Özgüveninize Zarar Veren 7 Davranış

Kim kendini sabote etmek ister ki? İşte farkında olmadan özgüveninize zarar veren 7 davranış ve çözümleri…

Kendinizi sık sık başkalarıyla mı karşılaştırıyorsunuz? Belki de onların her zaman sizden daha iyi olduklarını düşünüyorsunuz! Hata yapmaktan ve başarısız olmaktan korkmak, hayatınızı sandığınızdan çok daha fazla etkileyebilir. Özgüven eksikliği, farkında olun ya da olmayın hem iş hem aşk hem de sosyal hayatınızı bir kabusa çevirebilir. Peki özgüven eksikliğiyle mücadele etmek için neler yapmalısınız? Kendi kendinizi sabote etmenize neden olan davranışları ve bu davranışların çözümlerini sizler için yazdık. İşte özgüveninize zarar vermek istemiyorsanız bir an önce bırakmanız gereken 7 davranış…

1. Ertelemek

Düşük benlik saygısına sahip kişilerin sorumluluklarını erteleme olasılığı daha yüksektir, çünkü sonuçların kötü olması durumunda yaşanan gecikmeyi bir bahane olarak kullanırlar. Kusurlu olmaktan ve sorumluluklarını yeterince iyi bir şekilde yerine getirememekten korkarlar, bu durum da onları işlerini ertelemeye iter. Yapmanız gereken şey her şeyi mükemmel yapmanız gerektiği düşüncesinden sıyrılmak! Ek olarak bir işe başladığınızda o iş hakkında sevmediğiniz şeyleri düşünmek yerine size getireceği faydalara odaklanabilirsiniz.

2. “-meli, -malı” gibi zorunluluk ekleri kullanmak

Elbette bu ekler olumsuz bir anlam taşımak zorunda değil ancak kendiniz için ulaşılması zor hedefler belirlediğinizde bir problem haline dönüşebilirler. Katı kuralların sizi daha fazla strese sokacağını unutmamalısınız, tabii bir de işin sonunda yaşayabileceğiniz hayal kırıklığı var. Düşünce şeklinizi değiştirmeye çalışın, böylelikle hedefler belirlediğinizde kendinize hata yapma payı bırakabilirsiniz.

3. Hatalı olmadığınız halde kendinizi suçlamak

Bir şeyler hakkında sık sık suçluluk hissediyorsanız buna neden olan durumları derinlemesine düşünmeye çalışın. Meydana gelen bir hatanın gerçekten sizin hatanız olup olmadığını düşünün. Elbette bu noktada yaşananların bir kaza olup olmadığını değerlendirmekte de fayda var. Dilerseniz bir arkadaşınızdan da fikir alabilirsiniz.

4. Her zaman en kötüsünü beklemek

En kötü sonucu beklemenin, yaşanacaklar için hazırlıklı olmanızı sağladığını düşünebilirsiniz. Ancak bu tür düşünceler, her zaman başarısız olduğunuza dair inançlarınızın pekişmesine neden olabilir.

5. Her şey için minnettar olmaya çalışmak

Düşük benlik saygısı, ister iş ister aşk hayatınızda elinizdekilerle yetinmenize ve daha iyisini istememenize neden olabilir. Dolayısıyla daha fazlasını hak etmediğinizi ve sahip olduğunuz şeyler için minnettar olmanız gerektiğini hissedebilirsiniz. Ancak takdir edersiniz ki bu doğru değil!

6. Başkalarının size kötü davranmasına izin vermek

Biri size kaba davrandığında ve bu davranış size kötü hissettirdiğinde kafanızda kendinizce mazeretler bulabilirsiniz. Sanki bunu hak etmişsiniz gibi! Başkalarının size bu şekilde davranmasını istemiyorsanız önce kendinize karşı nazik olmalısınız. Kendinizi sever ve saygı duyarsanız insanların size kötü davranmasını da engelleyebilirsiniz. Ek olarak sınırlarınızı nasıl çizeceğinizi öğrenmek de iyi bir adım olabilir.

7. Risk almaktan kaçınmak

Başarısız olma korkusu, sizi zorlu ve riskli şeyler yapmaktan alıkoyabilir. Zorluklardan kaçarak yaşardanız beyniniz, hayattaki zorlukların bir çoğuyla baş edemeyeceğiniz fikrine alışır. Dolayısıyla bu durum özgüveninizi zedeler ve sizi yaşanabilecekler konusunda korkutur.

Exit mobile version