Bayanların hayatlarının kaçınılmaz bir parçası olan menopoz hakkında bilgilenilmesi ve bu dönemin öncesinde hazırlanılması adaptasyonu kolaylaştırmayı sağlayacaktır.
Menopoz Evreleri
Premenopoz Nedir?
Premenopoz, menopoz dönemine girilmeden ortalama 3 ila 5 yıl arasındaki verilen sürece verilen isim olmakla birlikte adetlerin ilk başlarda sıklaşmasının ardından sürelerinin açılmaya başlaması şeklinde tanımlanabilir.
Perimenopoz Nedir?
Menopoz kadınlarda sadece adet kanamalarının kesilmesi anlamına gelmemekle birlikte cinsel yaşamlarından olaylara karşı verdikleri tepkilere kadar farlılıklarla yaşanabilmektedir. Menopoz premenopoz, perimenopoz ve postmenopoz olarak üç evrede gelişmekte olup kadınların bilinçli davranarak bu döneme alışma zorluğu çekmemeleri mümkün olabilmektedir.
Premenopoz Nedir?
Premenopoz, menopoz dönemine girilmeden ortalama 3 ila 5 yıl arasındaki verilen sürece verilen isim olmakla birlikte adetlerin ilk başlarda sıklaşmasının ardından sürelerinin açılmaya başlaması şeklinde tanımlanabilir.
Perimenopoz Nedir?
Menopozda görülen sorunların nedeni bu dönemde kadınların vücutlarında yaşanan hormonal değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Östrojen yani kadınlık hormonunun azalması ile birlikte gelişen bu değişiklikler kemiklerinizi, damarlarınızı, cildinizi ve bağışıklık sisteminizi etkileyecektir. Kadınların menopoz dönemlerinden sonra farklı rahatsızlıklara yakalanmaları östrojen hormonunun ortadan kalkması nedeniyle yaşanabilmektedir.
Menopoz belirtileri arasında yer alan:
- cinsel isteksizlik,
- ateş basmaları,
- çarpıntı,
- her şeye sinirlenme,
- sürekli endişe hali,
- vajinal kuruluk
Menopozda Görülen Psikolojik Sorunlar
Menopozda görülen psikolojik sorunlar arasında yer alan:
- sinirlilik,
- depresyon,
- dikkatsizlik,
- motivasyon eksikliği,
- ağlama nöbetleri de östrojen hormonun çok azalmasından kaynaklanmaktadır.
Aynı zamanda menopoz döneminde kadınlarda:
- hafıza problemleri,
- unutkanlık,
- panik,
- uykusuzluk gibi istenmeyen durumlarla da karşılaşıldığı bilinmektedir.
Menopoz döneminde uykusuzluk yaşanması kendinizi sürekli yorgun, hayattan bezmiş, halsiz hissetmenize neden olacaktır. Bu yüzden uykunuzun geldiğini hissettiğinizde mutlaka şekerleme yapmanız tavsiye edilmektedir.
Menopozda Görülen Fizyolojik Değişiklikler
Menopozda görülen fizyolojik değişiklikler arasında vajinal kuruluk da östrojen seviyesinde görülen azalma ile kendini gösterecektir.
- Cinsel ilişki sırasında acı duyulması ve zevk alınamaması gibi olumsuzluklar zamanla sizin seksten uzaklaşmanıza da neden olabilir.
- Vajina bölgesinde kaşıntı, kızarıklık da menopoz döneminde görülebilmekle birlikte endişe edilecek bir durum yoktur.
- Menopoz döneminde kadınlarda sıklıkla görülen sorunlar arasında yer alan idrar yakınmaları tuvalete zor yetişme, tam boşalamama, alt ıslatma şekillerinde yaşanabilmektedir.
Menopozda görülen sorunlar arasında bu süreçte vücudunuzda devreye giren erkeksi hormonlar istenmeyen bölgelerde kıl çıkmasına neden olabilmektedir. 40 Yaşından sonra görülebilen kemik erimesi menopoz dönemi öncesinde mutlaka tedbir alınması gereken bir rahatsızlıktır. Kemik erimesinin erken teşhis edilmesi tedaviyi etkili hale getireceği gibi menepoz döneminde yaşanması halinde de ilaç tedavisi uygulanacaktır. Menopoz döneminde kadınların en büyük sorunları arasında yer alan kilo alımı özellikle göbek ve belde yağlanma dikkat edilmediği taktirde ciddi hal alabilmektedir.
Menopoz Sorunlarına Çözüm Önerileri
Menopozda görülen sorunlara çözüm olabilecek tavsiyeler arasında öncelikle bundan sonraki hayatınızın bu şekilde devam edeceğini kabul etmeniz gerekeceği gibi menopozun bir hastalık olmadığını da aklınızdan çıkarmamanız tavsiye edilmektedir. Yaşam standartlarınızı yükseltmeye çalışmanız mümkün olduğunca aktivitelere katılmanız ve farklı hobiler edinmenizde faydalı olacaktır.