İşaret dilinde günlük kullanılan kelimeler neler?

İşitme engelli bireyler, sosyal hayatta kendini ifade edilmek için çok zorlanıyorlar. Engelli bireyler, engelsiz bireylerle iletişim kurabilmek için dudak bile okumaya çalışıyorlar. Peki biz ne yapıyoruz? İşte işitme engelli bireylerle diyalog kurabilmeniz için anahtar semboller…

Sağ elin parmakları düz bir şekilde tutulur, başa değdirilir. Bu işaret, merhaba (selam) anlamına gelir. Konuşmayı başlatan ilk işarettir.

 

Günaydın

Her iki el yumruk şeklinde göğüs hizasında tutulur. Sağ el, sol elin üzerinde tutulur. Avuç içleri yukarı bakacak şekilde öne doğru açılır.

Nasılsın

Sağ el göğüs hizasında tutulur, parmak uçları yukarı bakacak şekilde birleştirilerek aşağı yukarı sallanır. Bu işaret aynı zamanda ” iyiyim, iyi, güzel, beğendim” anlamlarına da gelir.

Ad (İsim)

Her iki el göğüs hizasında tutulur, sağ elin işaret parmağı açık diğerleri kapalı durması gerekir. Sağ işaret parmağı kanca şeklinde tutulur, sol elin avuç içine değdirilir. Bu işaret karşınızdaki kişinin ismini sormak için kullanır.

Sevmek (Sevgi)

Sağ el omuz hizasında düz bir şekilde tutulur, avuç içi yüze bakacak şekilde sağ el karın hizasına doğru çapraz bir şekilde çekilir. Bu işaret, “seviyorum, sevgi” anlamına gelir.

Sıkılmak

Sağ el göğüs hizasında, yumruk biçimde tutulur. Bu işaret ” sıkıldım, bunaldım” anlamına gelir.

Gelmek

Sağ el göğüs hizasında tutulur, parmaklar açık bir şekilde kendinize doğru kapatılıp, açılır. Bu işaret aynı zamanda ” geldim, ulaştım, vardım” anlamlarını da ifade eder.

Memnun

Her iki el karın hizasında tutulur, orta parmaklar karına değdirilir. Bu işaret ” memnun oldum” anlamını taşır.

Olabilir

Sağ el göğüs hizasında, avuç içi yere bakacak biçimde bilekten sallanır. Bu işaret gerçekleşme ihtimali bulunan olaylar ve durumları ifade etmek için kullanır.

Güle güle

Sağ el omuz hizasında, avuç içi karşıya bakacak şekilde tutulur. Sağa sola sallanır. Bu işaret, “güle güle, hoşça kal” anlamına gelir.

İnşallah

Sağ elin işaret parmakları açık, diğerleri kapalı bir biçimde alnın solundan sağına doğru çekilir. Bu işaret, ” Allah nasip ettiyse, Allah dilerse” anlamını taşır.

Gülmek

Sağ elin işaret parmağı ve orta parmağı açık, diğerleri kapalı tutulur. Avuç içi yere bakacak şekilde sol yanağa değdirilir, açık kalan parmaklar hareket ettirilir. Bu işaret, “komik, eğlenceli, güldüm” anlamlarına gelir.

Afiyet olsun

Sağ el düz, karın hizasında daire çizer. Sağ avuç içi yukarı bakacak şekilde öne doğru hareket ettirilir.

Teşekkür ederim

İşaret parmağı ve baş parmak birbirine değdirilir, diğer parmaklar açık bırakılır. Kapalı bir biçimde el boğaza değdirilir, ileriye doğru bütün parmaklar açılır. Bu işaret aynı zamanda “rica ederim” anlamına da gelir.

Sağol

Sağ el açık bir şekilde göğüse değdirilir. Baş ile hareket desteklenir.

Sakın

Sağ elin işaret parmağı yukarı bakacak şekilde açık tutulur, diğer parmaklar kapalı kalır. Sağa sola iki kez sallanır. Bu işaret aynı zamanda “asla, hayır, olmaz” anlamlarına da gelir.

Evet

Her iki el göğüs hizasında, yukarı bakacak şekilde açık tutulur. Eller hafifçe aşağı doğru hareket ettirilir. İşaret baş ile desteklenerek onaylanır. Bu işaret aynı zamanda ” öyledir, olur, tamam” anlamına da gelir.

Geçmiş olsun

Her iki el yumruk şekilde göğüs hizasında tutulur, eller ileriye doğru hareket ettirilince yukarı bakacak şekilde açılır.

İstemek

Sağ el açık bir şekilde göğüs hizasında tutulur, elin dış kısmı karşıya bakacak şekilde kesik kesik hareket ettirilir. Bu işaret aynı zamanda “arzulamak” anlamına gelmektedir.

İstememek

Sağ el açık bir şekilde göğüs hizasında tutulur, serçe parmak yukarıya doğru hareketle mideye dokundurulur.

Tüm görseller, Hthayat’a aittir, izinsiz kullanılamaz. Tüm hakları sakladır.

Exit mobile version