Sıcak ve Soğuk Yiyeceklerin Vücudumuza 6 Etkisi

Sıcak ve soğuk yiyeceklerin vücudumuzu nasıl etkilediğini sizler için araştırdık.

Dondurma soğukken çok daha tatlı, sucuk ise sıcak yenildiğinde daha lezzetlidir. Bununla birlikte, tat farkı sıcak ve soğuk tartışmasının yalnızca küçük bir parçası. Bu yüzden daha derine inmeye ve sıcak – soğuk yiyeceklerin vücudumuzu nasıl etkilediğini araştırdık. Eğer merak ediyorsanız sizi içeriğimize alalım.

1. Soğuk yemekleri tercih edenler daha fazla kalori tüketirler

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, soğuk yemekler daha fazla kalori almanıza sebep olabilir. Araştırmacılar, sıcak yemek yerine soğuk yemek seçen kişilerin daha fazla kalori tüketme eğiliminde olduğunu buldu. Daha spesifik olmak gerekirse, en az %31 kalori, en az %37 yağ ve %22’den fazla karbonhidrat tüketiyorlar. Bu sorun, obeziteden muzdarip insanlarda daha da belirgin. Önerilen çözüm ise soğuk bir salata ile birlikte sıcak bir yemek yemeniz.

2. Vücudumuz soğuk yiyecekleri sindirmekte daha fazla sorun yaşar

Soğuk bir şey yediğimiz zaman, vücudumuzun önce yiyeceği ısıtmak ve sonra onu sindirmek için iki kat çaba harcar. Örneğin sıcak çorbanın midemiz tarafından sindirilmesi sadece 15 dakika sürer. Öte yandan, dondurma gibi gıdaların sindirimi 30 dakika ile 2 saat arasında bir zaman alır. Gıdaları soğuk tüketmemeye özen gösterin, soğuk tüketmeniz gerekiyorsa bolca çiğneyerek ağzınızda besini iyice ısıtın.

3. Sıcak yemekler daha besleyicidir

Sıcak yiyecekler daha kolay sindirilir ve sonuç olarak tüm besinler çok daha hızlı emilir. Öte yandan domates gibi bazı sebzeler pişirildiğinde likopen miktarı artar. Ayrıca yulaf gibi sıcak tahıllar lif açısından zengindir ve soğuk tahıllar gibi şeker oranı yüksek değildir. Ancak meyve ve sebzeleri pişirmenin bir de dezavantajı bulunuyor. Bu tip gıdalar pişirildiğinde vitaminler eriyip gider. Bu yüzden yapabileceğiniz en iyi şey, onları mümkün olduğunca az pişirmek.

4. Soğuk su, sıcaktan daha hızlı emilir

Soğuk suyun midemizden çok daha hızlı çıktığı ve bu nedenle sıcaktan daha iyi emildiği söylenir. Soğuk su içmenin bir başka faydası ise günlük veya çok sık antrenman yapanlar için dayanıklılığı artırmaya yardımcı olmasıdır. Öte yandan, ılık suyun daha az miktarda su içmeye sebep olabileceği ve bunun da dehidrasyona yol açabileceği bulundu. Ayrıca yemek borusunu etkileyen rahatsızlıklardan muzdaripseniz soğuk su içmeye çok dikkat etmelisiniz. Bu gibi durumlarda, yemek borunuzun rahatlaması için ılık suya başvurmalısınız.

5. Sıcak yemek sizi daha uzun süre tok tutar

Sıcak yemeklerde salınan ve tadı çok daha iyi hale getiren besinler sayesinde sıcak yemek tüketmek sizi daha uzun süre tok tutar. Öte yandan sıcak yemekleri yavaş yavaş tüketirsiniz. Bu da beyne doyma sinyalleri gitmesini sağlar. Bu nedenle yavaş yemek, ihtiyacınız olduğu kadar yemenizi sağlar ve beyniniz, yemeğinizi bitirdikten sonra iştahınızı daha uzun süre bastırır.

6. Soğuk ve sıcak yiyecekler vücut ısınızı artırabilir

Kahve, çay ve çorba gibi sıcak içeceklerin içinizi ısıtacağına şüphe yok. Ancak vücut ısınızı artırmaya katkıda bulunabilecek bazı soğuk içecekler ve yiyecekler de var. Örneğin dondurma , soğuk aylarda başta üşümenize neden olan ama sonrasında içinizi ısıtan lezzetli bir besindir. Bunun nedeni, yiyecekleri sindirirken vücudu ısıtan yüksek yağ ve protein içeriğidir.

Exit mobile version