Siyah domates nedir? Siyah domatesin faydaları nelerdir?

Çoğu kişi tarafından bilinmeyen ama antioksidan bakımından güçlü besin olan siyah domatese aynı zamanda Akdeniz domatesi denir. Kumato olarak bilinen siyah domates oldukça etli ve sulu bir sebzedir. Domates olgunlaştıkça siyahlaşır. Özel koşullarda az miktarda üretildiği için oldukça pahalıdır. Sizler için siyah domates hakkında merak edilenleri araştırdık. Peki Siyah domatesin faydaları nelerdir?

İlk kez 1970 yılında İspanya’da yaşayan Luis Ortega ismindeki bir genç tarafından keşfedilen siyah domates tohumu yaban mersini ve normal domatesin 3-4 katı antioksidana sahiptir. İspanya dışında 11 Akdeniz ülkesinde de sera usulü yetiştirilen siyah domates, ülkemizde ise Antalya’da yetiştirilir. Geçtiğimiz yıl 400 ton elde edildiği açıklanmıştı. Bilimsel literatürde kumato olarak geçen siyah domates olgunlaştıkça siyah rengini alır. Akdeniz iklim kuşağında yetiştiğinden Akdeniz domatesi olarak da geçer. Geleneksel tarım yöntemleriyle yetiştirilen siyah domates tohumunun bir diğer çeşidi de kırım tohumdur. Bu da Rusya’da yetiştirilir.

SİYAH DOMATES NEREDE YETİŞİR? NASIL TÜKETİLİR?

Siyah domates tohumu, Perlit toprağa yanmış hayvan gübresi karıştırılarak ekilir. Oda sıcaklığı isteyen tohum nem ve rutubet istemez. Işık almayan gölge serini yerde kolayca çiçeklenir. Kokusu ve lezzeti oldukça güzeldir. Bol sulu ve etli olan siyah domates antioksidan bakımından zengin olduğundan kanser tedavisinde etkili olabileceği düşünülüyor. Halen üzerinde araştırma yapılan siyah domates normal domates gibi tüketilebilir. Ancak domatesin asıl kökeni Amerika’da Galapagos adalarına dayanır. Genetiksel olarak kırmızı domates ile aynıdır.

SİYAH DOMATESİN FADYALARI NELERDİR?

 

Exit mobile version