Sonbahar Keyfini Doyasıya Yaşayın

Yazdan sonbahara geçerken olumsuz bir ruh haline bürünmemek için bu ipuçlarını takip edin.

Yaz aylarına veda edip sonbahara merhaba dediğimiz mevsimsel geçiş ruh sağlığımız üzerinde farklı etkiler oluşturabilir. Mevsimsel geçişler kimimizde kendisini iyi hissetmeme, halsizlik ve sinirlilik gibi duygu durum değişikliklerine yol açabilir. Bunların beraberinde de bir dizi yeme bozuklukları ve fizyolojik problemler gelebilir. İşte mevsim geçişinden etkilenmenizin sebepleri ve bu riskle karşı karşıya kalmamanız öneriler…

Eve Kapanmak

Mevsimsel duygu durum bozukluğu bir tür depresyon olabilir, ancak depresyondan farkı, belirtilerinin genellikle sonbahar ya da kış ayları olmak üzere yılın belirli dönemlerinde görülmesidir. Belirtilerin bu aylarda daha sık görülmesinde birçok etken rol oynar. Özellikle günlerin kısaldığı ve gün ışığının daha az yoğunlukta olduğu sonbahar ve kış ayları, daha fazla eve kapanma isteği, daha az sosyal ve fiziksel aktivite ve daha az duygusal paylaşım gibi davranışlara yol açabilir. Bu da kişiyi yalnızlaştırarak stresli durumlarla baş edebilmesini güçleştirebilir ve böylece depresif belirtiler tetiklenebilir.

Aşırı Yemek Tüketmek

Sonbahar ve kış aylarında artan olumsuz duygu durumuyla baş edebilmek için bazı kişiler aşırı yeme davranışı gösterebilir. Bu da kilo alımını artırarak, bedeninden memnuniyetsizlik duymaya, yoğun suçluluk hissetmeye ve mutsuzluğa yola açabilir.

Yeterli Gün Işığı Almamak

Mevsimsel geçişlerde olumsuz duygu durumuna katkı yapan bir diğer faktör de bu döngünün hormonal denge üzerindeki olumsuz etkisidir. Gün ışığının azalmasıyla birlikte serotonin ve endorfin salınımları azalmaya yönelik eğilim gösterir ve bu da belirtileri tetikleyebilir. Bununla birlikte sonbahar ve kış aylarında daha uzun süreli melatonin salınımının organizmada enerji depolanma sürecini başlatarak daha fazla besin alımına ve daha fazla uykuya sebep de olabilir.

Hangi Önlemleri Alabilirsiniz?

Spor ya da açık havada yürüyüş gibi aktifliği artırıcı davranışlar, karanlık ve sessiz bir ortamda vücudun yeterince dinlendiği bir uyku düzenine sahip olmak ve sağlıklı yeme alışkanlıkları özellikle mevsimsel geçişlerin ruh sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmak için oldukça önemli rol oynar.

Eğer olumsuz duyguları ifade etmek yerine bastırmak ya da aşırı yeme davranışı gibi yöntemler tercih edildiğinde olumsuz semptomlar yükselişe geçebilir. Bu tür işlevsel olmayan baş etme yöntemlerinin aksine sosyal aktivitelerde bulunmak, hobilere hayatta yer açmak, aile ve yakın arkadaşlarla paylaşımlarda bulunmak, kapalı alanlar yerine gün ışığından da faydalanılan açık alanları tercih etmek duygu durumları üzerinde olumlu etkiler yapar.

Ayrıca, yoga, meditasyon ve gevşeme egzersizleri gibi rahatlatıcı aktiviteler de iyi olma halinin artmasında oldukça önemli rol oynar.

Ancak baş etmekte zorlandığınız yoğun bir duygu durum varsa ve bu durum işlevselliğinizi olumsuz yönde etkiliyorsa; belirtiler aynı yoğunlukta ya da artarak devam ediyorsa profesyonel destek almanız iyi olma haliniz açısından büyük önem taşır.

Exit mobile version