önemli gelişmelerin bazıları modern yaşamın temelini oluştursa da bazıları da ölümcül etkileriyle tarihe damgasını vurdu. İnsanların hayatını kolaylaştırmak için piyasaya sürülen bu eşya ve gıdaların etkilerini sizler için araştırdık. Binlerce kişinin ölümüne neden olan bu gündelik eşyaları öğrenince şaşkınlığınızı gizleyemeyeceksiniz. İşte Viktorya döneminde binlerce kişinin ölümüne neden olan 6 eşya…

1. Duvar kağıtları

Viktorya dönemi evlerinin en belirgin özelliklerinden biri dekore edilmiş duvarlardı. Bu etki, çeşitli duvar kağıtlarıyla sağlanıyordu. Scheele’nin özel tondaki yeşil duvar kağıdı, arsenik kullanılarak üretiliyordu. Ancak bu duvar kağıtları zaman içinde pul pul dökülürdü. Bu döküntüleri soluyan ev halkı, genellikle ölümle sonuçlanan akciğer kanserine yakalanırdı. Bebek ve çocuklarda ise ölümler çok daha hızlı oluyordu.

2. Temel gıdalar ve ambalajları

Viktorya döneminde ekmek, süt ya da yağ gibi temel yiyecekler bile hayatınızı tehdit edebilirdi. Kitlesel üretimin doğuşuyla birlikte kaliteli gıdalar, yerini karı maksimize etmeyi amaçlayan ucuz gıdalara bıraktı. Örneğin ekmeğin boyutunu ve ağırlığını artırmak için tebeşir ya da şap gibi ucuz kimyasallar kullandılar. Şap, günümüzde deterjanlarda kullanılsa da o yıllarda ekmeğin daha beyaz olması için kullanılıyordu. Bütün bu kimyasallar, yetersiz beslenme, kabızlık ve dizanteriye neden oldu. O yıllarda tedavi edilemeyen binlerce yetişkin ve çocuk kısa süre içinde öldü. Bozulmuş gıdaların kokusunu gizlemek için de çeşitli kimyasallar kullanılıyordu. Dahası o yıllarda süt pastörize edilmiyordu ve sığır tüberkülozu içeriyordu. Yaklaşık 500 bin çocuk bu pastörize edilmemiş sütlerden hayatını kaybetti. Tahmin edersiniz ki gıdaların ambalajları da toksik kimyasallardan üretiliyordu. Bu nedenle hem gıdalar hem de kutu ve ambalajlar zehir saçıyordu!

3. Banjo şeklindeki biberonlar

Viktorya döneminde bebekler için üretilen bu şişeler oldukça popülerdi. Nedeni ise bebeklerin bunu tıpkı bir biberon gibi kendi başına kullanabilmesiydi. Bu şişeler, alışılmadık bir şekle sahip oldukları için oldukça zor temizleniyorlardı. Bu nedenle bir süre sonra içinde ciddi miktarda bakteri birikmeye başladı. Ebeveynler durumu farkına vardıklarında binlerce çocuk çoktan ölmüştü. Bu nedenle günümüzde bu şişelere cinayet şişesi adı veriliyor.

4. Öngörülemeyen sıcaklıktaki banyolar

İç mekan tesisatları, Viktorya döneminin icatlarından biriydi. Ancak bu banyolar, iki ucu keskin bir kılıç gibiydi. Bir yandan hayatı kolaylaştırırken bir yandan da binlerce insanın ölümüne neden oldu. Yüksek standartlara sahip olmayan bu tesisatlar, lağımlarda biriken metan gazını eve taşıyordu. Evin içine yayılan gaz alevle temas ettiğinde patlıyordu. Dolayısıyla tuvaletin patladığı ve üzerinde oturan kişinin öldüğü olaylar nadir değildi. Bir başka sorun da sıcaklık kontrolü olmayan küvetlerdi. Alevle ısıtılan bu küvetler kimi zaman kelimenin tam anlamıyla kaynayarak şiddetli yanıklara sebep oluyorlardı.

5. Güzellik ürünleri

Viktorya döneminde solgun bir cilt çok popülerdi. Zira yalnızca alt sınıf işçilerin yanık bir tene sahip olduğu düşünülürdü. İnsanlar bu yarı saydam cildi elde etmek için ilk olarak yüzlerini amonyakla yıkarlardı. Ardından tüm yüzlerine kurşun ve arsenik içeren bir baz sürerlerdi. Bu durum onları zehirlerken bu maddelere de bağımlı hale getirirdi. İşler bununla da bitmiyor! Çoğu zaman gözlerine limon suyu, parfüm ya da körlüğe neden olan Belladonna damlası damlatırlardı. Geceleri ise arsenikle yıkandıktan sonra kaş ve kirpiklerine cıva sürerlerdi!

6. Merdivenler

Viktorya döneminde tek katlı evler, yerini çok katlı evlere bırakmaya başladı. Bu dönemde yapılan merdivenler çok dik, düzensiz ve dardı. Birçok insan bu merdivenlerde boyunlarını, kalçalarını kırdı. Özellikle de evde çalışan hizmetliler, ağır şeyler taşırken bu merdivenlerden yuvarlanarak hayatını kaybediyordu.

Exit mobile version