İnsanların yaşamlarını devam ettirebilmesi için gerekli olan araçların üretilmesini sağlayan yetenek ve bilgiler bütününe teknoloji denir.
Teknoloji her ne kadar insan hayatını kolaylaştıran bir nitelik halinde ilerlemeleri kat etse de insan hayatına verdiği zarar göz ardı edilemez. Teknoloji, insan gücüne olan gereksinimi makine gücünü geliştirerek azaltmıştır. Bu durum, insanların tembelleşmesine ve pasif kalmasına neden olmuştur. Teknolojik araçların yoğun olarak kullanılması insanların daha hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmasına yol açmaktadır.
Teknolojinin Yol Açtığı Hastalıklar
1.Panik Atak
Psikologlar cep telefonsuz kalma korkusu olan nomophobianın yeni bir korku türü olduğunu açıkladılar. Bu fobi teknolojinin gelişmesi ve teknolojiye daha kolay ulaşmanın etkisiyle gençlerde daha fazla görülmektedir. Hastalar cep telefonlarından uzak kaldıklarında anksiyete ve dikkat dağınıklığı gibi belirtiler göstermektedir.
2.Bilgisayara Bağlı Görme Bozukluğu
Bilgisayar ekranının önünde saatlerce vakit geçirmek gözlerinize zarar verir. Göz yorgunluğu, baş ağrısı, bulanık görme gibi belirtiler varsa bilgisayara bağlı görme bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz. Sorunları hafifletmek için ekran karşısında geçirdiğiniz zamanı azaltın, sık sık göz kırpın ve mola vermeyi unutmayın.
3.Baş Parmak Ağrısı
Ortopedi uzmanları cep telefonu, tablet ve bilgisayar kullanımının artmasıyla baş parmak tendinitinin arttığını belirtiyor. Bu sorunun belirtileri ise karıncalanma, hissizlik, parmakta geçici güç kaybı ve uyuşmadır.
4.Cep Telefonu Dirseği
Cep telefonu kullanıcıları uzun süre dirseklerini sıkıca bükülü tuttukları için kollarındaki sinirler zarar görebilmektedir. Ayrıca telefonu kulağınıza tutup uzun süre konuştuğunuzda dirseğinizin ne kadar acıdığını düşünün.
5. Sanal Hastalık
Sanal dünya diye nitelendirdiğimiz dijitalde var olan ve tek tuş ile herkesin kolayca ulaşabildiği ortamın gerçek dünya ile uyuşmaması durumunda ortaya çıkan psikolojik çöküntüdür. Bilgisayar, tablet veya cep telefondan oynanabilen bir oyunun gerçekte var olmaması veya oyuna harcanan zaman sonunda asosyal olan bireyin dış dünya ile iletişime geçememesi gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Oyuncuları, futbolcuları, şarkıcıları, fenomenleri sosyal medyadan takip eden insanların gerçekte göründükleri gibi olmadıklarında yaşadıkları hayal kırıklıkları devamında psikolojik bunalımı getirebilmektedir.