Geleceğin meslekleri!

Günümüzde ilkokulda okuyan öğrencilerin neredeyse yüzde 65’inin ileride çalışacağı meslekler henüz oluşmadı. Şu anda kulağımıza her ne kadar ütopik gelse de, geleceğin mesleklerini; robot veterinerliği, gen terapistliği, holoportasyon uzmanlığı, etik hackerlık, duygu tasarımcılığı ve rüya gerçekleştiriciliği oluşturuyor

Dünya hiç durmaz bir hızda değişiyor, dönüşüyor. Yeni teknolojiler, ortaya sektörler ve iş kolları çıkartıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınladığı bir rapora göre; günümüzde ilkokulda okuyan öğrencilerin neredeyse yüzde 65’inin ileride çalışacağı sektörler henüz oluşmadı. Robot veterinerliği, gen terapistliği, holoportasyon uzmanlığı, etik hackerlık, duygu tasarımcılığı, sanal gerçeklik, bilgi madenciliği, elektronik gazetecilik, 5 duyu reklam tasarımcılığı, yapay zeka pazarlamacılığı, yapay organ imalatçılığı ve hatta rüya gerçekleştiriciliği…


Şu anda kulağımıza her ne kadar ütopik gelse de, fütüristler 20 yıl içinde bu mesleklerin gündeme geleceğini öngörüyor. Bunları tasarlayacak kişiler ise, yavaş yavaş iş hayatına katılmaya başlayan Z kuşağı. Bilgisayar ve internet hayatlarının vazgeçilmez parçası olduğu için, Z kuşağının büyük bölümü meslek seçiminde tercihini bilgi sistemleri, bilgisayar, yazılım ve elektronik mühendisliği alanlarından yana kullanıyor. Girişimciliği tercih edenlerde ise, bu alanlara ek olarak sağlık, gıda teknolojileri, fintech ve e-ticaret gibi alanlara yönelim öne çıkıyor. Dijital dönüşüm, endüstri 4.0, strateji, pazarlama ve marka yönetimi konularında şirketlerin yol haritasını belirleyen Hanersman Genel Müdürü Ecehan Ersöz, geleceğin mesleklerini tasarlayan Z kuşağının günümüz iş hayatında köklü değişikliklere yol açacağını söyleyerek, Z kuşağı ile çalışmanın yöneticiler için de yeni bir deneyim olacağını anlattı. Bu kuşağın, kendilerinden bir önce gelen Y kuşağı gibi sabah 8, akşam 5 iş hayatına karşı olduğunu kaydeden Ersöz, “Meslek seçiminde her ne kadar garantici bir tavır sergileseler de, iş-yaşam dengesine verdikleri önem dolayısıyla gerektiğinde konfor alanlarının dışına çıkmayı göze alabiliyorlar. Z kuşağının birincil önceliği ‘deneyim odaklılık’. Yaparak öğrenmek, çalışmaların bizzat içinde yer almak istiyorlar, figüran olmayı kabul etmiyorlar” diye konuştu.
DNA’LARI GİRİŞİMCİ
Girişimcilik ruhunun Z kuşağının DNA’sında olduğuna dikkat çeken Ersöz, sözlerini şöyle sürdürdü; “Profesyonel hayatla yollarının kesişmesi ve uzun yıllar çalışabilmeleri ancak kendilerini o ortamın bir parçası gibi hissetmeleri, yaptıkları işte bir anlam bulmaları ve işyerindeki zamanlarının rutinden uzak geçmesiyle mümkün. İşyerlerinin özgür, işbirlikçi çalışma ortamı, gelişim, eğitim ve kariyer fırsatları, adil ücret yönetimi politikası ve alternatif yan haklar sunması gerekiyor.”

Exit mobile version