Hicri Yılbaşı Ne Zaman?

Müslüman alemi için en kutsal aylardan biri olan Hicri yılbaşı yani ‘Muharrem’ başladı. Hicri takvime göre 1 muharrem olarak kabul edilen bu tarihte yeni bir yıl başlar ve Müslümanlar Muharrem ayında oruç tutar, aşure dağıtır. Peki, Muharrem ayında hangi ibaretler yapılır? 12 günlük tutulan matem orucu nedir? sizler için araştırdık. İşte cevabı…

Hicri Yılbaşı, Peygamberimiz Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicreti, İslam aleminde hicri takvimin başlangıcı olarak kabul ediliyor. Buna göre, hicri takvimin ilk ayı olarak kabul edilen muharrem ayının ilk günü bu gece olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dini günler takviminde yer alan bilgilere göre Hicri Yılbaşı’nın gelmesiyle beraber Muharrem ayı da başlıyor. İslamiyet’e göre Hz. Hüseyin’in Kerbela’da şehit edildiği gün olarak kabul edilen Aşure günü Muharrem ayının onuncu gününe denk gelir. Tarihte yeni sayfa açan hicret, Müslümanlar için dönüm noktası olmuş Hz. Ömer’in halifeliği döneminde gerçekleşen hicretle beraber Hz. Ali’nin önerisiyle hicri takvimin başlangıcı belirlenmiştir. Müslümanlar için bir milat olan hicret; Allah’a ve O’nun Kutlu Elçisi Rahmet Peygamberine gönülden bağlılığın bir ifadesidir. Şüphesiz hakka, hakikate, ilme, irfana ve medeniyete yapılan yolculuktur.

Bu yıl Ağustos ayına denk gelen Hicri ay Muharrem, haram aylar arasında yer alıyor. 4 haram ayın ilki olan Muharrem ayı 2022 yılında, 30 Ağustos Cumartesi yani bugün itibariyle başladı. Müslümanlar için yeni yıl başlangıcı olarak kabul edilen Hicri yılbaşıyla bu yıl 1444 yılına girildi.

MUHARREM AYI ORUCU NEDİR?

Muharrem ayı orucu olarak da bilinen oruç, Kerbela olaylarında şehitlerin çektikleri zorluklar için tutulur. Muharrem ayının dokuzuncu, onuncu ve on birinci günü tutulan oruçlar daha faziletlidir. Ancak diğer günlerde de oruç tutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Hz. Muhammed (SAV), Aşure orucunu da tavsiye etmiş, kezâ Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarında üç gün oruç tutulmasını öğütlemiştir.

Exit mobile version