Protein bakımından en sağlıklı yiyeceklerden biri tavuktur. Sofralarımıza ambalajlı bir şekilde gelen tavukların organik olup olmadığı tartışma konusu oldu. Peki son günlerde internette birçok farklı spekülasyona maruz kalan tavuğun organik olup olmadığı nasıl anlaşılır? Organik tavuk ve normal tavuk arasındaki fark nedir? Detaylar için haberimize göz atabilirsiniz.
Tavuk, ülkemizde en fazla tüketilen yiyeceklerden biridir. Yediden yetmişe herkesin sevdiği tavuk vitamin ve mineral bakımında en zengin besinler arasında yer alıyor. Misafir geldiğinde, pikniklerde sofralarının baş tacı olan tavuk birçok farklı şekillerde pişirilmektedir. Uzmanlar, endüstriyel beyaz et üretiminde pek çok kimyasal madde ve genetiği değiştirilmiş yem kullanıldığı için tavuk tüketirken dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor. Marketlerde organik ve normal tavuk arasındaki tavuk etiketleri, beslenme ve tatları kafa karıştırıcı olabilir. İşte organik tavuğu anlamanın yolları…
Radyasyon onkolojisi uzmanı Doç. Dr. Yavuz Dizdar, organik tavuk ve normal tavuk ile ilgili açıklamaları merak edilenleri açıkladı.
YARIM SAATTE PİŞİYORSA DİKKAT!
Dizdar; “Satın aldığınız tavuğun organik olmadığını anlamak için doğrudan bakarak ya da etiketten söyleyebilmek zor, ama deneyerek kesinlikle anlaşılabilir. Birincisi tencerede 2 saatten önce pişmezler, suyu soğuduğunda jöle yapacak biçimde donar ve elbette lezzeti de saman gibi değildir. Etinin rengi beyaz değildir ve tencereden alırken diğerleri gibi darmadağın olmaz. İngiltere’de iyi koşullarda yetiştirilmiş tavuğun etiketinde pişme süresi olarak 1 saat 40 dakika yazıyor. Ama dediğim gibi, hiç antibiyotik kullanılmamışsa bu süre 3 saate bile çıkar, kaskatı donan bir jöle oluşur. Tüketici bu kriterlere bakacak, o zaman ancak bir kez kandırılabilir. Yoksa almışsınız organik diye ve dünya para vermişsiniz, yarım saatte pişip jöle çıkmıyorsa, markasının ya da ambalajında yazanın önemi yok, organik değildir.”
GÜVENDİĞİNİZ YERLERDEN ALIN
Piyasada gerçek organik tavuk var ama bunlar marketlerde satılan bilindik markalar değiller, iyi kasaplarda bulunuyorlar. Bunun dışında kendi güvendiğiniz yerlerden, pazarlardan da rahatlıkla alabilirsiniz. Nasıl olsa kriter belli, tencerede haşladığınızda 2 saatten önce pişmez, yani etinden koparamazsınız, suyu donduğunda kaskatı jöle olur, etinin rengi av kuşu gibi kırmızıdır, derisi ve yapısı sağlamdır ve elbette lezzetinden de ayırt edilir” dedi.
ORGANİK TAVUK VE NORMAL TAVUK ARASINDAKİ FARK NEDİR?
– İnternette endüstriyel tavukların tehlike saçtığı için birçok kişi organik tavuk almaya yöneliyor. Sağlıklı beslenmek isteyen birçok kişi organik tavuk ve normal tavuk arasındaki farkı ayırt etmekte zorlanıyor.
– Organik tavuk ve normal tavuk arasındaki en belirgin farklardan biri organik tavuğun zor pişiyor ama market tavuğunun yarım saate pişiyor olmasıdır.
– Organik tavuk %100 organik yemle beslenmeli, antibiyotik kullanılmadan büyütülmeli ve açık havada yetiştirilmelidir.
– Normal tavukların organik beslenmesi gerekli değildir, antibiyotiklerle tedavi edilmelerine izin verilir ve açık hava erişimine sahip olmaları gerekmez. Organik tavuk daha pahalıdır.
– Tavuk alırken organik tavuk olanı tercih etmek daha sağlıklı gıdaları tüketmeniz ifade ediyor.
ORGANİK TAVUK NASIL ANLAŞILIR?
– Tavuk alırken organik tavuk olanı tercih etmek daha sağlıklı gıdaları tüketmeniz ifade ediyor.
– Gerçek köy tavuğunun suyu pişerken koyu bir renk oluyor. Markette satılan tavukların suyunun aksine kahverengi bir görüntü oluşturuyor.
– Gerçek köy tavuğunu anlamanın en önemli yollarından bir tanesi deri kısmıdır. Gerçek köy tavuğunun derisi çok çok ince oluyor. Ayrıca damar yapısı bile o kadar net oluyor ki deriden bile damarlar gözükebiliyor.
– Organik tavuk, hayatının ikinci gününden itibaren daima organik idare altında olan bir tavuktan olmalıdır.
– Gerçek tavuk haşladığınız zaman jöle kıvamını alır.
– Gerçek tavuğun kemiğinden ayırmak zordur.
– Tavuğun doğal olduğu renginden de anlaşılır. Gerçek tavuğun rengi beyaz değil kırmızıya daha yakındır.
SİZCE ORGANİK TAVUK NASIL ANLAŞILIR?
Son günlerde internette birçok farklı spekülasyona maruz kalan tavuğun organik olup olmadığı nasıl anlaşılır? Yorumlarda buluşalım: