Mutfağımızın vazgeçilmezi buzdolabı, besinlerin uzun süre taze kalmasını sağlar. Ancak her besin buzdolabında saklanmaz! Buzdolabı besinlerimizin daha uzun dayanmasını sağlar, hastalık risklerini azaltır ancak her besini buzdolabına koymak da doğru değil. Bazı besinleri buzdolabına koymak bu besinlerin daha lezzetsiz olmasına neden olabilir.
Muz tropikal bir meyve olduğu için buzdolabında saklanması uygun degildir. Muzun doğasında bulunan enzimler muzu sıcak havalardan koruyacak özelliktedir.
Buzdolabına koymadan da muhafaza edebileceğiniz besinler şunlardır:
Kayısı, muz, kivi, şeftali, siyah erik , mango ve avokado
Bu meyveler olgunlaşana kadar oda sıcaklığında saklanmalıdır. Böylece besin değerlerini korumuş olurlar. Olgulaşmamış meyvelerin buzdolabına konması olgunlaşma sürecini yavaşlatacaktır. Olgunlaşmış muzu buzdolabına koymak ise muzun daha çabuk kararmasına neden olacaktır.
Bal
Balın asidik yapısı ve yoğun şeker içeriği bozulmaya neden olan mikroorganizmaların üremesini engeller. Bu nedenle bal kuru ve karanlık bir yerde oda ısısında saklanabilir. Balı buzdolabına koymak ise kristalleşmesine neden olur.
Kahve
Buzdolabında saklanan kahve sünger gibi buzdolabında bulunan tüm kötü kokuyu üzerine çeker. Tadı ve aroması bozulur. Öğütülmüş kahve ve kahve çekirdekleri, hava geçirmeyen cam kavanozda ve serin, kuru ve ışık almayan yerlerde saklanmalıdır. Böylece tazeliğini ve aromasını korur.
Kahveniz öğütülmemiş tam kahve tanesi ise ve hemen kullanamayacaksanız derin dondurucuya koyabilirsiniz. Hava almayan ambalajlarda 1 ay süre ile derin dondurucuda saklayabilirsiniz
Zeytinyağı
Buzdolabına konan zeytinyağı yoğunlaşır ve tereyağı gibi daha sert bir yapı kazanır. Kullanımı zorlaşır. Zeytinyağı, serin ve karanlık bir yerde saklanmalı buzdolabına konmamalıdır.
Soğan
Soğanı serin, kuru ve iyi hava alan bir yerde saklamalısınız. Uzun süre saklamak için havayla temas etmesini sağlamanız gerekmekte bu yüzden bulunduğu plastik poşetlerden mutlaka çıkarmalısınız. Kabuğunu soyduğunuz, kestiğiniz soğan kurumaya ve nemini kaybetmeye başlar. Kesilmiş soyulmuş soğanları sararak buzdolabında saklamalısınız.
Patates
Patatesi buzdolabında saklamak nişasta yapısının bozulmasına dolayısıyla lezzetinin kaybolmasına neden olur. Aldığınız patatesleri plastik poşetlerinden çıkartıp karton veya kağıt kese kağıdında sık havalandırarak saklayabilirsiniz.
Patates serin, kuru ve karanlık yerlerde saklanmalıdır. Patatesleri yıkayarak saklarsanız çok daha kolay bozulmasına neden olursunuz.
Sarımsak
Sarımsak buzdolabında saklanmamalıdır. Buzdolabına konduğunda çimlenmeye başlar. Sarımsak kuru ve karanlık yerlerde saklanmalıdır
Domates
Kesilmemiş domates buzdolabının soğuk atmosferinde tazeliğini yitirerek yumuşar. Uzun süre beklemiş elmada olduğu gibi domateste kepeklenmeye başlar. Bu nedenle domatesleri azar azar, çabuk tüketebileceğiniz ölçülerde almaya özen gösterin.
Kavun ve karpuz
Kesilmemiş kavun ve karpuzu oda ısısında saklayarak içeriğindeki likopeni ve beta-karoteni daha iyi muhafaza etmiş olursunuz. Ancak dilimlenmiş kavun ve karpuzu mutlaka sararak buzdolabında saklamanız gerekir.
Fesleğen
Fesleğen buzdolabında çok daha hızlı bir şekilde solar. Ayrıca dolapta bulunan diğer kokuları çeker. En iyi saklama şekli bir bardak suyun içinde oda sıcaklığında saklamaktır. Eğer fesleğeni uzun süre saklamak istiyorsanız kurutabilirsiniz.
Çikolata
Çikolata buzdolabında saklanırsa içerisindeki yağ donarak çikolatanın üzerini kaplar, dış görüntüsü ve tadı bozulur. Çikolatanın ideal saklanma sıcaklığı 20°C yani oda sıcaklığıdır. Serin ve rutubetsiz ortamlarda saklanmalıdır.