Genç Fareler Yaşlı Fareleri Gençleştiriyor, Peki İnsanları?

Bilim insanlarının yaptığı yeni çalışma insan ömrünü uzatacak tedavilerin geliştirilmesini sağlayabilir.

Pittburgh Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, vampir efsaneleri ve filmlerine konu olan ortak bir temanın gerçekliğini ispatlayacak bir çalışma yaptı. Çalışmada genç farelerden alınan kan yaşlı farelere nakledildi. Sonucunda yaşlı farelerin kas, hücre ve dokularında yenilenme tespit edildi. Hakemli bilimsel dergi Nature’da yayınlanan yeni araştırma bilim dünyasında büyük bir heyecan uyandırdı. Bu yöntem gelecekte insan ömrünü uzatacak tedavilerin ilk adımı olabilir.

Amrita Sahu ve ekibinin gerçekleştirdiği çalışmada kas yaralanmasından muzdarip yaşlı farelere, genç farelerin kanı enjekte edildi

Genç farelerden alınan kandan pıhtılaşma sağlayan hücreler çıkarıldıktan sonra kalan sıvı hasta farelere verildi. Kanın verildiği farelerde, plasebo alan diğer kontrol grubunun aksine önemli ölçüde kas yenilenmesi ve fonksiyonel gelişme tespit edildi. Araştırmanın bulguları, yaşla birlikte kasların yenilenme hızının neden azaldığını anlamada önemli bir adım oldu. Aynı zamanda bu çalışma, vücudun yenilenmesi için gerekli moleküllerin neler olduğunun tespit edilmesini sağladı.

Bilim insanlarına göre kandaki hücre dışı kesecikler (EV), kas hücrelerinde “Klotho” olarak isimlendirilen yaşlanma karşıtı bir proteinin üretilmesini sağlıyor

Fareler yaşlandıkça hücre dışı kesecikleri zayıflayarak söz konusu proteinin üretilmesini azaltıyor. Araştırmanın baş yazarı Sahu, hücre dışı keseceklerin şişedeki bir mesaj gibi, hedef hücrelere bilgi ilettiğini söylüyor. Sahu ve ekibi çalışmanın sonuçlarını doğrulamak için farelere enjekte edilen serumdan hücre dışı kesecikleri çıkararak tekrar deney yaptı. Hücre dışı kesecikler çıkarıldığında kan naklinin onarıcı ve yenileyici özelliklerini kaybettiği görüldü. Sonuç olarak gençlerden alınan kanın hücre dışı kesecikler sayesinde fayda sağladığı kanıtlanmış oldu.

Benzer bir çalışmanın insanlara uyarlanıp uyarlanmayacağı konusu şu an için belirsizliğini koruyor

Araştırma yayınlandıktan kısa bir süre sonra insanlar, vampir efsaneleri gerçek mi oldu şeklinde sorular sormaya başladı. Bu nedenle bilim insanları deneyi insanlarda tekrarlamak isterse etik açıdan büyük eleştirilere maruz kalabilirler. Yine de araştırma ekibi, bu çalışmanın yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi için fikir verdiğini söylüyor. Örneğin deney, insanlar üzerinde tekrarlanamasa da kas hücrelerine mesaj taşıyan hücre dışı kesecikler laboratuvar ortamında tasarlanabilir. Araştırma ekibinden Fabrisia Ambrosio’ya göre; hücre dışı kesecikler, yaşlı bireylerde kas yenilenmesini artırmak ya da bir yaralanmadan sonra fonksiyonel iyileşmeyi hızlandırmak için kullanılabilir. Bu nedenle benzer bir çalışmanın yakın bir dönemde laboratuvar ortamında tekrarlanacağı düşünülüyor.

Exit mobile version