İnternet ortamında kendinizi koruyabilmeniz için 8 tüyo

İnternette verilere erişmek son derece kolay. Kişisel bilgilerinizin bilgisayar korsanlarının eline geçmesini önlemek için bazı basit tüyolar yazdık.

Günümüzün dinamik dünyasında, internet ne yazık ki pek de güvenli bir ortam değil. teknolojinin ilerlemesiyle birlikte doğduğumuz günden, hoşlandığımız filmlere, en sevdiğimiz yemeğe ve gittiğimiz yerlere kadar neredeyse tüm verilerimiz tehlike altında. Güvenlik açığı olan cihazlarda ya da yazılımlarda üçüncü kişilerin bu bilgilere erişmesi son derece kolay. Bu sebeple de bazı önlemler alarak verilerimizi korumalıyız. İşte internet ortamında kendinizi koruyabilmeniz için 8 tüyo.

1. Sosyal medya hesaplarınızın her biri için farklı fotoğraflar kullanın

Profil resminiz kim olduğunuzu temsil eder ve sosyal medya sitelerinde herkes tarafından görülebilir. Birisi görsel arama yaparsa, aynı görsele sahip birden fazla profil bulabilir. Kişisel yaşamınız hakkında daha fazla bilgi edinmek için bu profillerdeki verileri kullanabilirler. Ancak her sosyal medya hesabı için farklı fotoğraf kullanmak gizlilik sağlayabilir. Ek olarak, kendiniz hakkında fazla bilgi vermemek için resimleri küçük tutmaya çalışabilirsiniz.

2. Sosyal medyadaki testlerden uzak durun

Sosyal medyadaki testler son derece popüler. Kişilik, ilişki analizleri ve daha birçok konuda yapılan testler; aslında soyal medya hesaplarını kimlerin kullandığını öğrenmek için yapılıyor. Yani sosyal medya kullanıcıları analiz ediliyor. Öte yandan bu oldukça riskli. Çünkü e-posta adresiniz, şifreniz hatta kredi kartı bilgileriniz bu tip testler aracılığıyla çalınabilir.

3. Güvenli olmayan bir genel Wi-Fi kullanmaktan kaçının

Güvenli olmayan halka açık Wi-Fi kullanmak, kendinizi tehlikeye açmak gibi olabilir. Bunun nedeni, bu tür ağların güvensiz olmasıdır. Bu tür ağlarda gezinme, izlenmenize olanak tanıyabilir. Bu nedenle, halka açık Wi-Fi kullanırken TC kimlik numarası veya herhangi bir finansal kimlik bilgisi girmekten kaçınılmalıdır.

4. Bulunduğunuz yeri paylaşmadan önce dikkatli olun

Her resim paylaştığınızda, tweet oluşturduğunuzda konum bilginiz açıksa, bulunduğunuz yerde geniş bir kitleye yayın yapıyorsunuz. Bu şekilde, birilerinin sizi takip etmesi ise oldukça olası. Bu nedenle, bu tür faaliyetlerden kaçınmaya çalışın.

5. Etiketlerinizi gözden geçirin ve paylaşmak isteyip istemediğinizi seçin

Facebook ve diğer sosyal medya sitelerinin kullanıcıları, etiketlendikleri gönderileri inceleyebilirler. İnceledikten sonra profillerine uygun olmayan içerikleri filtreleyebilirler. Çevrimiçi paylaşım yaparken seçici olmak önemlidir. Çünkü yayınlanan her şey sonsuza kadar korunur.

6. Pop-up’lar ve eklentiler potansiyel bir tehdit olabilir

Pop-up’lar, kullanıcıların üzerlerine tıklamaları için çeşitli renk ve şekillerde gelir. Çoğu, sizi bir şey satın almaya ikna etmeye çalışan can sıkıcı reklamlar olsa da, bazıları daha kötü niyetli olabilir. Bu tür bağlantılara yanlışlıkla tıklamamak için internet tarayıcınızda açılır pencere engelleyiciyi etkinleştirin.

7. İstenmeyen bağlantılara doğrudan tıklamak yerine gizli modda açın

Gizli tarama modu olarak da bilinen gizli moda aşina olmalısınız. Bu özellik, belirli bir web sayfasıyla ilişkili herhangi bir veri veya geçmişi ifşa etmeden göz atmanıza olanak tanır. Bu nedenle, istenmeyen bağlantıları gizli modda açmak, doğrudan üzerlerine tıklamaktan çok daha güvenli bir seçenektir.

8. Medya dosyalarına erişmek için uygulama izinlerini kontrol edin

Telefonunuza herhangi bir uygulama yüklemeden önce, özel verilerinizin tehlikeye girmesini önlemek için sizden istediği izinleri kontrol edin. Her uygulamanın, telefonunuzun bilgilerine erişmek için isteyebileceği izinlerin bir listesi vardır. Tuhaf veya gereksiz görünen bir şey görürseniz uygulamayı yüklemeyi yeniden düşünün.

Exit mobile version