İsrafın Önüne Geçmek Elinizde

Kolayca uygulayabileceğiniz bu altı pratik öneri ile gıda israfını önleyebilirsiniz.

Günümüzde her yıl 1,3 trilyon ton gıdanın israf edildiğini, dünya üzerindeki 829 milyon insanın ise açlıkla mücadele ettiğini biliyor muydunuz? Gıda israfı aynı zamanda karbondioksit salınımına da sebep olarak iklim krizini tetikliyor. Tüm bu önemli sebeplerden ötürü trilyonlarca ton gıdanın israf edilmesi çözülmesi gereken acil bir sorun. Gıda israfını önlemek için atılacak bireysel adımlar da büyük önem taşıyor. İşte gıda israfının önüne geçmek için evde uygulayabileceğiniz 6 basit adım:

Gereğinden Fazla Şey Satın Almamak İçin Liste Yapın

Alışverişe çıkmadan önce kendinize bir liste hazırlayın ve sadece o listedeki ürünleri almak için markete gidin. Buzdolabınızda, mutfak dolaplarınızda eksik olan ürünlere bakmadan ve neye ihtiyacınız olduğunu tam olarak belirlemeden yeni bir ürün almak demek, çoğu zaman kısa sürede bozulmuş ürünlerle karşılaşacağınız anlamına gelir. Bu nedenle alışveriş listenizi yaparken ihtiyaçlarınızı kontrol edin. Bu liste dışındaki ürünler ihtiyaç duymadığınız ürünler olacak ve bunları satın almayarak israfı önlemede önemli bir yol kat etmiş olacaksınız.

Son Kullanma Tarihi ile Tavsiye Edilen Tüketim Tarihine Dikkat Edin

Ambalajlı gıdaların üzerinde yer alan “Son Kullanma Tarihi” (SKT) yiyeceği bize hangi tarihe kadar tüketebileceğimizin bilgisini verir. SKT genellikle süt ve süt ürünleri, et, yumurta, et ürünleri, dondurulmuş gıdalar ve ambalajlı gıdalarda kullanılır. Onları bu tarihten sonra tüketmek güvenli olmadığı için satınırken yaparken mutlaka bu bilgisi kontrol edin. Gıda israfını önlemek adına bu tarz ürünleri stoklanmamalı ve sadece son kullanma tarihine kadar tüketilebilepiniz miktarlarda almalısınız. “Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi” (TETT) ise son tüketim tarihine oranla daha esnektir. Tahıllar, makarna gibi kuru gıdalar ambalajlarında yer alan TETT içinde güvenle tüketilebilir.

Bozulmak Üzere Olan Gıdaları Farklı Tariflerde Değerlendirin

Kuru gıda dolabında ve buzdolabında bulunan yiyecekleri düzenli olarak kontrol edin. Daha önceden aldığınız gıdalara tüketmek üzere öncelik verin, böylece onlar bozulmadan tüketilmiş ve çöpe atılmamış olacaklar. Daha sonra yeni aldığınız ürünleri sağlıkla tüketebilirsiniz. Fakat bazen bozulmamış olsa bile, dolapta fazla beklemiş bir yemeği tüketmek istemeyebiliriz. Bu aşamada bu yemeği değerlendirebileceğiniz alternatif yemekler üretebilirsiniz. Tazeliğini kaybetmeye başlayan sebzeleri çorbalarda, böreklerde, sebzeli omlet ve sebzeli makarnalarda değerlendirmeniz mümkün.

Doğru Saklama Yöntemlerini Kullanın

Kimi gıdalar buzdolabında, kimileri de dışarıda saklanmalı. Aldığınız gıdaları saklamak için en doğru yöntemleri araştırın ve bunları uygulayın. Bu şekilde aldığınız gıdaları daha uzun süre kullanabilecek ve israfın önüne geçmiş olacaksınız.

Pişirdiğiniz Yemeklerden Kalanları Dondurun

Yemekleri küçük porsiyonlarda servis edin. Böylece tabağa fazla alınan yiyeceğin israfını önlemiş olursunuz. Ertesi günün öğle yemeğinde, bir gün önce tüketemediğiniz yiyecekleri değerlendirin. Pişirdiğiniz yemekler fazla ise daha sonra tüketmek üzere dondurun.

Gıda Artanlarını Çorbada Ya Da Kompost Yapımında Kullanın

Birçok besinin artık olarak görülen bazı kısımlarını farklı yemeklerde kullanabilirsiniz. Örneğin brokoli veya salata saplarını kesip atmak yerine sebze çorbasıyla birlikte pişirebilirsiniz. Eğer besinin bu kısımlarını değerlendirmek mümkün değilse kompost yapımında kullanabilirsiniz. Kompost, bitkisel kaynaklı gıda artıklarının mikroorganizmalar tarafından biyolojik olarak parçalandığı, verimli toprağı besleyen koyu, topraksı, besleyici, zengin bir materyal haline getirilmiş halidir. Kompost, gübreye göre daha ekonomik ve organik bir seçenek olmakla birlikte gıda artıklarının değerlendirilmesine ve israfın önüne geçilmesine de büyük destek olur.

Hala Tüketebileceğinizden Fazla Yemek Varsa Paylaşın

Henüz tazeliğini koruyan fakat porsiyon olarak size fazla geleceğini düşündüğünüz yemeklerinizi paylaşın. Ailenize, arkadaşlarınıza veya iş arkadaşlarınıza ikramlarda bulunun. Yemeğe aile ve arkadaşlarınızı davet ederek birlikte tüketin. Yine de fazla yiyecekleriniz kalıyorsa bu gıdaları kabul edebilecek ve bunları ihtiyaç sahiplerine dağıtabilecek kurumlar olup olmadığını da araştırabilirsiniz.

Exit mobile version