Meyvelerin Kralı Durian

Bitki bilimde Durio zibethinus olarak adlandırılan durian ağacı, Güneydoğu Asya; Malezya, Tayland ve Vietnam kökenli. 40 metreyi aşan boyuyla çok uzun bir ağaç olan durian, ormanda yetişiyor. 5 – 10 yaşları arasına meyve vermeye başlıyor. Kabuğuyla birlikte her bir meyvesi, 2 – 3 kg, bazen de 3 kg’ın üstünde.

Dünyanın en ilginç meyvelerinden biri olan durian, Güneydoğu Asya ülkelerinde “meyvelerin kralı” olarak adlandırılırken, bazı bölgelerde “cennet ve cehennem meyvesi” olarak da biliniyor. Duriana “cennet ve cehennem meyvesi” denmesinin sebebi olarak, dikenlerle dolu kabuğunun olması ve kötü kokusu nedeniyle cehennemi, lezzeti ve faydalarıyla da cenneti anımsatması gösteriliyor. Kabuğun içinde 6 bölmeli, sulu, etli bir yapı var.

Bu etli kısım, yeşil, gri – sarı, krem – sarı renklerde olabiliyor. Bölmelerin içindeyse, kahverengi – sarı 6 tohum saklı. Bu tohumlar yenildiğinde, soluk alıp verme güçlüğüne neden olabiliyor. Tayland, Malezya ve Endonezya’da et yemekleri ve hamur işlerinde en sık kullanılan meyvelerden biridir. İçerdiği Bakır, kan hücre üretimi için vücuda gereklidir. İçeriği potasyum bakımından çok zengindir. Yüksek miktarda antioksidan ve C vitamini içerir. Vücut direncini arttırır. Bir adet tüketilmesinin bile bağışıklık sistemini güçlendirdiği söylenir. Meyve yenildiğinde, enerji yeniler ve anında vücudu canlandırır. Kolay sindirilebilir; yumuşak eti doymuş yağ ve kolestrol içermez.

B vitamini kompleks grupları ( B5 vitamini, B6 vitamini, B1 vitamini) bakımından zengin içeriğe sahiptir. Kan bacınsı kontrolüne yardımcı hücreler için elektrolit özelliğindedir. Ayrıca içeriğinde zengin miktarda, manganez, bakır, demir ve magnezyum gibi mineraller de bulunmaktadır. Manganez antioksidan özelliği ile enzimlerde, süperoksit dismutaz için bir ko-faktör olarak vücut tarafından kullanılır. Bakır, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde ve demir kırmızı kan hücresi oluşumu için gereklidir. Durian, tek parça ya da açılıp bölmeleri ayrılmış halde satışa sunuluyor. Çiğ olarak tüketilecekse, soğutulduktan sonra yenmesi öneriliyor. Tıpkı bizim yaptığımız hoşaflar gibi, şekerle kaynatılarak da tüketiliyor. Dondurmaya lezzet vermek için de kullanılıyor. Sumatra’nın bir kenti olan Palembang’da, durian’ın etli kısmı, topraktan yapılmış kaplarda mayalanıp tüketiliyor. Durianın, konservesi de yapılıyor. Bu meyvenin farklı kullanım alanları da var. Örneğin kabuk kısmı, ipeğin beyazlatılmasında kullanılıyor.

Exit mobile version