Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından: Omega – 3

Cilt sağlığını iyileştirmekten kas performansını artırmaya kadar birçok farklı yararı bulunan omega 3 yağ asitlerinin tüm faydalarını ve en zengin kaynaklarını listeledik. Omega 3 nedir, faydaları nelerdir?

Omega – 3 Nedir?

Omega 3 vücudumuzun kendi başına üretemediği, dışarıdan alınması gereken, özellikle ton balığı,ringa, uskumru, hamsi vb. yağlı balıklardan elde edilen yağ asiti türüdür. İçerisinde EPA ve DHA yağ asitleri içeren omega 3 kalp damar hastalıklarından tutun depresyona kadar birçok problemle başa çıkmakta etkilidir.

Omega – 3, EPA, DHA faydaları nelerdir?

Sağlıklı bu yağ asitlerinin faydaları saymakla bitmez. Ama en önemlisi vücudumuzdaki enflamasyonu azaltmaya ve önlemeye yardımcı olmasıdır. Vücudumuzdaki enflamasyon oranı ne kadar yüksekse hastalıklara yakalanma riskimiz de o kadar artar. Yakalandığımız hastalıkların hemen hemen tümü bu yangıdan kaynaklıdır. (Diyabet, kalp damar, romatoit artrit vb. )

Kalp damar sağlığına etkisi: Omega 3,  yüksek tansiyonu düşürmede etkilidir. Kan lipitlerini düşürerek trigliserit seviyesini azaltır. Halk arasında iyi kolesterol olarak bilinen ‘’HDL’’ yi yükseltir. Ve tüm bu etkileri sayesinde ateroskleroz gibi kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Kanser: Omega 3’ten zengin beslenmek özellikle kolon, prostat ve meme kanseri riskini azaltır.

Görme: Omega 3 retinanın gelişiminde ve oluşumunda etkilidir. Özellikle yaşlılığa bağlı sarı nokta hasarını önler.

Zihin Sağlığı: Omega 3 beyin ve sinir sisteminde de etkili olan yağ asididir. Sinir hücrelerinin sağlıklı hücre zarına sahip olmasını sağlar. Alzheimer riskini azaltır. Tek başına depresyon ve anksiyeteyi tedavi etmez. Fakat omega 3 takviyesinin depresyon ve anksiyete semptomlarını azalttığı görülmektedir.

Omega – 3 faydaları hakkında daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Yeterli Omega – 3 alıyor muyuz?

Haftada 2-3 gün balık tüketimi omega 3 gereksinimini karşılamaktadır. Fakat yediğimiz balıkların ne şartlarda yetiştirildiği, nasıl beslendiği gibi birçok faktör içerdikleri omega 3 miktarını etkiler. Balıklardan omega 3 alabilmemiz için bu balıkların denizlerde serbestçe yüzmesi ve yosun tüketmesi gereklidir. Günümüz şartlarında balıklar denizlerdeki çiftliklerde yetiştirildiği ve yem ile beslendiği için serbestçe dolaşıp yosun yiyemiyorlar. Civa ve denize dökülen atıklar da balıkların besin değerini azaltıyor. Bu sebeple denizdeki balıklardan da istediğimiz oranlarda omega 3 alamıyoruz.

Hangi Omega – 3 takviyesi kullanılmalı?

Trigliserit form: Piyasada çoğunlukla 2 formda omega 3 takviyesi mevcuttur: Trigliserit ve etil ester form. Trigliserit formunun emilim oranı daha yüksek olduğu için bu formu tercih edilmelidir.

İFOS 5 yıldız: IFOS (Uluslararası Balık Yağı Standardı) ürünü çeşitli kriterlere göre test eden bir kuruluştur. 5 yıldız ile derecelendirilen ürünler kalite açısından kanıtlanmıştır.

EPA-DHA: Birçok kişi omega 3 yerine balık yağı takviyesi alıyor. Fakat balık yağının EPA ve DHA oranı düşüktür. Eğer amaç omega 3 takviyesi almaksa saf omega 3 tercih edilmelidir. Asıl önemli olan içerdiği EPA ve DHA’dır. Kalp ve damar sağlığı için EPA oranı yüksek, beyin ve göz sağlığı içinse DHA oranı yüksek omega 3 alınmalıdır.

Omega – 3 hangi besinlerde bulunur?

Ton balığı, ringa, uskumru, hamsi, somon, uskumru, soya fasulyesi, lahana, keten tohumu, semizotu, keten tohumu, kanola yağı içerisinde Omega-3 bulunan besinler arasında yer alır.

Exit mobile version