Haşimato ve Hipotiroridi hastalığında beslenme tedavisi

 

Tiroid bezi; vücutta hormon salgılanmasında görevlidir. Salgılanan hormonlar metabolizmayı yönetir ve enerji düzeyini ayarlar. Tiroid hormonların seviyesi düşük olduğu zaman TSH dediğimiz hormon salgılanır ve kanda yükselmeye başlar. Bu değerli düşürmek ve tekrar metabolizmanın hızlanması için hormon dengeleyici ilaçlara başvurulur. Bu ilaçlarla birlikte beslenme düzeni de çok önemlidir. Bir takım besinleri özellikle almalı besinlerden ise kaçınmalıdır.

GÜNLÜK 1 ÇAY KAŞIĞI TUZ

Tiroid hastalarının kaçınması gereken besinler nelerdir?

Gluten

Glutenin içimde bulunan glaidin proteini sindirim sistemine indiği zaman vücudun bağışıklık sistemi uyarılır ve antikor salgılamaya başlar. Bir taraftan tiroid bezi ile glutenin yapısı çok benzemektedir. Bu nedenle vücuda gluten girdiği zaman bağışıklık sistemi gluteni düşman algılayarak saldırmaya başlar. Fakat tiroid bezlerine saldırarak tahribat yaratır. Bu durum tiroidlerin daha da yavaşlamasına neden olur.

Guatrojenik besinler

Özellikle çiğ lahana, brokoli, karnabahar ve turp gibi besinler çiğ tüketildiklerinde tiroid bezlerinin çalışmasını engelleyerek TSH değerlerini yükseltmektedir. Bu nedenle pişirilebilen besinler mutlaka pişirilip tüketilmelidir. Pişme anında guatrojenik özellik kaybolacaktır.

Sodyum oranı yüksek besinler

Turşu, işlenmiş besinler (Sosis – salam -sucuk ), şalgam, salamura besinlerden uzak durulmalıdır. Günlük en fazla 1 silme çay kaşığı iyotlu tuz kullanılmadır.

Soya bazlı ürünler

Soya ürünlerin içinde bulunan fitoöstrojenlerin tiroid hormonlarını yapan enzimi yok ettiği bulunmuştur. Bu nedenle ilaç kullanımı esnasında soya ürünleri alımı yapılmamalıdır.

CEVİZ, YUMURTA, BALIK

Tiroid hastalarının tüketmesi gereken besinler nelerdir?

Selenyum içeren besinler

Selenyum yüksek antioksidan içeren bir mineraldir. Aynı zamanda Selenyum tiroid bezlerinde bulunur ve tiroid bezlerinin aktivasyonu için önemlidir.  En önemli kaynakları; Spirulina, Brezilya cevizi, yumurta, balık gibi ürünlerde yüksek selenyuma rastlanır.

İyot içeren besinler

Tahlillere göre iyot eksikliği var ise mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır. En önemli kaynakları; dereotu, balık, süt ve yumurta en zengin kaynaklardandır.

Demir içeren besinler

Yapılan araştırmalar tiroid hormonlarının yavaş çalışması kanda demir düzeyinin düşüklüğüne veya anemiye bağlı gelişebileceğini göstermektedir. En önemli kaynakları; spirulina, kırmızı et, kabak çekirdeği, yumurta, kuru meyveler, kurubalgiller zengin kaynaklardandır.

Exit mobile version