Hem psikolojik hem de fiziksel sağlığınızı güçlü tutmak için kahkahanın gücünden faydalanın!

Psikolojik olarak sağlam olmak demek, zorlu yaşam koşullarının etkisine rağmen psikolojik iyilik halini korumak veya bu hale geri dönebilme kabiliyetine sahip olmak olarak tanımlanabilir. Ayrıca bu sağlamlık, bireyin olumsuz ve kötü koşulların nasıl üstesinden geldiği ve travmayı nasıl atlattığı ile de ilgilidir. Psikolojik sağlam olarak tanımlanan kişilerin birçok ortak özelliğini sayabiliriz. Bunlar arasında özgüven, özsaygı, zeka seviyesinin normalin üstünde olması, sosyal beceriler, yumuşak başlılık, sağlıklı biyolojik yapıya sahip olma, yetenekli kabul edilme, otokontrol becerisi, akademik başarı ve iyimserlik gibi şeylerin yanı sıra bir de mizah becerisi yer alır. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Gökben Hızlı Sayar, gülmek ve mizahın, beyin sağlığına ve psikolojik ve fiziksel iyi oluşa etkilerini şöyle açıkladı.

Gülerek rahatlamak, kişinin daha önceki deneyimlerden biriktirdiği sinirsel enerjisini boşaltmasına ve ortaya çıkarmasına yardım eder. Mizah ve mizah sonucu oluşan espriler, bastırılmış duygularımızın ifadesine izin verir. Bu önemli ve sağlıklı bir baş etme biçimidir. Mizah içinde olmak istemediğimiz ve hoşlanmadığımız durumlar için bir kendini koruma mekanizmasıdır.

Endorfin beyin ve sinir sistemi içinde salgılanan ve vücut üzerinde psikolojik etkileri olan bir hormondur. Güldüğünüzde vücudumuz doğal olarak endorfin üretir, bu doğal kimyasallar bizi iyi hissettirir ve olumlu bir ruh haline yardımcı olur. İnsanlar bir grup içinde birlikte güldüklerinde ve bu kimyasallar salındığında, rahatlık, beraberlik ve güvenlik duygusunu teşvik eder. Grubun bir üyesi gülerse, diğerlerinde endorfin salınımını tetikleyerek zincirleme reaksiyona yol açabilir. Endorfinlerin salınması, kişinin öznel mutluluğunun artmasına ve stres düzeyinin düşmesine neden olur. Gülme ile kaslar gevşer, vücutta gerginlik azalır, zihin kaygılı düşüncelerden uzaklaşır.

Araştırmalar, mizah ve gülmenin kan basıncı, kalp atışı, solunum, gibi sistemleri düzenlediğini, acı hissini azalttığını da gösteriyor. Bunun yanı sıra diğer insanlarla ilişki kurma, akıl ve duygusal sağlık içinde mizahın yüksek önemi var. Yaşamdan alınan doyumu artırır, daha iyi ilişkiler kurabilmemizi sağlar.

 

Tabii burada dikkat etmek gereken önemli bir noktanın mizahın, bazen karşıdakini küçük düşürmeye yönelik bir araç olarak da kullanılabilmesi. Direkt düşmanlık veya aktif agresyon göstermek yerine bireyler bazen karşıdaki kişiye olan düşmanlık ve negatif duygularını mizah yoluyla iletebiliyor. Bu belki kişide rahatlama yaratsa da, çevresinde gerilime yol açıyor. Fakat bunun aksine rahatlatan mizah, gerilim ve sinir patlaması yaşayacak olan sinir sisteminde, sistemin rahatlamasını sağlıyor

Exit mobile version