Stresli Anlarda Kontrolü Kaybetmemek İçin Neler Yapabiliriz?

Korku ve stres anlarında kontrolü elden bırakmamak için bilmeniz gerekenleri araştırdık ve yazdık. İşte izlemeniz gereken adımlar…

Modern dünyanın ayrılmaz bir parçası olan stres, kimi zaman hayatımızı ele geçirebiliyor. Böyle anlarda kontrolü yeniden ele almak, sandığımızdan çok daha zor olabiliyor. Öz kontrol, uzun vadeli hedeflere ulaşabilmek için kişinin duygularını, dürtülerini ve davranışlarını yönetme biçimidir. İyi haber şu ki öz kontrol sandığımızdan çok daha kolay öğrenilir. Korku ve stres anlarında kontrolü ele almak için bilmeniz gerekenleri araştırdık ve derledik. İşte öz kontrolünüzü geliştirmek için bilmeniz gereken 7 şey…

1. Gülümsemeyi ihmal etmeyin!

Yapılan araştırmalar, gülümsemenin stresi ve kaygıyı azaltabileceğini doğruluyor. Gülümsemek, canınız istemese bile, beyninizi mutlu olduğunuza ikna edebilir. Gülümsemenin gücünü hafife almayın!

2. Nefesinize odaklanın

Nefesinizi kontrol etmeyi öğrenmek, bu hayatta öğrenebileceğiniz en önemli şeylerden biridir. İçsel dönüşümün yolu, doğru bir şekilde nefes almaktan geçer. Kendinizi bunalmış hissettiğinizde gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın. Nefesinizin bilincinde olmak, sizi ana döndürerek zihninizi sakinleştirir.

3. Günlük tutmaya başlayın

Günlük tutmak, özellikle de düzenli yapıldığında kendinizi keşfetmenin en etkili yollarından biridir. İstenmeyen duygular yaşadığınızda hepsini günlüğünüze aktarın. Günlüğünüz sizi asla yargılamaz ve kendinizi tanımanız için birçok kapı açar.

4. Olumsuz alışkanlıklarına veda edin, olumlu alışkanlıklara yönelin

Söylemesi yapmaktan kolay, farkındayız! Ancak olumsuz alışkanlıklarınızı olumlu alışkanlıklarla değiştirmek, istenmeyen duygularla baş etmenin en etkili yollarından biridir. Örneğin kendinizi stresli hissettiğinizde sağlıksız gıdalara yönelmek yerine spor yapmayı deneyebilirsiniz. Kısa bir yürüyüş bile büyük bir fark yaratacak!

5. Uyabileceğiniz bir rutin oluşturun

Rutin kelimesinin pek de iç açıcı olmadığını farkındayız. Ancak modern yaşamın kaosu içerisinde bir rutin oluşturmak, olumlu alışkanlıklar geliştirmenize yardımcı olur. Örneğin her akşam 15-20 dakika yürümeyi deneyebilirsiniz. Ekran başında geçirdiğiniz süreyi kısıtlamak da iyi bir seçenek!

6. Yapılacaklar listesi hazırlayın

Sürdürülebilir ve keyifli bir rutin oluşturmak için yapılacaklar listesi hazırlamayı deneyebilirsiniz. Tabii bu listeleri abartmamakta ve kendinize fazla sorumluluk yüklememekte de fayda var. Kendinize hedeflerinizi hatırlatmanın çok önemli olduğunu unutmamalısınız. Ayakta durmak ve duygularınızı kontrol etmek için yapmanız gerekenleri düzenli olarak takip etmelisiniz.

7. Kendinize vakit ayırın

Çoğu zaman kendimizi en sert şekilde eleştirenler yine bizler oluyoruz. Başkalarına karşı nazik olmaya özen göstersek de aynı nezaketi kendimize gösteremiyoruz. Oysaki gerçek gücümüz, kendimizi olduğumuz gibi kabul etmekten gelir. Bunu yapmanın en iyi yoluysa her şeyi kendi haline bırakmak ve rahatlamaktır. İster sevdiğiniz bir diziyi izleyin ister kimsecikler yokmuş gibi dans edin, kendinize vakit ayırmak bu kadar kolay!

Exit mobile version