Her gün cildimize sürdüğümüz kozmetik ürünleri nasıl gerektiği kadar steril tutabiliriz? Makyaj ve cilt bakımı ürünlerimizi ne sıklıkla dezenfekte etmeliyiz? İşte hepimizin hijyene daha da dikkat ettiği bu süreçte, her gün kullandığınız kozmetik ürünlerinizi mümkün olduğunca temiz tutmanın yolları…
Makyaj malzemelerinde biriken bakteriler
Bakterilerin oluşumu ve yayılmalarını önlemek için makyaj malzemelerimizi düzenli olarak temizlememiz gerekiyor. Aksi takdirde yüzeylerinde birikmeye başlayan ölü deri hücreleri, kir ve yağ gözeneklerimizi tıkayarak çeşitli cilt problemlerinin oluşumu için zemin hazırlayabilirler. Makyaj fırçaları, makyaj süngerleri ve türlü cilt bakım aletlerinin üzerinde onları kullanmasak da bakteriler üreyebiliyor. Bununla birleşen krem, yağ ve makyaj kalıntıları bakterilerin çoğalmasını hızlandırırken cildimizde de ciddi sorunlara yol açabiliyor. Eğer sizin de makyaj çantanızın içi fondöten lekeleriyle doluysa ve makyaj fırçalarınızı en son ne zaman temizlediğinizi hatırlayamıyorsanız, kozmetik ürünlerinizi steril tutmak için yapabileceklerinizi bu yazıda bir araya getirdim…
1. Maskaraların son kullanma tarihlerine dikkat edin
Her kozmetik ürünü gibi maskaraların da son kullanma tarihleri vardır. Genellikle açıldıktan sonraki 6 ay içinde tüketilmesi önerilen maskaraları ne yazık ki pek çoğumuz tavsiye edilen süreden daha uzun bir zaman boyunca kullanıyoruz. Ancak gözünüze sürdüğünüz bir ürünü uzun süreli kullanmak, maskara tüpünün içinde çeşitli bakterilerin üremesi için bir alan yaratabilir ve gözünüze iltihap bulaştırabilir.
2. Dudak temizliğine dikkat
Yemek yedikten sonra hepimiz rujumuzu tazelemek istiyoruz, ancak dudaklarınızda kalmış yemek ya da yağ, rujunuza bulaşarak bakteri oluşumunu tetikleyebilir. Rujunuzu tazelemeden önce dudaklarınızı bir ıslak mendil yardımıyla temizlemeyi unutmayın.
3. Pompalı ambalajda gelen kremleri tercih edin
Cilt bakım ürünlerinin steril kalabilmeleri için mümkün olduğunca az güneş ve hava ile temas etmesi gerekiyor. Ürün alabilmek için parmağınızı kavanoza soktuğunuzda ürünün havayla temas etmesine ek olarak elinizde bulunan bakterilerin kullandığınız kreme bulaşmasına yol açmış oluyorsunuz. Bunun yerine pompalı ambalaja sahip ya da tüp formunda gelen kremler kullanarak bu riski ortadan kaldırabilirsiniz.
4. Fırçalarınızı ayırın
Birçoğumuz makyaj fırçalarımızı birden fazla ürün ya da yüzümüzde birden fazla alanda kullanıyoruz, ancak bu şekilde bakterilerin üründen ürüne ya da cildimizde birden fazla yere temas etmesine yol açmış oluyoruz. Bunun önüne geçebilmek için farklı ürünlerde farklı fırçalar kullanabilir ve bir fırçayı yüzünüzde yalnızca bir yere makyaj uygulamak için tercih edebilirsiniz.
5. Fırçalarınızı temizleyin
Makyaj fırçalarınızı düzenli olarak temizleyerek bakterilerin yayılma ve üreme hızlarını minimuma indirgeyebilirsiniz. Fırçalarınızı yıkarken tek seferde yalnızca bir fırça yıkamaya özen göstermeyi unutmayın, yoksa bir fırçadaki bakteriler farklı bir fırçaya geçebilir.
6. Makyaj çantanızı temizleyin
Makyaj yaparken kullanacağınız ürünleri temizledikten sonra temiz kalmalarını sağlamanın en önemli noktalarından biri, ürünleri temiz bir makyaj çantasında muhafaza etmek. Bunun için fırçalarınızı temizledikten sonra çantanıza geri koymadan önce makyaj çantanızı da çamaşır makinesinde yıkamayı ya da anti bakteriyel ıslak mendillerle dezenfekte etmeyi unutmayın.