Papaya, anavatanı Güney Amerika olan hoş kokulu, lezzetli bir egzotik meyvedir. Doğal vitamin ve mineral bileşenleri ile sağlığımız için gerekli maddeleri de içinde taşır.
Çıkış noktası Meksika olan papaya, Amerika ve Meksika’nın tropikal bölgelerinde yetişir. Günümüzde ise çoğu tropikal iklim bölgelerinde yetiştirilerek yaygınlık kazanmıştır.
Türkiye’de ise tropikal iklime en uygun bölge olan Muğla Datça’da yetiştirilir. Kabuğunun sarı, içinin ise portakal renginde olması kavun ağacı olarak bilinmesini sağlar.
Papayanın Faydaları Nelerdir?
Astımdan gribe kadar geniş bir yelpazesi olan papaya meyvesi birçok hastalığa iyi gelmektedir. Papain ve chymopapain adı verilen bileşenler papayada bulunan iki önemli enzimdir.
Aslında her iki enzimde vücutta protein sindirimine yardımcı olurken papain en bol ve en etkin olanıdır. Sindirim sürecine olan katkılarının dışında papaya enzimleri ödem, iltihap ve yaraların iyileşmesine de yardımcı olur. Papayada bulunan C, E vitamini ve beta-karoten gibi antioksidanlar astım, asteoartrit ve romatoid artriti olan insanlar için yararlıdır.
Bağışıklık sistemini güçlendirmesi papayanın sahip olduğu bir başka özelliktir. İçinde bulunan A ve C vitaminleri bağışıklık sistemini güçlendirerek grip ve soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlardan korunmanızı sağlar.
Papaya antioksidanlar açısından zengin olduğu için kolesterol oksidasyonunu engeller.
Papaya, kolesterol seviyelerini düşürerek, ateroskleroz ve diyabetik kalp hastalıkları gibi durumların önlenmesine yardımcı olur. Papaya tohumlarından yapılan papaya eksterisinin karaciğer temizlenmesine ve bağırsak parazitlerinden kurtulmaya yardımcı olduğu bilinmektedir.